Ellemann åbner for at tvinge regeringen til grænseåbning

SOMMERMØDE: Venstres formand kalder regeringens aktuelle grænsepolitik tåbelig og siger, at ”det da godt kan være”, han er klar til at bringe regeringen i mindretal i folketingssalen på spørgsmålet. Og så skaber hans udtalelser om racisme debat efter interview på Altingets sommermøde.

Kristine Korsgaard

Det er formynderisk og tåbeligt, at den socialdemokratiske regering vil detailstyre danskernes bryllupsfester og ”lade København dø hen over sommeren” med strikse grænseregler.

Sådan lød den skarpe kritik af regeringens coronaregler fra Jakob Ellemann-Jensen i et interview med TV2’ s Søren Lippert på Altingets sommermøde fredag.

Ellemann-Jensen efterspørger en sundhedsfaglig begrundelse for reglerne, som eksempelvis at turister fra Norge og Tyskland ikke må overnatte i Danmark, med mindre de bliver i mere end fem dage.

”Hvor er det menneske med kittel og stetoskop, som siger: ”Prøv at høre, det er sindssygt farligt, hvis man er her fem dage, men seks dage, så er alt okay. Det er helt i orden”. Eller ham, der siger: ”Det er farligt, hvis nogle tyskere på vej til Norge overnatter på en campingplads i DK”. Det er det jo ikke. Det er fuldstændig tåbeligt,” sagde Ellemann og kaldte regeringen for nogle ”formynderiske typer”.

Jeg synes, det er mest ordentligt, at jeg holder min mund, til kommissionen er færdig. Det ændrer ikke på, at jeg bakker min næstformand op, og at vi støtter Inger, og at vi er klar over, at dét med at være i sådan en kommission, er ikke skæg og ballade

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Partiformand

Alle partier i blå blok samt Radikale presser på for, at regeringen skal åbne grænserne mere, end hvad der allerede er besluttet. Både så udlændinge kan komme til Danmark, og så danskere kan rejse ud på sommerferie.

"Hvorfor er det ikke vigtigt nok til, at du er parat til at sætte hårdt mod hårdt, slæbe regeringen i folketingssalen og give dem et flertal imod sig," ville Lippert vide.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

”Det kan også være, jeg er,” svarede Ellemann.

Hvornår finder vi ud af det?

”Det finder I ud af, inden folketingsåret er slut,” sagde V-formanden.

Afhænger af forhandlinger om hjælpepakker
Han sagde, at det hele afhænger af de forhandlinger om hjælp til erhvervslivet, som foregår lige nu. Hjælpepakkerne skal udfases, og andre former for hjælp til at komme i gang igen skal komme i stedet. Her er et af Venstres krav, at grænserne bliver åbnet for virksomhederne skyld.

”Hvis vi ikke kan komme igennem med det på den måde, så må vi jo se, om der kan etableres et flertal, som kan slæbe regeringen i folketingssalen, så den kan få et flertal imod sig,” sagde Jakob Ellemann-Jensen i interviewet, som du kan se i sin fulde længde i videoen ovenfor.

Ellemann: Der er racisme i Danmark
Venstre-formanden blev også spurgt, hvor han står i den diskussion om racisme, der i øjeblikket kører i Danmark og hele verden i kølvandet på politidrabet på en sort mand i USA, George Floyd.

Er der racisme i Danmark?

”Ja”, lød det korte svar fra Ellemann, som kaldte det ”en priviligeret og naiv indstilling” at sige, at det ikke findes.

Han nævnte venners erfaringer med at blive diskrimineret på grund af deres hudfarve.

”Jeg tænker på venner med en mørkere hud end mig, som kommer til jobsamtaler og nærmest kommer ind ad døren og kan se i øjnene på folk, at de tænker ' hold da op, det var ikke en god ide det her'. På grund af deres hudfarve,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Dén udtalelse fik straks Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth til at protestere på Twitter.

 

Løjerligt at ville rive statuer ned
I de seneste dage er der også kommet krav fra blandt andre lokalpolitikere fra Enhedslisten og andre om, at man skal fjerne statuer og vejnavne, der hylder historiske personer, som har deltaget i slavehandel eller på anden måde har optrådt racistisk. Det har også været nævnt, at statsministerens embedsbolig Marienborg oprindelig blev betalt af en slavehandler.

Også på denne dagsorden var Ellemann klar i mælet.

”Vi skal være åbne om historien, men det er man ikke ved at fjerne monumenter og lade som om, det aldrig har eksisteret. Det, synes jeg, er en løjerlig måde at gøre det på,” sagde en veloplagt Jakob Ellemann-Jensen, som også frarådede at rive Marienborg ned.

”Jeg har tænkt mig at flytte ind dér inden for en relativt overskuelig fremtid,” som han sagde.

Læs også

Brugte tale til at lægge kant til S på økonomien
Før interviewet holdt Ellemann en tale, ligesom han og alle de andre partiledere plejer at gøre det på årets folkemøde. Da folkemødet er aflyst i år, holder alle partilederne – bortset fra Mette Frederiksen, som har meldt afbud – i stedet en tale ved sommermødet i Altingets gård.

V-formanden brugte sin tale på at minde om alle de danskere, som er blevet eller vil blive fyret på grund af coronakrisen. Det brugte han som afsæt for at tale om forskellen på Venstres og Socialdemokratiets økonomiske politik.

”Regeringen møder de stigende ledighedstal med et skuldertræk” og ”går mere op i at bruge penge end at tjene dem,” sagde Ellemann.

Han pegede på, at hver eneste dansker er blevet gældsat for 34.000 kroner i år på grund af corona.

”Samtidig planlægger regeringen at genindføre efterlønnen og trække raske mennesker ud af arbejdsmarkedet finansieret af højere skatter,” sagde V-formanden og pegede på ”Venstres vej” som det fornuftige alternativ:

”Hvor vi sætter gang i økonomien ved blandt andet at halvere momsen og giver tryghed for virksomhederne ved at indføre et afgifts-og skattestop.”

Tre grunde til at momsforslaget er godt
Venstres forslag om at halvere momsen i en periode har fået hård kritik af en række økonomer. De peger blandet andet på, at man ikke kan være sikker på, at folk samlet set vil forbruge mere og dermed sætte skub i økonomien. Man risikerer i stedet, at folk køber det, de skal bruge, mens priserne er lave, men til gæld køber mindre end normalt, når momsen bliver hævet igen.

Men Jakob Ellemann fastholder, at momsforslaget er en god ide:

”Når jeg godt kan lide det, er det, fordi alle danskere vil få gavn af det, høj som lav, syd som nord. Og så er det noget, du kun kan få del i, hvis du går ud og rent faktisk bruger nogle penge. Du kan ikke bare sætte dig hjem i sofaen eller sy dem ind i madrassen, så det er penge, der rent faktisk kommer ud og arbejde. Og så kan du kun bruge dem i Danmark,” argumenterede han.

Til økonomers indvending om, at man risikerer, at virksomhederne lader priserne stå stille, men til gengæld inkasserer en højere profit på de varer, de sælger, svarede Ellemann, at konkurrencen vil løse problemet.

”Hvis en dagligvarebutik siger: Vi beholder bare prisen og skummer fløden, så tror jeg, der er tilstrækkelig  mange driftige mennesker i Danmark til, at de andre dagligvarebutikker sætter prisen ned.”

”Jeg tror på, hvad Inger siger”
Venstre-formanden kom heller ikke uden om at måtte forholde sig til den kommissionsundersøgelse, der i øjeblikket foregår med hans næstformand Inger Støjberg (V) i centrum.

Jakob Ellemann-Jensen har af Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige fået kritik for ikke at gå ud og bakke fuldtonet op om Støjberg, mens den såkaldte Instrukskommission undersøger, om hun bevidst udstedte en ulovlig instruks om at adskille asylpar – og om hun har vildledt Folketinget.

Ellemanns svar er, at ”i et retssamfund, skal man lade være med at blande sig” under en verserende sag.

”Jeg synes, det er mest ordentligt, at jeg holder min mund, til kommissionen er færdig. Det ændrer ikke på, at jeg bakker min næstformand op, og at vi støtter Inger, og at vi er klar over, at dét med at være i sådan en kommission, er ikke skæg og ballade,” sagde V-formanden.

”Jeg tror på, hvad Inger siger, og jeg har tillid til Venstres næstformand. Det kan jeg forsikre dig for,” understregede han over for Søren Lippert.

Ellemann var i sit humoristiske hjørne og tilføjede, at han somme tider godt kunne tænke sig samme opbakning fra de andre blå partier, som Nye Borgerlige i øjeblikket viser Inger Støjberg. Partiet samler ind til et banner med påskriften ”Danskerne støtter Inger Støjberg”, som skal spændes efter et fly.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00