Minister kræver flere timer på uni-uddannelser

UDDANNELSE: Videnskabsministeren kræver, at universiteterne stopper med at skære ned på antallet af undervisningstimer på humaniora og samfundsfag. Universiteterne har fået flere penge til undervisning på disse områder, og det skal de levere, siger ministeren.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) melder nu klart ud og banker rektorerne på landets universiteter på plads i sagen om forkortede semestre.

Hun slår fast, at universiteterne skal give de studerende på humaniora og samfundsfag flere og ikke færre timer, sådan som det ellers sker på flere uddannelser på Købehavns Universitet i dette forår.

"Jeg synes, at det er stærkt utilfredsstillende, at universiteterne skærer ned på undervisningen, når vi fra politisk side har løftet taxametrene på humaniora og samfundsfag med en klar ambition om at give de studerende mere undervisning," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Universiteterne skal levere flere timer
I efteråret 2009 besluttede et bredt flertal i Folketinget at hæve taxametrene på humaniora og samfundsfag med 12 procent svarende til 5.000 kroner per studerende om året. Det skete, netop fordi politikerne ønskede mere undervisning, da det var kommet frem, at der på flere universitetsstudier kun var fire timers undervisning om ugen.

"De penge er klart prioriteret til mere og bedre undervisning. Og det skal de anvendes til, og det skal universiteterne levere," siger Charlotte Sahl-Madsen.

De penge er klart prioriteret til mere og bedre undervisning. Og det skal de anvendes til, og det skal universiteterne levere.

Charlotte Sahl-Madsen (K)
Videnskabsminister

Hun vil nu gøre det klart over for rektorerne, at pengene skal bruges sådan, som det var tiltænkt.

"Jeg har skrevet et brev, der lige nu er på vej ud til rektorerne. Her præciserer jeg, at de øgede taxametre skal medføre øget undervisning. Og jeg præciserer også, at det naturligvis er et ledelsesansvar, at det sker," siger Charlotte Sahl-Madsen.

KU-studerende kan forvente flere timer
Hvad kommer det til at betyde for forårssemestret på Københavns Universitet. Kan de studerende på humaniora, som har fået forkortet deres undervisning fra 14 til 12 uger, forvente, at de igen får 14 ugers undervisning?

"Hvis man sænker antallet af undervisningsuger uden at hæve antallet af timer, så er der noget, der tyder på, at man ikke lever op til aftalen om de løftede taxametre. Og det synes jeg at universitetsledelsen skal sikre sker," siger Charlotte Sahl-Madsen med klar reference til ledelsen på Københavns Universitet.

På flere andre humanistiske uddannelser på både Aarhus Universitet, Københavns Universitet og CBS er der ifølge dagbladet Politiken kun 8 eller 10 ugers undervisning på et semester.

Videnskabsministeren vil dog ikke sætte noget tal på, hvor mange timer eller undervisningsuger, der må betegnes som smertegrænsen.

Men hun gør det klart, at alle uddannelser inden for humaniora og samfundsfag skal levere bedre eller mere undervisning efter sommeren 2010, hvor taxameterløftet trådte i kraft.

Taxameterløft skal genforhandles i 2012
Universitets- og Bygningsstyrelsen skal sammen med universiteterne løbende dokumentere, hvad der har været af undervisning før og efter taxameterløftet. Og med baggrund i de tal skal aftalen om taxameterløftet genforhandles mellem forligspartierne i efteråret 2012.

Men videnskabsministeren kræver altså, at universiteterne allerede nu stopper enhver tanke om at skære ned på undervisningen. Også rektorformanden for Danske Universiteter gjorde i sidste uge klart, at universiteterne ikke bør skære ned på undervisningen.

"På humaniora og samfundsfag er der sket en forøgelse på 10-12 procent, og det synes jeg, vi må anerkende," sagde Jens Oddershede i sidste uge til dagbladet Politiken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

0:000:00