Messerschmidt har blod på tanden efter stor sejr i retten: "Vores storhedstid ligger foran os"

En enig byret har har frifundet Morten Messerschmidt for alle anklager i en sag, der har martet ham selv og DF i mere end syv år. Selv er han klar til at se fremad og genrejse partiet. Det bliver dog sværere end som så, advarer politiske iagttagere.

“Det er en sag, der har kastet lange skygger over Dansk Folkeparti og mig som politiker gennem syv år og et par måneder," lød det fra Morten Messerschmidt, efter dommen var faldet.
“Det er en sag, der har kastet lange skygger over Dansk Folkeparti og mig som politiker gennem syv år og et par måneder," lød det fra Morten Messerschmidt, efter dommen var faldet.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Malte BruhnKatrine Falk LønstrupLærke Møller Hansen

Der blev sat et overraskede – og foreløbigt – punktum i en af de mest omdiskuterede og dramatiske sager i dansk politisk historie, da Morten Messerschmidt onsdag blev frifundet af en enig domsmandsret for svindel med EU-midler og dokumentfalsk. 

Mere end syv år gået, siden sagen første gang ramte avisernes forsider. Undervejs har han været sygemeldt med stress, og hans parti har været tæt på at nedsmelte. En hård dom kunne måske endda have sat en stopper for hans politiske karriere. 

Læs også

Messerschmidt ankom til Retten på Frederiksberg kort inden klokken 11.00. Iklædt blåt-ternet jakkesæt, hvid skjorte, intet slips. Det samme, som han havde på den første dag i retten for næsten en måned siden.

Kæresten Dot Wessman sad, som hun har gjort gennem alle otte retsmøder, på rækken bag Messerschmidt sammen med flere medarbejdere fra Dansk Folkeparti. 

Da ordene “de tiltalte frifindes” lød i salen, var der et øjeblik med total stilhed, som om det lige skulle gå op for de fremmødte, hvad der reelt var blevet sagt. Men stilhed blev hurtigt afløst af jubel fra de mange tilhørere. Det blev så højlydt, at dommeren måtte tysse, inden han kunne fortsætte med at læse rettens begrundelse op.

Et lille, tilfreds smil kunne anes hos Messerschmidt, der ellers ikke fortrak en mine, før retsformand Søren Hafstrøm havde læst færdig af dommen og hævede retten. Derefter vendte Messerschmidt sig mod Dot, der havde siddet med et tårevædet ansigt gemt i hænderne. Omfavnelse, lettelse og skål i vand i papkrus. 

Syv tunge år

Få minutter efter, var det en synligt berørt DF-formand, der trådte ud på parkeringspladsen til de ventende journalister foran glasdørene ind til retsbygningen. 

Han talte og tog sig ud som en renset mand, der igen kan se fremad og forsøge at genrejse det kriseramte og decimerede parti, han har stået i spidsen for siden januar.

"Det er en sag, der har kastet lange skygger over Dansk Folkeparti og mig som politiker gennem syv år og et par måneder. Det er rigtig godt at kunne lægge det bag sig," lød det fra Messerschmidt. 

Han var både "rørt og lettet", fortalte han. 

Overblik

Meld- og Feldsagen kort fortalt

I den såkaldte Meld- og Feldsag er Morten Messerschmidt tiltalt for svindel med EU-midler og dokumentfalsk.

Sagen begynder at rulle i 2015, da Messerschmidts daværende kollega i EU-Parlamentet Rikke Karlsson melder sig ud af Dansk Folkeparti. Det gør hun i protest mod Morten Messerschmidt, som hun påstår, har nægtet hende indsigt i de økonomiske forhold i Meld og Feld. Meld var det parti i EU-parlamentet, som DF var en del af. Feld var en EU-fond knyttet til Meld-gruppen.

EU's antisvindelenhed, Olaf, konkluderer i 2019, at 4,5 millioner kroner fra Meld og Feld er brugt ulovligt i blandt andet Dansk Folkeparti. DF har siden tilbagebetalt et millionbeløb til EU-Parlamentet.

I 2021 tiltaler Bagmandspolitiet Messerschmidt for at have misbrugt små 100.000 kroner på et DF-sommermøde i 2015. Sagen mod DF-formanden føres ved Retten på Frederiksberg.

Læs mere her.

"Det har ikke bare hængt over mig. Det har hængt over partiet og dermed nogle folk, som jeg har holdt rigtig meget af. Og også folk i familien og folk, jeg elsker. At gå rundt med det i syv år, det er tungt."

Ved hans side stod hans kæreste Dot Wesmann. Ifølge hende betød det "alt, at Morten er frifundet".

"Vi vidste jo, at det skulle være sådan, som det er blevet. Men det har da været hårdt i alle de år. Enhver vil kunne forstå, at det har været sindssygt hårdt."

Blev der afholdt et EU-seminar?

Omdrejningspunktet gennem i alt ni dage i retslokalerne på Frederiksberg var Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015. Her fik partiet 98.835 kroner i støtte af Europa-Parlamentet for den EU-konference for det europæiske parti Meld, der blev afholdt ved samme lejlighed. 

Men den konference fandt ikke sted, mente anklagerne, der forsøgte at bevise, at Messerschmidt derfor er skyldig i svindel med EU-midler.  

Det lykkedes som bekendt ikke. Tværtimod er alle fem dommere enige om, at det ikke kan afvises, at der blev afholdt en form for EU-seminar, og at det derfor heller ikke var uberettiget, at Dansk Folkeparti modtog de omstridte 98.835 kroner.

Samtidig har Morten Messerschmidt ikke afgivet – eller foranlediget, at der blev afgivet – "urigtige eller vildledende oplysninger med forsæt til at opnå uberettiget udbetaling af støtte fra Meld", hedder det i dommen.

Retten konkluderer ikke, om der reelt blev afholdt et EU-seminar. Men det kan i hvert fald ikke afvises.

Lydoptagelsen fra 2015

Selv om retssagen på papiret var en gentagelse af den første fra 2021, hvor Messerschmidt blev fundet skyldig, bragte den flere overraskelser med sig. Blandt andet en hidtil ukendt lydoptagelse fra den sidste af de tre dage i august i 2015. 

Den syv år gamle optagelse er kommet frem, et år efter at sagen kørte i Retten i Lyngby, og her kan man høre Morten Messerschmidt omtale et EU-seminar, der blev afholdt dagen forinden, og som blev organiseret af DF’s europæiske parti.

Samtidig var en række vidner kommet i tanker om, at der rent faktisk havde været et EU-arrangement i Skagen. Andre fastholdt, at det ikke havde fundet sted.

Det faktum bliver også omtalt i dommen, hvor det konstateres, at forklaringerne spændte "meget vidt i relation til vidnernes erindring". Alligevel har retten vurderet, at "der på sommergruppemødet og navnlig tirsdag den 4. august 2015 var debatter med europapolitik i et ikke ubetydeligt omfang". 

Og det var – med begrundelse i blandt andet uklare EU-regler – nok til at berettige støtten fra Europa-Parlamentet, fastslog dommerne. 

Overblik

De var i vidneskranken

Wolfgang Herzig var og er fortsat chef i Europa-Parlamentets interne revisionsenhed DG Finance, som var de første til at undersøge Melds økonomiske aktiviteter. 

Jeanie Nørhave var personale- og sekretariatschef i Dansk Folkeparti fra 2006 til marts 2022. I september 2022 blev hun i stedet ansat i en tilsvarende stilling i Danmarksdemokraterne. 

Kristian Thulesen Dahl var formand for Dansk Folkeparti fra 2012 til januar 2022. Han har nu meldt sig ud af Dansk Folkeparti, forladt politik og i stedet fået et job som direktør i Aalborg Port. 

Peter Skaarup var gruppeformand i Dansk Folkeparti fra 2012 til 2022. I juni 2022 meldte han sig ud af Dansk Folkeparti og ind i Danmarksdemokraterne, hvor han nu er konstitueret gruppeformand. 

Jan-Erik Messmann var folketingsmedlem for Dansk Folkeparti fra 2015 til 2019 og er fortsat medlem af partiet. 

Kim Christiansen var folketingsmedlem for Dansk Folkeparti fra 2005 til 2019 og er fortsat medlem af partiet. 

Dorte Ullemose var folketingsmedlem for Dansk Folkeparti fra 2015 til 2019 og er fortsat medlem af partiet. 

Henrik Brodersen var folketingsmedlem fra 2007 til 2011 og igen fra 2015 til 2019 og er fortsat medlem af partiet. 

Bent Bøgsted var folketingsmedlem for Dansk Folkeparti fra 2001 til 2022. I februar meldte han sig ud af DF, og han er nu medlem af Danmarksdemokraterne. 

Alex Ahrendtsen er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, hvor han har siddet siden 2011. 

Kristian Wederkinck var rådgiver for Morten Messerschmidt i Europa-Parlamentet fra 2011 til 2016. Han er nu kommunikationschef i By & Havn. 

Peter Kofod er nuværende folketingsmedlem for Dansk Folkeparti. Indtil folketingsvalget 1. november repræsenterede han partiet i Europa-Parlamentet, hvor han havde siddet siden europaparlamentsvalget i 2019. Inden tiden i Parlamentet var Peter Kofod valgt til Folketinget fra 2015 til 2019.

Søren Søndergaard har været pressechef for Dansk Folkeparti i 15 år fra 2005 til 2020. Han er nu pressechef for brancheorganisationen Danske Havne.

Pia Kjærsgaard er medstifter af Dansk Folkeparti og var partiets leder fra 1995 til 2012, hvor hun blev afløst af Kristian Thulesen Dahl. Hun er i dag fortsat folketingsmedlem for partiet.

Martin Henriksen har tidligere været folketingsmedlem for Dansk Folkeparti fra 2005 til 2019, hvor han ikke blev genvalgt. Han indtog efterfølgende en af de centrale roller i opgøret om magten i partiet, hvilket kulminerede med hans kandidatur til formandsopgøret mod blandt andre Morten Messerschmidt. Han er i dag ikke længere medlem af partiet.

Anders Vistisen var medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti fra 2014, hvor han var blandt de tre partifæller, som gjorde Morten Messerschmidt selskab efter hans rekordvalg. I 2019 blev han forbigået som spidskandidat og opnåede heller ikke genvalg. Men efter Peter Kofods valg til Folketinget, har Anders Vistisen overtaget hans plads i Europa-Parlamentet.

Jørn Dohrmann er tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti fra 2014 til 2019. Inden det var han medlem af Folketinget fra 2001. I slutningen af 2019 – et halvt år efter han stoppede i Europa-Parlamentet – meldte han sig ud af Dansk Folkeparti efter 20 års medlemskab.

Rikke Karlsson er ligeledes tidligere medlem af Europa-Parlamentet i 2014 til 2019. Hun forlod dog Dansk Folkeparti i efteråret 2015 i kølvandet på Meld- og Feld-sagen, hvor hun efterfølgende blandt andet anklagede Morten Messerschmidt for identitetstyveri. Før tiden i Parlamentet var Karlsson medlem af byrådet i Rebild kommune og regionsrådet i Nordjylland.

Michaël Verbeke er tidligere generalsekretær for Meld, hvor han som den eneste ansatte stod for det administrative arbejde i det europæiske parti. Han blev ansat i begyndelsen af 2015.

Karsten Lorentzen er tidligere pressemedarbejder i Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet.

Samme anklageskrift, vidt forskellige afgørelser 

Det andet centrale spørgsmål i retsagen var, hvorvidt Morten Messerschmidt har forfalsket en kontrakt og givet vildledende oplysninger til EU eller ej? 

Også i det forhold var det fem enige dommere, der frikendte Morten Messerschmidt, selvom de ikke var helt enige om de nærmere omstændigheder. Mens tre fandt, at der var tale om et falsk dokument, mente to ikke, at det var tilfældet.

Men da Europa-Parlamentets interne revisionsmyndighed året forinden havde godkendt en tilsvarende kontrakt, fandt de tre det ikke bevist, at Morten Messerschmidt bevidst forsøgte at svindle.

Dermed blev resultatet et ganske andet end i august 2021, da Morten Messerschmidt første gang var i retten, selvom anklageskriftet var det helt samme som denne gang. 

For halvandet år siden blev han kendt skyldig og idømt seks måneders betinget fængsel. 

Efterfølgende blev dommer Søren Holm Seerup erklæret inhabil, og derfor nåede Østre Landsret frem til, at sagen skulle gå om. Årsagen var, at dommeren havde liket en række negative kommentarer om Messerschmidt på Facebook. 

Onsdag havde Anklagemyndigheden endnu ikke besluttet, om den vil anke sagen og føre den til landsretten. Det sagde senioranklager Rasmus Maar Hansen fra Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet efter domsafsigelsen.

"Vi skal selvfølgelig først læse dommens præmisser og begrundelse og så tage stilling til, hvad der så skal ske."

En ny chance for DF

Uagtet om dommen bliver anket eller ej, er dagens afgørelse en kæmpe sejr for både mennesket og politikeren Morten Messerschmidt. 

Sådan lyder det fra Mikkel Faurholdt, der i bogen ”Skaberen, Taberen, Frelseren?” har beskrevet den nedtur, Dansk Folkeparti har gennemgået siden rekordvalget i 2015.

"Frifindelsen betyder, at Dansk Folkeparti får en ny chance og bedre kort på hånden. Messerschmidt står nu med nye muligheder for at bygge sit parti op, i modsætning til hvis han var blevet dømt," siger Mikkel Faurholdt.

Han henviser til, at Morten Messerschmidt i snart et år har stået i spidsen for et parti præget af intern uro og konflikter på kryds og tværs. 

Ved valget i 2019 blev partiet halveret. Billedet var det samme ved kommunalvalget sidste år. Som en konkvens af de dårlige resultater sagde Kristian Thulesen Dahl op som formand. Senere forlod han helt partiet som følge af en åben fejde med hans arvtager. 

I vennekredse og i professionelle sammenhænge er får og bukke blevet adskilt.

Morten Messerschmidt
Formand for Dansk Folkeparti

De samme gjorde 11 af partiets 16 folketingsmedlemmer. Otte af dem søgte i stedet optagelse hos Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne. 

Meld-sagen har været en "brik" i de årelange magtkampe, vurderer Jyllands Postens politiske analytiker, Niels Thulesen Dahl. 

"Sagen har ikke været den udløsende faktor i de magtkampe, der har været. Der har været mange andre ting, de har været uenige om i partiet. Men den har været endnu en brik, man har kunnet bruge til at kaste mod hinanden, og det har vi også blandt andet set i diskussionerne om Peter Skaarups vidneforklaring i retten," siger han.

Får og bukke er adskilt

Messerschmidt mener selv, at sagen har "betydet meget" for Dansk Folkepartis velvære. 

"Det er jo ikke den, der har defineret det brud, der har været i partiet, men det er klart, at det er anstrengende for alle i et parti at skulle gå rundt i så lang tid med den slags anklager imod sig," sagde han foran Retten på Frederiksberg. 

Han henviste til, at der i retssagen har været tydeligt politisk mønster:

De, der stadig er medlem af Dansk Folkeparti, har støttet Messerschmidts forklaring om, at der ganske rigtigt havde været en EU-konference i Skagen. Omvendt mente de frafaldne DF’ere ikke, at de havde deltaget i noget, der adskilte sig fra et normalt sommergruppemøde.

For eksempel afviste den daværende formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup, der i dag er medlem af Folketinget for Danmarksdemokraterne, at de havde deltaget i en Meld-konference. Det samme var tilfældet for Martin Henriksen, der forsøgte at slå Messerschmidt i kampen om at blive Dansk Folkepartis nye formand. 

"I vennekredse og i professionelle sammenhænge er får og bukke blevet adskilt," lød det fra Messerschmidt, der uddybede: 

"Som politiker løber man jo ind i nogle personer, hvor man nok har gensidigt mest ud af at sige, at det er nogle, man ligger bag sig. Og sådan har jeg det med dem." 

Blandt vidnerne, der fortsat fastholdt, at der i 2015 ikke var noget EU-seminar i Skagen, er Martin Henriksen (th.), der i januar gik efter formandsposten, og som siden har meldt sig ud af Dansk Folkeparti.
Blandt vidnerne, der fortsat fastholdt, at der i 2015 ikke var noget EU-seminar i Skagen, er Martin Henriksen (th.), der i januar gik efter formandsposten, og som siden har meldt sig ud af Dansk Folkeparti. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

"Dansk Folkepartis storhedstid ligger foran os"

DF-formanden havde ikke lyst til at sætte navne på, hvem der var henholdsvis får og bukke. 

"Men jeg er sikker på, at folk ved det derhjemme, hvis de har horn i panden."

Bliver det svært for dig arbejde sammen med Peter Skaarup fremover? 

"Nej, det tror jeg egentlig ikke. Jeg ser frem til at skulle håndtere Danmarksdemokraterne fremadrettet."

Da han lidt senere på dagen fejrede resultatet med kollegerne og partifællerne på Christiansborg, slog Morten Messerschmidt fast, at det nu er tid til at se fremad.

"Jeg er stadig fuldstændig overbevist om, at Dansk Folkepartis storhedstid ligger foran os." 

Fakta

Sagens hovedpersoner

Tiltalte var Morten Messerschmidt og en tidligere DF-medarbejder, der har været assistent for Messerschmidt.

Morten Messerschmidts forsvarer var Peter Schradieck, Andro Vrlic er forsvarer for den tidligere DF-medarbejder.

Anklagemyndigheden blev repræsenteret af specialanklager Andreas Myllerup Laursen og anklager Rasmus Maar Hansen.

Der var to juridiske dommere og tre lægdommere ved retssagen. Og retsformanden hed Søren Hafstrøm.

Frifindelse er ikke nok til at genrejse DF

Om Messerschmidt lykkes med at "håndtere" konkurrenterne i Danmarksdemokraterne og vende tilbage til fordums styrke, er der dog tvivlsomt.

Det mener i hvert fald Niels Thuelsen Dahl og Mikkel Faurholdt. 

"Partiet har ikke udlændingepolitikken som soloplads længere som i de første 20 år af partiets historie. Partiet skal i gang med en nydefinering af, hvad Dansk Folkepartis projekt er, og det har vi stadig til gode at se," siger Mikkel Faurholdt. 

Niels Thulesen Dahl er enig i, at Dansk Folkeparti skal finde frem til de ting, der gør dem unikke igen, hvis de skal overleve. 

Men hvis der er en, der kan gøre det, er det Morten Messerschmidt:

"Det er en politisk, eksistentiel krise, som partiet står i, og det er ikke nok for Dansk Folkeparti, at han nu er frifundet. Der skal mere til," siger den politiske analytiker:

"Men jeg kan ikke se, at der i den nuværende situation er andre end Morten Messerschmidt, der har chancen for at genrejse Dansk Folkeparti." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00