Radikale vil have 250 millioner kroner mere til ulandsbistand

FINANSLOV: Flere penge til udviklingsbistand og klimabistanden skal være nye penge. Det er to af hovedpunkterne på udviklingsområdet i Radikales finanslovsforslag.   

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Der skal afsættes flere penge til ulandsbistand og klimabistand, og samtidig må pengene til klimabistanden ikke komme fra ulandsmidlerne.  

Sådan lyder det i Radikales finanslovsforslag, der blev præsenteret mandag.  

“Vi er helt på linje med regeringens ambition om at hæve klimabistanden, men det skal ikke være på bekostning af ulandsmidlerne,” siger partiets udviklingsordfører Anne Sophie Callesen.   

Regeringen er uambitiøs 
Konkret vil Radikale afsætte 250 millioner kroner til både klima- og udviklingsbistand. Og med hensyn til klimabistanden skal de 250 millioner kroner kun være det første skridt. Ambitionen er nemlig, at den additionelle klimabistand over en årrække skal vokse til en milliard kroner om året.  

Anne Sophie Callesen understreger, at partiet stadig vil kæmpe for en langsigtet plan for at hæve niveauet for ulandsbistanden på længere sigt. Den skal ifølge Radikale på en procent af BNI i stedet for de 0,7 procent, som regeringen ellers har lagt op til.  

I det hele taget mener Anne Sophie Callesen, at det er uambitiøst, når regeringen ved at afsætte 0,7 procent af BNI til udviklingsbistand reelt sænker niveauet næste år. I dag kan man nemlig indberette mere end 0,7 procent af til OECD BNI, fordi ulandsbevillinger, der er op til fem-seks år gamle, først bliver udmøntet til konkrete projekter senere og dermed først tæller med i indberetningen til OECD, når pengene reelt bliver brugt. 

“Vi har en udviklingsminister, der kalder sig solidaritetsminister. Men det er ikke særlig solidarisk at sænke niveauet for ulandsbistanden,” siger Anne Sophie Callesen.  

Begge dele er principielle 
Tidligere har Anne Sophie Callesen udtalt til Altinget, at det er partiets førsteprioritet at få skilt udviklingsbistanden og klimabistanden ad, før man skulle hæve niveauet for ulandsbistanden.  

Og det er stadig vigtigt, at man skiller de to ting ad, forklarer Callesen.  

Dokumentation

De udviklingspolitiske prioriteter i Radikales udspil til finanslov

  • Ulandsbistand: 250 millioner kroner 
  • Klimabistand: 250 millioner kroner 
  • Genoplive støtten til medie- og researchcenteret Danwatch: 4 millioner kroner 

Læs hele udspillet her.  


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00