Regeringen: Nye penge til bredbånd kræver faglig begrundelse

FINANSLOV: Regeringen vil lade en lynevaluering afgøre, om der er grund til at bruge nye penge til at fremme bredbåndsdækningen. Imens ønsker Venstre en større bredbåndspulje. Landdistrikterne håber, ordningen overlever.

Nedgravning af bredbåndskabler ved Tørringhuse ved Ringkøbing (arkiv).
Nedgravning af bredbåndskabler ved Tørringhuse ved Ringkøbing (arkiv).Foto: Johan Gadegaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Håbet for bredbåndspuljens overlevelse synes at stige.

Fakta
Bredbåndspuljen er en del af den politiske aftale om "Vækst og udvikling i hele Danmark", som regeringen indgik med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti 9. februar 2016. 
Og med den politiske aftale "Bredbånd og mobil i digital topklasse – Fremtidens telepolitik for hele Danmark" besluttede alle Folketingets partier 17. maj 2018 blandt andet at afsætte 100 mio. kr. til bredbåndspuljen i 2018, samt at puljen skulle målrettes mere mod tyndt befolkede dele af landet.
I S-regeringens finanslovsforsalg for 2020 er der ikke afsat penge til at videreføre bredbåndspuljen.

Kilde: Energistyrelsen

Regeringen havde først ikke afsat en krone til puljen, der støtter udrulning af hurtigere internet i tyndt befolkede områder, men nu skal en hurtig evaluering afgøre, om den alligevel skal leve videre.

"Såfremt evalueringen er positiv, er regeringen indstillet på at prioritere en forlængelse af puljen," skriver klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til Folketinget.

Ministeren tilføjer:

Vi er blevet lovet, at evalueringen skal være afsluttet inden en finanslovsaftale. Og det er da helt klart vores forhåbning, at det ender med, at der afsættes penge til, at ordningen kan fortsætte.

Steffen Damsgaard
Formand, Landdistrikternes Fællesråd

"Det er regeringens opfattelse, at hvis der afsættes midler til at fremme bredbåndsdækningen, skal der være en solid, faglig begrundelse for det."

Antal er faldet
Ifølge regeringen er bredbåndspuljen, der er et af initiativerne fra Aftalen om vækst i hele Danmark fra 2016 mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative kun "en forsøgsordning, som skulle løbe i perioden 2016-19."

I svaret fra ministeren beskrives også, hvordan antallet af tilskudsberettigede adresser er faldet fra godt 34.000 i 2016 til godt 12.000 i 2019. I samme periode har 1.753 adresser fået tilskud fra bredbåndspuljen. 

"Udrulning af bredbånd i Danmark er altovervejende markedsbaseret og gennemføres af både store og små bredbåndsudbydere på kommercielle vilkår," skriver Dan Jørgensen.

V ønsker større pulje
Der er dog stadig brug for en hjælpende hånd til yderområderne, lyder det fra Venstre, der med sit forslag til finanslov ønsker at tilføje flere penge til bredbåndspuljen.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00