Regeringen øremærker 50 millioner til forskning i nye regnemodeller

FINANSLOV: Regeringen sætter 50 millioner kroner af til forskning i, hvordan investeringer i velfærdssamfundet påvirker økonomien. Resultaterne skal bruges til at opdatere Finansministeriets regnemodeller. 

Finansminister Nicolai Wammen (S) vil forbedre Finansministeriets regnemodeller. 
Finansminister Nicolai Wammen (S) vil forbedre Finansministeriets regnemodeller. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

De vigtige regnemodeller i Finansministeriet skal opdateres, så de kan tage højde for, hvad investeringer i velfærden betyder for økonomien. 

Det mener regeringen, der i sit finanslovsudspil har afsat 50 millioner kroner til ny forskning til modellerne.

"Det ønskes blandt andet undersøgt, om ny viden giver et fagligt belæg for at videreudvikle de økonomiske regnemodeller," skriver regeringen i følgeteksten til finanslovsforslaget. 

"Det kræver ny forskning, hvor man går systematisk til værks og område for område får afdækket, hvordan de mange indsatser i et veludbygget velfærdssamfund, som det danske, virker," skriver regeringen videre. 

De 50 millioner kroner til ny modelforskning finder regeringen i Danmarks Frie Forskningsfond og Danmarks Innovationsfond.

Øremærkningen kommer efter, at finansminister Nicolai Wammen (S) tidligere på efteråret i Berlingske har bebudet, at regeringen vil kulegrave Finansministeriets regnemodeller. 

{{toplink}}
Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Modelchef: Skattelettelser er lettere
Finansministeriets regnemodeller har længe været kritiseret for at favorisere liberal politik, fordi modellerne medregner såkaldte dynamiske effekter af skattelettelser, nedsættelser af ydelser eller afgiftslempelser. 

Omvendt medregner modellerne i dag ikke dynamiske effekter af investeringer i velfærdsstaten, og det er der én særlig grund til:

0:000:00