Messerschmidt-sagen er slut: Anklagemyndigheden anker ikke dommen

Efter 14 dages betænkningstid har Anklagemyndigheden besluttet ikke at anke byrettens frikendelse af DF-formand Morten Messerschmidt i sagen om svindel med EU-midler. 

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Der er nu sat endeligt punktum i sagen om Morten Messerschmidts (DF) svindel med EU-midler.  

Anklagemyndigheden har nemlig besluttet ikke at anke frifindelsen af Morten Messerschmidt i den såkaldte Meld- og Feld-sag. .  

Det skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.  

”Vi har nærlæst dommen og besluttet ikke at anke byrettens afgørelse,” udtaler statsadvokat Jens-Christian Bülow fra Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet. 

”Beslutningen bygger blandt andet på en gennemgang af dommens præmisser og sagens beviser samt sagens forløb – ikke mindst forløbet efter tiltalerejsningen, der førte til to hovedforhandlinger i byretten.”  

Messerschmidt kan sænke skuldrene  

Tre dage før jul blev Morten Messerschmidt frifundet for svindel med EU-midler og dokumentfalsk. Herefter fik Anklagemyndigheden 14 dage til at anke afgørelsen, før Morten Messerschmidt kunne ånde lettet op. 

DF-formanden lægger ikke skjul på, at han er lettet over, at sagen nu er endegyldigt afsluttet. 

“At vide, at den sag nu er lukket på en rigtig god måde for både mig og Dansk Folkeparti, det er en lettelse,” siger han til TV 2 News tirsdag kort tid efter nyheden fra Anklagemyndigheden. 

Inden frifindelsen havde sagen hængt over hovedet på Messerschmidt i syv år. 

 

Læs også

Den fik sin begyndelse i 2015, hvor Rikke Karlsson meldte sig ud af Dansk Folkeparti på grund af uenigheder om netop partiets rolle i Meld og Feld.

Senere startede med en undersøgelse i EU’s antisvindelenhed, Olaf, som konkluderede i 2019, at 4,5 millioner kroner fra Meld og Feld var brugt ulovligt i blandt andet Dansk Folkeparti.  

I 2021 tiltalte Bagmandspolitiet Messerschmidt for at have misbrugt små 100.000 kroner på et DF-sommermøde i 2015. Sagen blev taget op i byretten, hvor han blev tiltalt for to forhold: Svindel med EU-midler og dokumentfalsk. 

Retssagen måtte gå om 

Byretten idømte Messerschmidt seks måneders betinget fængsel i august 2021. Men sagen skulle gå om, da dommeren blev erklæret inhabil, efter at han havde liket Facebook-opslag, som var kritiske over for Messerschmidt.  

Anklagemyndigheden har altså igen skulle forsøge at bevise, at der blandt andet ikke havde været en EU-konference ved Dansk Folkepartis sommergruppemøde.  

Det endte dog med at en enig domsret frifandt Messerschmidt og hans tidligere rådgiver, der var tiltalt sammen med ham i sagen.  

Læs mere om, hvordan sagen forløb her: Genoplev Messerschmidt-sagen dag for dag - Altinget - Alt om politik: altinget.dk 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00