Debat

R: Politiuddannelse skal forhindre ungdomskriminalitet

DEBAT: Uddannelsesindsatsen skal styrkes i næste politiforlig, så politiet sammen med sociale myndigheder, skole og forældre er bedre rustet til at forhindre, at børn havner i en kriminel løbebane, skriver Sofie Carsten Nielsen (R), der også efterlyser fokus på resocialisering i fængslerne.  

Uddannelsesindsatsen skal styrkes i næste politiforlig, skriver Sofie Carsten Nielsen (R). 
Uddannelsesindsatsen skal styrkes i næste politiforlig, skriver Sofie Carsten Nielsen (R). Foto: Kim Vadskær
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Retsordfører 

Den største succes i nyere tid er, at vi har været i stand til at nedbringe ungdomskriminaliteten markant.

Antallet af sigtelser og mistanker er halveret for de 10-17 årige mellem 2006 og 2014. Kan vi stoppe børn og unge fra en kriminel løbebane, så kan vi forbedre ikke bare deres og deres familiers liv, men gøre hele vores samfund tryggere og bedre. Som retsordfører er det en af mine vigtigste opgaver at gøre, hvad jeg kan for, at den udvikling fortsætter.

For mig som radikal er det en værdi, at børns baggrund ikke må afgøre deres fremtid. Det gør den i alt for høj grad stadig i dag. Derfor er samarbejde mellem sociale myndigheder, skole, politi og familie af afgørende betydning for os. I det kommende politiforlig vil vi have fokus på at styrke uddannelsesindsatsen, så politiet er endnu bedre rustet til denne opgave.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Vi mener ikke, at vejen frem er at sætte 12-årige i ungdomsfængsel sammen med 17-årige, uanset hvad man kalder institutionen. Der er ikke kommet mindre ungdomskriminalitet i de lande, hvor man har en meget lav kriminel lavalder. 12-årige er børn. Det er deres forældre og deres omgivelser, vi skal have fat i.

Retssikkerheden er fundamental
Uden retssikkerhed, intet demokrati. Straffen skal stå mål med forbrydelsen. Love og regler skal være enkle, overskuelige og logiske. Og det er nødvendigt, at retssystemets regler er så klare og gennemskuelige, at de er forståelige for alle.

Der er ikke kommet mindre ungdomskriminalitet i de lande, hvor man har en meget lav kriminel lavalder. 12-årige er børn. Det er deres forældre og deres omgivelser, vi skal have fat i.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Retsordfører

Forbrydelser skal efterforskes, og de skyldige straffes. Men vi vil ikke bruge straf som ren symbolpolitik for at signalere handlekraft. Vi er optaget af, hvad der virker, sådan at vi nedbringer kriminaliteten. Viden skal gøre en forskel.

Fokus på resocialisering i fængslerne 
Respekt og omsorg for ofrene for kriminalitet er afgørende for, at konsekvenserne af kriminalitet bliver så små som muligt. Ofrene skal have hjælp til at hele deres sår og komme tilbage i en normal dagligdag, og det skal ske i tæt samarbejde med de pårørende.

Radikale Venstre vil hellere forebygge end straffe. Når førstegangsindsatte er i fængsel, lærer de desværre ofte, hvordan de bliver bedre kriminelle. Derfor skal vi omdanne fængselsvæsenet med fokus på resocialisering, så pædagogiske tiltag, uddannelse og jobtræning kommer i centrum. Vi skal imidlertid også sætte stærkt ind allerede inden, en person begår kriminalitet første gang. Derfor skal vi øge den sociale indsats i de områder, hvor kriminalitet forekommer hyppigst.

Internationalt samarbejde
Stadigt mere kriminalitet er blevet grænseoverskridende. Derfor skal vi finde internationale løsninger på organiseret kriminalitet. Det kræver et tæt samarbejde i EU, og derfor er Radikale Venstre stærk tilhænger af at afskaffe retsforbeholdet og erstatte det med en tilvalgsordning, så vi kan samarbejde om kriminalitetsbekæmpelsen, når det for eksempel gælder terror, narko, menneskehandel og pædofili. Vi kan ikke gøre det alene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00