Parlamentsvalg splitter Enhedslisten

VALG: Selvom Enhedslisten vil kunne trække et mandat til Europa-Parlamentsvalget, er partiets hovedbestyrelse langt fra enige om, hvorvidt partiet skal stille op i 2014 eller ej. Mange overvejer muligheden, viser rundspørge.
Spørgsmålet om, hvorvidt Enhedslisten skal stille op til Europa-Parlamentsvalg fremover eller ej, er uafklaret.
Spørgsmålet om, hvorvidt Enhedslisten skal stille op til Europa-Parlamentsvalg fremover eller ej, er uafklaret.
Morten Øyen
Der er langt fra fuldtonet opbakning i Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse til, at partiet skal stille op til Europa-Parlamentsvalget i 2014. Det viser en rundringning, som Altinget | Research har foretaget til de 25 medlemmer af hovedbestyrelsen.

Ni ud af de 23 HB-medlemmer, som Altinget fik kontakt til, ønsker ikke, at Enhedslisten skal stille selvstændigt op til valget. Fire af de adspurgte ønsker ikke at svare, mens 14 siger, at de overvejer muligheden.

En af dem er hovedbestyrelsesmedlem Susanne Flydtkjær fra Nordjylland.

"Enhedslisten har fået rigtig mange mandater ved det seneste folketingsvalg, og det er derfor en ny situation. Jeg har hidtil ikke ment, at vi skulle stille selvstændigt op, men jeg kan jo overbevises om noget andet, hvis jeg hører gode argumenter," siger Susanne Flydtkjær.

Ingen fuldtonet støtte
Rundspørgen fastslår dog, at der ikke umiddelbart er nogen fuldtonet støtte til, at partiet skal stille op i 2014. I stedet har mange af hovedbestyrelsesmedlemmerne en meget pragmatisk tilgang til spørgsmålet.

Fakta
Enhedslistens holder i Bededagsferien d. 4.-6. maj årsmøde på Nørrebro i København.

"Vi må ikke bare blive en konkurrent til Folkebevægelsen, der slås om de samme vælgere," siger et anonymt hovedbestyrelsesmedlem, der tilføjer, at hvis EU-modstanden i stedet kan blive styrket med Enhedslisten på stemmesedlen, så vil det være "interessant".

Flere af de adspurgte understreger, at forholdet til Folkebevægelsen er afgørende for deres holdning.

Folkebevægelsen er der stadig, så derfor synes jeg ikke, det er en væsentlig diskussion.

Bjarne Thyregod
Hovedbestyrelsesmedlem, Enhedslisten

"Folkebevægelsen er der stadig, så derfor synes jeg ikke, det er en væsentlig diskussion. Enhedslisten er repræsenteret dér, og den arbejder på et ganske klart antikapitalistisk grundlag i sin politik. Så der er ingen grund til, at vi skal forsøge selv," siger hovedbestyrelsesmedlem Bjarne Thyregod fra Bornholms storkreds.

Ny situation
Først på Enhedslistens årsmøde næste år skal spørgsmålet afgøres, men allerede nu er der taget hul på debatten.

Siden valget har Enhedslisten fastholdt den historisk høje vælgertilslutning, som er tæt på at kunne udløse et mandat, hvis partiet stiller op til Parlamentsvalget. Hertil betyder nedlæggelsen af Junibevægelsen, at der i dag er færre til at repræsentere EU-kritikken, hvilket har fået flere i Enhedslisten til at tænke på partiets europæiske muligheder.

Altingets historie om, at flere i partitoppen overvejer, at partiet skal stille op til parlamentsvalget, har dog også fremkaldt stærke følelser internt i partiet. Derfor skrev Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, et indlæg til netavisen Modkraft, hvor han beklagede måden, det var kommet frem på. Clausen fastholdt dog, at han mener, at situationen for Enhedslisten i dag er anderledes end tidligere, og at han håber på en "bred og åben" debat om, hvordan partiet kan være med til at sikre, at EU-modstanden går et mandat frem ved næste valg.

Ikke ny debat
Debatten om, hvorvidt Enhedslisten skal stille op til Europa-Parlamentsvalget eller ej, er langt fra ny. Også ved de seneste valg har det været en diskussion i partiet. Men fortalerne har hidtil været begrænset til "Keld Albrechtsen og tre andre", som en kilde formulerer det.

Keld Albrechtsen har da også været fremme med opbakning til, at partiet skal stille op denne gang.

"Søren Søndergaard (MEP for Folkebevægelsen, red.) fører en temmelig rød politik, men han er begrænset af en tværpolitisk ramme. Når vi opstiller selv, kan vi lægge Enhedslistens politik frem - helt udfoldet på europæisk plan," sagde Keld Albrechtsen i sidste uge til Ritzau.

Enhedslisten har lige siden 1994 opfyldt kravene til at stille op til Europa-Parlamentsvalget, dog uden at gøre det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Keld Albrechtsen

Formand, Brabrand Boligforening, fhv. MF (VS & EL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00