Radikale om tolkegebyr: Vi giver ikke op

AFTALE: De Radikale foreslog under forhandlinger om finansloven at gøre det frivilligt for regionerne at opkræve tolkegebyret. "Socialdemokratiet hænger sin udlændingepolitiske bastanthed op på et bureaukrati, som intet gavner," siger Sofie Carsten Nielsen (R). 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Socialdemokratiet er hverken til at hugge eller stikke i, når det handler om en afskaffelse af tolkegebyret i sundhedsvæsenet.

Det siger Sofie Carsten Nielsen (R):

"Det er åbenbart en mærkesag for Socialdemokratiet at bevare et bureaukrati, som regionerne hader, og som Lægeforeningen anbefaler at afskaffe af hensyn til både patienter og læger."

De Radikale havde en afskaffelse af tolkegebyret med som en del af partiets udspil til finanslovsforhandlingerne, 'Fra håb til handling'. Også SF og Enhedslisten vil gerne af med gebyret.

Vi kommer til at mobilisere så mange, vi kan. Nogle af dem kunne jo meget passende være de socialdemokratiske regionsrådsmedlemmer.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Finansordfører

I september viste tal fra regionerne, at der var blevet brugt flere penge på at administrere gebyret, end det var lykkedes at få ind fra patienterne. Derfor foreslog Radikale under forhandlingerne en model, hvor den enkelte region selv kunne bestemme:

"I det mindste burde man lade regionerne selv bestemme, om de ville opkræve gebyret, når nu det koster flere penge at opkræve, end de får ind. Men heller ikke det ville regeringen gå med til," siger Sofie Carsten Nielsen.

Vil mobilisere regionsrådsmedlemmer
Tolkegebyret blev i 2018 vedtaget af VLAK-regeringen med støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Med det kan personer, der har boet i Danmark i mere end tre år, ikke længere få gratis tolkning ved lægebesøg. 

Socialdemokratiet var først imod tolkegebyret, men endte i foråret 2018 alligevel med at stemme ja. 

Sofie Carsten Nielsen havde derfor håbet på en åbning:

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00