Danmark ændrer kurs: Sådan evakuerer andre vestlige lande børn fra lejre i Syrien

Danmark vil gøre som blandt andre Finland og Tyskland og hente både børn og mødre med dansk statsborgerskab hjem fra kurdiske fangelejre. Få her et samlet overblik over, hvordan europæiske og andre vestlige lande har grebet det an.

Arkivfoto: Al-Roj-lejren i januar 2020.
Arkivfoto: Al-Roj-lejren i januar 2020.Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Det er en lille gruppe vestlige lande, som Danmark efter alt at dømme bliver en del af oven på en beslutning om at tilbyde at hente samtlige børn og mødre med dansk statsborgerskab ud af kurdiske fangelejre i Syrien.

Faktisk er det bare fem lande, der indtil videre har hentet både børn og voksne hjem fra lejrene i den nordøstlige del af det krigshærgede land:

USA, Finland, Italien, Norge og Tyskland.

Det fremgår af en rapport fra en tværministeriel taskforce, der har haft til opgave at undersøge, om det var muligt at evakuere danske børn i de to fangelejre al-Hol og al-Roj uden deres forældre på en sikkerhedsmæssigt forsvarlig måde og inden for rammerne af de konventioner, Danmark har forpligtet sig til.

På baggrund af rapporten har regeringen foretaget noget af en kursændring og besluttet at tilbyde 19 børn og tre mødre at blive hentet til Danmark. Regeringen har ellers hidtil – med statsminister Mette Frederiksen i spidsen – blankt afvist at tage kvinderne tilbage.

Hvordan en evakuering præcis vil finde sted, vil Udenrigsministeriet ikke komme med bud på af hensyn til sikkerheden. Og svaret på hvornår, børnene og mødrene kan sætte jordene på dansk grund, kan ministeriet heller ikke levere. Men man forventer "en langstrakt proces". 

Læs også

Fire tilgange

Rapporten oplister fire overordnede tilgange i europæiske og andre vestlige lande til evakuering af børn fra lejrene.

  • Alle børn søges evakueret, og mødre kan søges evakueret sammen med børnene. Sådan gør man blandt andet i Finland.
  • Alle børn søges evakueret, men mødre søges ikke evakueret og skal derfor samtykke, hvis deres børn skal søges evakueret. Sådan gør man blandt andet i Sverige.
  • Sag-til-sag tilgang, hvor børn kan søges evakueret, men hvor mødre ikke søges evakueret, og hvor mødre derfor skal samtykke, hvis deres børn skal søges evakueret. Sådan gør man blandt andet i Frankrig.
  • Sag-til-sag tilgang, hvor børn og mødre kan søges evakueret. Sådan gør man blandt andet i Italien.

Derudover har USA en generel tilgang, hvor alle statsborgere søges evakueret.

Men "uanset tilgang har europæiske og andre vestlige lande generelt foretaget et meget begrænset antal evakueringer og primært af forældreløse børn samt andre særligt sårbare børn", fortsætter rapporten. Og enkelte lande, heriblandt Spanien, har slet ikke evakueret børn fra lejrene.

Udenrigsministeriet er alene bekendt med, at Kasakhstan, Kosovo, Rusland og Usbekistan har evakueret børn og mødre i større antal fra lejrene i det nordøstlige Syrien, fremgår det af rapporten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00