Regeringen vil evakuere endnu en familie fra fangelejr i Syrien

Efter en fornyet samlet vurdering er SVM-regeringen blevet enige om at evakuere en kvinde og hendes to børn fra Al-Roj-lejren til Danmark. Beslutningen kommer i kølvandet på længere tids uenighed blandt de tre regeringspartier.  

Kaare Dybvad Bek (S) blev udlændinge- og integrationsminister, da SVM-regeringen indtrådte den 15. december 2022. 
Kaare Dybvad Bek (S) blev udlændinge- og integrationsminister, da SVM-regeringen indtrådte den 15. december 2022. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Christina HoulindSelma Hildebrand Frederiksen

SVM-regeringen er nu klar til at evakuere yderligere to børn med dansk statsborgerskab og deres mor fra den kurdisk kontrollerede Al-Roj-lejr i det nordøstlige Syrien.

Det har Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyst til Ekstra Blandet og TV 2

Der er tale om en kvinde med marokkansk baggrund, der er født og opvokset i Danmark og hendes to børn på henholdsvis fem og seks år. 

”Der er tale om en samlet vurdering, hvor blandt andet tilknytning til Danmark har indgået. Det er næppe nogen hemmelighed, at regeringens partier har forskelligt syn på dette emne,” lyder det i en skriftlig kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek.

Har indtil nu splittet regeringen
Beslutningen er ikke blevet taget over natten. Der har længe været kamp internt i regeringen om, hvorvidt børnene og deres mødre, skulle evakueres til Danmark.

Fakta

Sagen kort 

Sagen om de danske børn i Syrien skabte store udfordringer for den tidligere S-regering, som længe afviste at evakuere børnene til Danmark. Det gjorde de med den begrundelse, at man også ville være nødt til at evakuere mødrene, som var rejst til Syrien for at støtte Islamisk Stat, og at de udgjorde en terrortrussel mod Danmark.     

I marts 2021 kom det frem, at regeringen havde fået efterretninger om, at det også udgjorde en trussel mod Danmarks sikkerhed at lade børnene blive i lejrene, hvor de risikerede at blive smuglet ud af lejrene og trænet af Islamisk Stat til at begå terror i deres hjemlande. Det endte med at regeringen og daværende udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), fik en "kollektiv næse", fordi de ikke havde orienteret Udenrigspolitisk Nævn.   

I maj 2021 ændrede S-regeringen holdning og tilbød at hente børn og mødre med dansk statsborgerskab til Danmark. De danske børn, som fortsat sidder i fangelejrene, blev også tilbudt evakuering. Men fordi deres mødre var blevet frataget deres danske statsborgerskab, gjaldt tilbuddet ikke for mødrene, og mødrene afviste at frasige sig børnene. 

Både op til og efter dannelsen af SVM-regeringen, stod det klart, at de tre partier så forskelligt på sagen. Hvor både Venstre og Socialdemokratiet fastholdt tilbuddet om at evakuere børnene uden deres mødre, mente Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen i spidsen, at man om nødvendigt måtte evakuere mødrene for at få børnene til Danmark.

I marts 2023 fik en af de tilbageværende kvinder underkendt fratagelsen af sit statsborgerskab. Hun blev derfor omfattet af tilbuddet om evakuering. 

SVM-regeringen har nu besluttet at evakuere endnu en kvinde og hendes to børn, selvom kvinden ikke har dansk statsborgerskab.

Det betyder, at der nu er én kvinde tilbage i lejren, der har et barn med dansk statsborgerskab, som ikke bliver tilbudt evakuering. 

Lars Løkke Rasmussen har både før, under og efter valgkampen slået fast, at han mener, børnene skal til Danmark, og at man “om fornødent” måtte tage mødrene med. Her har både Venstre og Socialdemokratiet stået stejlt på, at mødrene ikke skulle til Danmark.

I 2021 udtalte statsminister Mette Frederiksen blandt andet, at “det kan blive nødvendigt at evakuere flere børn, men ikke flere forældre.”  

Men nu er et kompromis altså landet, hvor regeringen tager en familie hjem fra den syriske fangelejr. Tilbage er der stadig én mor og hendes barn, der har dansk statsborgerskab, der ikke bliver tilbudt evakuering.  

I et skriftligt citat fra Kaare Dybvad Bek fremgår det, at den efterladte kvindes barn kan blive evakueret til Danmark – men altså uden følgeskab af moderen.  

“Tilbuddet om evakuering af det barn, hvis mor ikke tilbydes evakuering, står selvfølgelig stadig ved magt. Regeringen vil stærkt appellere til, at hun hjælper sit barn og samtykker til, at det evakueres til Danmark, hvis hun vurderer, at det er i barnets interesse.” 

Foruden kvinden og hendes barn er kvindens tvillingesøster også stadig i lejren. Hun har dog ingen børn, og det har derfor ikke været på tale at evakuere hende tilbage til Danmark.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00