Mette Bock om ny kanal: Det passer jo ikke til det Radio24syv, vi har lige nu

INTERVIEW: Den nye dab-kanal er ikke skræddersyet til Radio24syv, siger kulturminister Mette Bock (LA). Men hun erkender, at Radio24syv har spillet en rolle for den nye aftale og giver DF skylden for slingrekursen.

Den nye dab-kanal er ikke en skræddersyet gave til Radio24syv.

Det slår kulturminister Mette Bock (LA) fast, efter at flere medieaktører har været ude og kritisere forløbet, der førte til en aftale om en ny dab-kanal mellem regeringen og DF i fredags.

Aftalen kom i kølvandet på, at Radio24syv takkede nej til at byde ind på FM4-kanalen efter kravet om placering 110 kilometer fra hovedstaden.

Men aftalen betyder også, at den oprindelige kulturradiokanal, der blev præsenteret i medieforliget sidste forår, skal lade livet til stor frustration for de medieaktører, der havde forberedt at byde på kanalen.

Men ifølge kulturministeren kan medieaktørerne roligt byde ind på den nye kanal.

”Man kan ikke sige, at det er skræddersyet. For det første er det Medienævnet, der skal træffe den endelig beslutning. Dernæst lægger vi stadig stor vægt på, at der skal være en stærk kulturdækning. Denne her kulturkanal passer jo ikke til det Radio24syv, som vi har lige nu,” siger Mette Bock (LA).

Så du afviser, at jeres tillægsaftale kommer på baggrund af, at Radio24syv takkede nej til at byde ind på FM4-kanalen?

”Nej. Enhver, der følger det her forløb, kan jo se, at det er med afsæt i, at vi har et FM4-udbud med et lokalitetskrav, som har medført, at Radio24syv ikke vil søge det. Det var efter ønske fra Dansk Folkeparti, at der kom lokalitetskrav, ligesom det også var DF, der meddelte, at de var kede af Radio24syvs beslutning og ville se på andre muligheder,” siger Mette Bock.

Kunne forløbet have set kønnere ud?

”Ork ja, hvis vi ikke havde haft DF’s lokalitetskrav i det oprindelige FM4-udbud, så havde vi ikke stået i denne her situation i dag. Til gengæld tror jeg faktisk, at vi får et mere mangfoldigt radioudbud. Så selvom processen har set slingrende ud, så er jeg faktisk meget godt tilfreds med resultatet,” siger Mette Bock.

Forstår du medieaktørernes frustration over, at de har holdt utallige møder og lagt arbejdstimer i at forberede et bud på en kanal, som nu ser anderledes ud?

”Det kan jeg sagtens forstå. Når der sker ændringer, så er det jo en forstyrrelse i forhold til det, man sidder og arbejder med. Men så anderledes ser det heller ikke ud. Vi har fortsat lagt vægt på kulturen, og jeg kan kun opfordre alle, som har et ønske om at styrke kulturdækningen og den klassiske musik, til at bidrage med høringssvar og arbejde videre med det," siger hun.

Der må maksimalt spilles 20 procent musik på kanalen i dagtimerne, hvilket er noget mindre, end hvad der blev lagt op til med jeres oprindelige radiokanal. Er musikken den store taber her?

”Man kan også formidle og dække musikgenrer på andre måder end ved at spille det. Der kan laves redaktionelle programmer om musik. Tanken med den oprindelige kanal var heller ikke, at der skulle spilles klassisk musik 24 timer i døgnet. I det nye udbud er der intet, der forhindrer, at man kan lave rigtig meget musikformidling,” siger Mette Bock.

Forrige artikel Uret tikker: Hvornår skal Løkke senest udskrive valg? Og kan han lade være? Uret tikker: Hvornår skal Løkke senest udskrive valg? Og kan han lade være? Næste artikel Simon Simonsen risikerer at miste folketingskandidatur Simon Simonsen risikerer at miste folketingskandidatur