Radikale bakker ikke op om Enhedslistens milliardkrav til psykiatrien

AKUT-MILLIARD: Enhedslisten kræver en milliard til psykiatrien i de forestående finanslovsforhandlinger. Radikale vil vente med de store investeringer til forhandlingerne om en tiårsplan. Regionerne siger ja tak til pengene, men vil ikke detailstyres. 

Sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) og politisk ordfører Pernille Skipper (EL) præsenterede torsdag Enhedslistens krav til finansloven. Et hovedkrav er en milliard kroner til psykiatrien.
Sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) og politisk ordfører Pernille Skipper (EL) præsenterede torsdag Enhedslistens krav til finansloven. Et hovedkrav er en milliard kroner til psykiatrien.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

En akut-milliard til psykiatrien. Det er et af Enhedslistens hovedkrav i de kommende forhandlinger om finansloven for 2020. 

Det fortalte Pernille Skipper (EL) på et pressemøde torsdag:

"Problemerne er så mange, at vi ikke kan vente på langsigtede handlingsplaner," sagde hun med henvisning til, at en tiårsplan for psykiatrien var en del af økonomiaftalen mellem regeringen og regionerne. 

"Der er brug for en pose penge på finansloven, som kan bruges på flere sengepladser og mere personale i den almene psykiatri allerede næste år," slog hun fast.

Også SF ønsker psykiatrien på dagsordenen til finanslovsforhandlingerne, mens regeringens andet støtteparti er mere lunkne:

"Vi kommer ikke til at kræve en milliard til psykiatrien. Vi er enige i, at området skal prioriteres, men vi mener, det giver bedst mening i forbindelse med forhandlingerne om en tiårsplan," siger psykiatriordfører Stinus Lindgreen (R). 

Ja tak til flere senge
Konkret lægger Enhedslisten op til blandt andet at bruge 340 millioner kroner ekstra til bedre personalenormeringer på de psykiatriske afdelinger, mens andre 250 millioner skal gå til ekstra sengepladser.

Det vækker glæde hos Dansk Psykiatrisk Selskab:

"Bedre normeringer og flere sengepladser vil have stor betydning i forhold til at trække personale tilbage til psykiatrien," siger formand Gitte Ahle, der peger på, at der i de seneste år er sket en personaleflugt fra området.

Dokumentation

Det foreslår Enhedslisten

Enhedslisten vil investere én milliard kroner i psykiatrien. Midlerne skal blandt andet bruges til oprettelse af nye sengepladser og et akutberedskab i hver region. 

Ifølge Enhedslisten skal midlerne bruges således:

  • 340 millioner kroner til et løft af normeringerne i den almene psykiatri
  • 250 millioner kroner til 200 nye sengepladser i den almene psykiatri
  • 250 millioner kroner til en stærkere akutindsats i regionerne, blandt andet psykiatriambulancer i hele landet og flere akutsenge 
  • 75 millioner kroner til 50 nye senge pladser i retspsykiatrien
  • 50 millioner kroner til hjælp til pårørende
  • 35 millioner kroner til ti nye pladser på sikringen i Slagelse

Se hele udspillet her.


0:000:00