Opposition raser over Løkkes vindmølle-melding

VINDMØLLER: Regeringen står fast på at etablere testcenter for kæmpevindmøller i Østerild, men oppositionen raser over ikke at være inddraget. Dansk Folkeparti vil heller ikke love støtte til forslaget.
Regeringen opfordrer S og SF til at støtte op om et testcenter for vindmøller i Østerild.
Regeringen opfordrer S og SF til at støtte op om et testcenter for vindmøller i Østerild.Foto: venstre.dk
Anders Jerking

Regeringen står fast på at placere et nationalt testcenter for kæmpevindmøller i Østerild. Det fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på sit ugentlige pressemøde tirsdag. Men det er langt fra sikkert, at regeringen kan samle flertal for den placering, for både S, SF og Dansk Folkeparti tvivler. 

"Placeringen ved Østerild kommer efter en lang periode, hvor der har været afdækket forskellige alternativer. Og den samlede vurdering er, at placeringen i Østerild er den optimale," sagde statsministeren på sit pressemøde, hvor han  påpegede, at det for regeringen handler om at få skabt klarhed om placeringen.

Derfor sendte statsministeren en opfordring til oppositionspartierne S og SF om at bakke op om lovforslaget, som miljøministeren fremsætter i næste uge.

"Jeg håber naturligvis, at der er bred opbakning bag det lovforslag, som nu lægges frem. Jeg forsøger bare at antyde, at vi nu er fremme ved en streg, hvor ens synspunkter må have en konsekvens," sagde Lars Løkke Rasmussen, som mener, at partier, som er tilhængere af mere vindenergi, også må bakke op om projektet.

Jeg håber naturligvis, at der er bred opbakning bag det lovforslag, som nu lægges frem. Jeg forsøger bare at antyde, at vi nu er fremme ved en streg, hvor ens synspunkter må have en konsekvens.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

"Man kan ikke have alle de synspunkter, og så køre på en fribillet, når vi nu skal træffe den meget svære beslutning at få lokaliseret testcentret. Så derfor er denne appel med rimelighed rettet meget direkte til S og SF," sagde han.

Oppositionen vred over manglende inddragelse 
Hos både Socialdemokraterne og SF bliver Løkkes udmelding mødt med overraskelse og vrede. Partierne tvivler på, at Østerild er den rette placering, ligesom de er utilfredse med, at Miljøministeriet har afvist alternative placeringer. Imidlertid er begge partier varme fortalere for et testcenter, og derfor havde de før påske anmodet miljøminister Karen Ellemann (V) om et møde, der skulle få processen på sporet igen. Det betragtede partierne som en håndsrækning til regeringen i en svær sag. Mødet skal finde sted i dag, onsdag, men med Løkkes udmeldinger tirsdag blæser regeringen - i S og SF's optik - på oppostionens imødekommenhed. Det øger ikke lysten til at støtte regeringen.

"Nu ved statsministeren overhovedet ikke, om vi er klar til at bakke op omkring forslaget. Statsministeren udtaler sig særdeles hovmodigt, for projektet i Østerild er ene og alene V og K's projekt. Vi har ikke været inviteret med til forhandlingerne overhovedet," siger Socialdemokraternes ordfører, Flemming Møller Mortensen.

Han fremhæver, at hans parti i flere omgange har gjort både den forhenværende miljøminister, Troels Lund Poulsen (V), og den nuværende miljøminister, Karen Ellemann (V), opmærksom på, at processen omkring udformningen af lovforslaget efter Socialdemokraternes opfattelse ikke har levet op til standarden - blandt andet fordi VVM-redegørelsen ikke rummer alternative placeringer.  

"Det er ikke godt politisk håndværk, slet ikke i en sag, hvor man føler sig presset af tid. Hvis man føler sig presset på tid, skulle man sørge for at bringe alle interessenter sammen og få dialogen i gang, men man har ikke indbudt til dialog på noget tidligere tidspunkt om, at projektet kunne anderledes end det, som er fremlagt," siger han og peger på, at der endnu ikke er fremsat et lovforslag, og at Socialdemokraterne derfor forholder sig afventende, da man endnu ikke føler sig overbevist om, at alle sten i sagen er blevet vendt.

SF: Demokratisk underskud
Også SF efterlyser, at man diskuterer alternative placeringer. Partiet er fast besluttede på, at der skal opføres et testcenter, men partiet er ikke overbevist om, at centeret skal placeres i Østerild.

"Vi har jo ikke engang set lovforslaget endnu. Vi er meget kritiske over for processen. Der har været et demokratisk underskud. og det er meget uigennemskueligt, om der kan findes alternative placeringer. Jeg er ikke overbevist om, at der ikke kan findes andre placeringer," siger Steen Gade.

DF har endnu ikke taget stilling i sagen
Regeringens normale støtteparti, Dansk Folkeparti, er heller ikke sikker på, at det vil støtte forslaget.

"Man kan ikke regne med at Dansk Folkeparti per automatik støtter regeringen i alle sager. Jeg mener helt klart, at man må tage naturen alvorligt og se, om der kunne være andre steder, der var bedre. Alle muligheder skal undersøges," siger partiets miljøordfører, Jøn Dohrmann, der kalder forslaget meget problematisk.

Han vil afvente miljøministerens høring, inden han tager stilling til placeringen.

"Det er et voldsomt stort naturindgreb, man foretager i området - så man skal tænke sig gevaldigt godt om. Vi vil gerne have den høring, så vi får mulighed for at spørge ind til de alternative placeringer, der er blevet præsenteret fra flere sider. Det er alt for tidligt at at træffe en beslutning nu," siger han.

Radikale og Enhedslisten har allerede meldt ud, at de ikke støtter placeringen af testcenteret i Thy.

Erstatningsskov vil blive rejst
De grønne organisationer har i længere tid krævet, at udformningen til lovforslaget ændres således, at der stilles konkrete krav til etableringen af erstatningsskov som kompensation for den ryddede fredsskov. De var utilfredse med, at der i udkastet til lovforslaget stod, at ministeren kunne vælge at anlægge erstatningsskov, men ikke var forpligtet til at gøre det.

Lars Løkke Rasmussen fastslog på pressemødet, at der vil blive rejst erstatningsskov.
"Det er sådan, at når man fælder fredsskov, så skal man reetablere, derfor vil der ske en genplantning af et skovareal, som svarer til det, der forsvinder i forbindelse med etableringen af testcentret i Østerild," sagde statsministeren på pressemødet.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00