Regeringens støttepartier undrer sig: Hvor er de ekstra penge til uddannelse?

FINANSLOV: R, EL og SF undrer sig over, at regeringen ikke har fundet plads til nye investeringer i uddannelsessystemet. Støttepartierne kræver fortsat en ekstra milliard til folkeskolen og kan ikke acceptere en finanslov uden nye investeringer.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Det er ikke nok, at regeringen vil droppe omprioriteringsbidraget. Den kommende finanslov skal også indeholde nye investeringer i uddannelsesområdet.

Vi kan ikke leve med en finanslov, hvor vi ikke styrker folkeskolen.

Sofie Carsten Nielsen
Politisk ordfører, Radikale

Sådan lyder opfordringen samstemmende fra regeringens støttepartier.

"Det er noget oversolgt, at de afskaffer omprioriteringsbidraget. Det er vi glade for, men det er jo ikke nye penge til uddannelser,” konstaterer Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Radikale har sammen med SF og Enhedslisten foreslået, at der skal investeres en milliard i folkeskolen, som skal bruges til at ansætte flere lærere. Pengene er betinget af, at KL og Danmarks Lærerforening lander en aftale om lærernes arbejdstid. 

Sofie Carsten Nielsen er ikke tvivl om, at det vil lykkes partierne at få den ekstra milliard presset ind på finansloven, selv om regeringen i første ombæring ikke har lagt op til det.

“Lærermilliarden finder vi," siger hun og fortsætter:

"Lærerne skal vide, at der er de penge, så de kan få ro om den aftale, som er så vigtig. Det er virkelig vigtigt, at der kommer ressourcer ud til folkeskolen, og at Ny start-samarbejdet får det afsæt, der er brug for."

EL og SF kræver nye investeringer
Socialdemokratiet lægger i sit finanslovsudspil op til at afskaffe det forhadte omprioriteringsbidrag. Derudover vil regeringen afsætte penge til at forlænge en 168 millioner stor kvalitetspulje på erhvervsuddannelsesområdet samt oprette en redningspulje på 50 millioner til lukningstruede VUC'er.

Men det er langt fra nok for hverken SF eller Enhedslisten. 

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00