Riisager ønsker opgør med omstridte læringsmål i folkeskolen

OPFORDRING: Merete Riisager vil nedsætte en ekspertgruppe, der skal gentænke folkeskolens læringsmål, som en del af et opgør med ”konkurrencementaliteten” i skolen. Opfordringen får opbakning fra lærerne og SF, men møder modstand fra S, V og eleverne.

Der er behov for at reparere og gentænke folkeskolens 215 kompetencemål, der beskriver, hvad eleverne skal lære.

Sådan lyder budskabet fra undervisningsminister Merete Riisager i et interview med Altinget.

”Kompetencemålene, som de er i dag, skaber en ubalance i skolens opgave,” siger Riisager og fortsætter:

”Det er en tænkning af skolen, hvor der skal være slutmål, fordi man skal ud på et arbejdsmarked. Men skolen har ikke kun en arbejdsmarkedsfunktion. Derfor bliver der behov for at indtænke vidensmål med en større tyngde, end vi har i dag.”

Ministeren vil derfor nedsætte en ekspertgruppe, der skal se på, hvordan skolens mål kan genskrives.

Merete Riisager har allerede annonceret, at hun ikke stiller op til næste folketingsvalg. Opfordringen bør derfor stå på dosmersedlen over opgaven hos en kommende undervisningsminister, forklarer ministeren.

”Det skal være så grundig en proces, som vil være svær at sætte i gang midt i en valgkamp, hvor folk taler i hurtige vendinger,” siger Riisager.

Blandet modtagelse
Riisagers opfordring om at gentænke læringsmålene høster store roser hos SF og Danmarks Lærerforening.

”Den måde, man tænker kompetencemål på i dag, er usund,” lyder det fra Jacob Mark. SF’eren lover at følge op på ministerens idéer efter valget.

”Selvom Merete stopper, så skal jeg nok videreføre den idé. For det er en rigtig god idé.”

Samme begejstring finder man hverken hos Venstre, Socialdemokratiet eller Radikale. De tre partier ønsker at se tiden an og vente med et decideret opgør med læringsmålene.

”Der er andre og vigtigere opgaver, som presser sig på, og som kræver både ressourcer og løsninger,” siger Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen.

Socialdemokratiet stemmer i og finder timingen af Riisagers udmelding ”besynderlig”.

”Det er sjovt, at hun nu er den, der vil give friere rammer, når det var hende, der som minister i regeringen ville have langt strammere rammer, dengang vi diskuterede det. Der mente hun, at vi skulle have bindende mål lokalt ude i kommunerne,” siger undervisningsordfører, Annette Lind.

Læs hele det store interview med Merete Riisager på Altinget: uddannelse, hvor hun kobler opgøret med folkeskolens læringsmål med ønsket om at skrue ned for konkurrencestatsmentaliteten og nyttetænkningen i skolen. Samme sted kan du også læse mere om, hvad lærerne, eleverne og partierne mener om ministerens opfordring.

,

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel Løkke er Løkke er "overhovedet ikke" sikker på at undgå hård Brexit