Regeringen overvejer at skære i ministerier i jagten på konsulentbesparelser 

KONSULENTER: Regeringen pønser på at lave besparelser i ministerierne for at nedbringe konsulentudgifter, viser et internt regeringsnotat, som Altinget er kommet i besiddelse af. “Præcis, hvad vi frygtede,” lyder det fra Radikale Venstre.  

Regeringen med finansminister Nicolai Wammen i spidsen ventes at præsentere et finanslovsforslag for 2020 i slutningen af september.
Regeringen med finansminister Nicolai Wammen i spidsen ventes at præsentere et finanslovsforslag for 2020 i slutningen af september.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Regeringen kan ikke tvinge besparelser igennem på ministeriers konsulentforbrug.

Derfor har embedsmændene i Finansministeriet udarbejdet et forslag om, at regeringen kan hente besparelser ved en “generel rammereduktion”.

Det viser et internt regeringsdokument fra 5. september, som Altinget er kommet i besiddelse af. Notatet indeholder et udkast til de overordnede prioriteringer for finanslovsudspillet 2020.

“På udgiftssiden kan det overvejes at indarbejde en reduktion af udgifter til konsulenter i staten. Det vil i udgangspunktet skulle udmøntes som en generel rammereduktion, idet ministerierne har rammestyring og selv kan beslutte, på hvilke udgiftstyper tilpasningen skal gennemføres,” står der i dokumentet.

Hvis man politisk ønsker en reduktion, så lyder det her i mine ører ganske fornuftigt.

Kurt Klaudi Klausen
Professor i offentlig organisation og ledelse, Syddansk Universitet

Herefter tilføjes, at der vil skulle udarbejdes en konkret model for en målrettet reduktion af konsulentudgifterne.

Rammereduktionen vækker alarmklokker i Radikale Venstre, der tidligere har advaret mod at lave en grønthøster.

Det her er præcis, hvad vi frygtede. I mine ører lyder det som manglende politisk mod til at sige, hvad det er for konsulenter, som Socialdemokraterne synes gør det dårligt, eller der ikke er brug for.

Sofie Carsten Nielsen
Finansordfører, Radikale Venstre

“Det her er præcis, hvad vi frygtede. I mine ører lyder det som manglende politisk mod til at sige, hvad det er for konsulenter, som Socialdemokraterne synes gør det dårligt, eller der ikke er brug for,” siger finansordfører Sofie Carsten Nielsen.

Betyder det, at I vil være skeptiske over for at lade det her indgå i en finanslov?

“Ja, på sådan en blank baggrund, hvor man bare indlægger det som besparelser, så synes jeg, det lyder ufornuftigt,” siger Sofie Carsten Nielsen.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00