Prisen for en SV-regering er blevet højere for både Frederiksen og Ellemann efter K’s exit

Venstre sidder fortsat rundt om forhandlingsbordet med Socialdemokratiet, selv om Konservative har forladt det. Men et "forpligtende samarbejde" mellem de to partier skal være "ud over det normale politiske ambitionsniveau", konstaterer Ellemann.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

I weekenden meldte Søren Pape Poulsen endegyldigt Konservative ud af regeringsforhandlingerne.

Det stiller både Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) i en mere presset forhandlingsposition, hvor det er blevet sværere at lande en regering over midten. Men ikke umuligt.  

Det vurderer to politiske kommentatorer. 

Læs også

"Socialdemokraterne er under pres, fordi partiet meget gerne vil have Venstre med i regeringen, men nu hæver Venstre prisen, for det er det sidste borgerlige parti tilbage til at realisere en midterregering," siger Jarl Cordua, der er borgerlige politiske kommentator.

Et "forpligtende samarbejde" med Socialdemokratiet skal da også være "ud over det normale politiske ambitionsniveau", konstaterede Jakob Ellemann-Jensen søndag på Twitter.

Det er et klart signal til Socialdemokratiet om, at prisen nu er højere, vurderer Cordua, der selv har en fortid i Venstre.

Konservative trak sig fra regeringsforhandlingerne lørdag. Søren Pape Poulsen begrundede afgangen med, at et regeringssamarbejde med S ikke ville være ”foreneligt med de løfter”, Konservative gav i valgkampen.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er enig med Cordua i, at det er blevet dyrere at få Venstre med i i en regering ledet af Mette Frederiksen. Men Konservatives exit har givet Ellemann mere sved på panden end S-formanden, mener han.

"Presset på Ellemann er blevet sværere. Han skal nu levere meget stærke symbolmættede resultater for at komme fornuftigt ud forhandlingerne i forhold til de andre borgerlige partier. Det pres havde været betydelig mindre, hvis Konservative var med," siger Holstein.

Ellemann står mere blottet

Derfor håbede Ellemann, at Konservative var gået med i regeringen, vurderer Altingets politiske kommentator.

Og Venstre har da også forsøgt at lokke Konservative i regering ved at lægge forskellige "sukkermadder" ud til partiet. Blandt andet topskattelettelser, som Venstre ellers ikke talte om i valgkampen, forklarer Erik Holstein.

Ellemann havde håbet, at Konservative kunne have taget nogle af kuglerne fra højre.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Men nu står Ellemann mere sårbar tilbage, og risikerer at miste vælgere til de andre blå partier, hvis Venstre ender i en midterregering som det eneste borgerlige parti.

”Det havde gjort det mere legitimt for Venstre at være med i en midterregering, hvis Konservative også var med. Ellemann havde håbet, at Konservative kunne have taget nogle af kuglerne fra højre. I stedet kan det nu blive en samlet blå blok, der kører på Venstre,” vurderer Holstein. 

Ender S og V i regering med hinanden er der altså åbnet en flanke mod højre for kritik af Venstre. Den har Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, allerede sat ind mod.

Der skal "helt store systemforandrende reformer" til, hvis et blåt parti skal gå i regering med Socialdemokratiet, skrev han i et opslag på Facebook søndag.

"Vanopslag formulerer sig ret smart i sit opslag. Ligegyldig hvad der står i det regeringsgrundlag, kan han sige, at der ikke er tale om "helt store systemforandrende reformer". Venstre vil forsøge at fremhæve det, partiet har fået, som store indrømmelser, mens de andre blå partier vil skyde det ned," siger Erik Holstein, 

LA og K er ikke afgørende brikker  

Så udsat vurderer Jarl Cordua ikke Jakob Ellemann-Jensens position er i blå blok.

"Venstre har allerede opsagt samarbejdet med blå blok. Det gjorde Ellemann i sin landsmødetale. På nuværende tidspunkt er der ikke noget i blå blok at bygge på," siger han.

Desuden vil både LA og K lægge stemmer til politiske forslag fra en SV- regering, hvis de har et liberalt islæt, vurderer den borgerlige kommentator.

Generelt har det også været Mette Frederiksens planer for Konservatives og LA’s mandater hele vejen igennem, mener Cordua. Derfor står Venstre heller ikke meget anderledes i forhandlingerne end før weekendens begivenheder.

"Det har ikke været meningen, at LA skulle være med i regeringen. Og det var først, da Socialdemokratiet havde fået Venstre til bordet, at Konservative blev interessante. Konservative er selvfølgelig en vigtig brik, men ikke særlig afgørende for Venstre," uddyber han.

Færre kort på hånden

Med både Konservative og LA ude af regeringsforhandlingerne fortsætter Mette Frederiksen med at danne en ny regering dog med færre regeringssammensætninger på hånden.

Og Erik Holstein ser flere forskellige muligheder for, hvilke veje regeringsforhandlingerne nu kan gå.

"Spørgsmålet er, om SF også bliver skivet af, når Venstre står tilbage som eneste borgerligt parti. Man kunne forestille sig, at Ellemann synes det lige lovligt sjovt både at være i regering med S og SF. Det kan gøre regeringssamarbejdet sværere at sælge til V baglandet," siger han og fortsætter:

"Det er også muligt, at Ellemann hæver prisen på at gå i regering så meget, at forhandlingerne bryder sammen. Eller man vil se, at V og S vil gå endnu mere målrettet efter en SV-regering."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00