Mette Bock om ny kanal: Det passer jo ikke til det Radio24syv, vi har lige nu

INTERVIEW: Den nye dab-kanal er ikke skræddersyet til Radio24syv, siger kulturminister Mette Bock (LA). Men hun erkender, at Radio24syv har spillet en rolle for den nye aftale og giver DF skylden for slingrekursen.

"Selvom processen har set slingrende ud, så er jeg faktisk meget godt tilfreds med resultatet," siger kulturminister Mette Bock (LA)
"Selvom processen har set slingrende ud, så er jeg faktisk meget godt tilfreds med resultatet," siger kulturminister Mette Bock (LA)Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Den nye dab-kanal er ikke en skræddersyet gave til Radio24syv.

Det slår kulturminister Mette Bock (LA) fast, efter at flere medieaktører har været ude og kritisere forløbet, der førte til en aftale om en ny dab-kanal mellem regeringen og DF i fredags.

Aftalen kom i kølvandet på, at Radio24syv takkede nej til at byde ind på FM4-kanalen efter kravet om placering 110 kilometer fra hovedstaden.

Men aftalen betyder også, at den oprindelige kulturradiokanal, der blev præsenteret i medieforliget sidste forår, skal lade livet til stor frustration for de medieaktører, der havde forberedt at byde på kanalen.

Selvom processen har set slingrende ud, så er jeg faktisk meget godt tilfreds med resultatet

Mette Bock (LA)
Kulturminister

Men ifølge kulturministeren kan medieaktørerne roligt byde ind på den nye kanal.

”Man kan ikke sige, at det er skræddersyet. For det første er det Medienævnet, der skal træffe den endelig beslutning. Dernæst lægger vi stadig stor vægt på, at der skal være en stærk kulturdækning. Denne her kulturkanal passer jo ikke til det Radio24syv, som vi har lige nu,” siger Mette Bock (LA).

Så du afviser, at jeres tillægsaftale kommer på baggrund af, at Radio24syv takkede nej til at byde ind på FM4-kanalen?

”Nej. Enhver, der følger det her forløb, kan jo se, at det er med afsæt i, at vi har et FM4-udbud med et lokalitetskrav, som har medført, at Radio24syv ikke vil søge det. Det var efter ønske fra Dansk Folkeparti, at der kom lokalitetskrav, ligesom det også var DF, der meddelte, at de var kede af Radio24syvs beslutning og ville se på andre muligheder,” siger Mette Bock.

Kunne forløbet have set kønnere ud?

”Ork ja, hvis vi ikke havde haft DF’s lokalitetskrav i det oprindelige FM4-udbud, så havde vi ikke stået i denne her situation i dag. Til gengæld tror jeg faktisk, at vi får et mere mangfoldigt radioudbud. Så selvom processen har set slingrende ud, så er jeg faktisk meget godt tilfreds med resultatet,” siger Mette Bock.

Forstår du medieaktørernes frustration over, at de har holdt utallige møder og lagt arbejdstimer i at forberede et bud på en kanal, som nu ser anderledes ud?

”Det kan jeg sagtens forstå. Når der sker ændringer, så er det jo en forstyrrelse i forhold til det, man sidder og arbejder med. Men så anderledes ser det heller ikke ud. Vi har fortsat lagt vægt på kulturen, og jeg kan kun opfordre alle, som har et ønske om at styrke kulturdækningen og den klassiske musik, til at bidrage med høringssvar og arbejde videre med det," siger hun.

Der må maksimalt spilles 20 procent musik på kanalen i dagtimerne, hvilket er noget mindre, end hvad der blev lagt op til med jeres oprindelige radiokanal. Er musikken den store taber her?

”Man kan også formidle og dække musikgenrer på andre måder end ved at spille det. Der kan laves redaktionelle programmer om musik. Tanken med den oprindelige kanal var heller ikke, at der skulle spilles klassisk musik 24 timer i døgnet. I det nye udbud er der intet, der forhindrer, at man kan lave rigtig meget musikformidling,” siger Mette Bock.

Læs også

Dokumentation

Sagen kort

I maj måned sidste år indgår regeringen og DF et smalt medieforlig, hvor der blandt andet stilles krav til, at FM4-båndet, som Radio24syv sender på lige nu, skal placere hovedparten af sine medarbejdere 110 kilometer fra København.

Derudover præsenteres en ny radiokanal med fokus på ”formidling af kultur, herunder klassisk musik". Kanalen får tildelt 30 millioner årligt i otte år og skal ligeledes placeres i Jylland.

Kulturminister Mette Bock (LA) gør det klart, at idéen om lokalitetskrav ikke er "vokset i regeringens baghave."

I marts 2019 opgiver Radio24syvs ejere, Berlingske Media, at byde ind på sendetilladelsen til FM4-båndet på grund af de geografiske krav i udbuddet, hvilket får DF til at åbne op for at finde en anden løsning, så radiokanalen kan fortsætte.

På denne baggrund præsenterer regeringen og DF en ny dab-kanal, der i stedet erstatter den føromtalte musikradiokanal. Kanalen får tildelt 70 millioner over fire år og må gerne have reklameindtægter. Radio24syv melder kort efter ud, at de er interesseret i at byde ind på dab-kanalen.

Læs om den nye dab-kanal her.

Læs mere om kritikken fra medieaktørerne her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00