S kalder finanslovsforslag en ny retning for ulandsbistanden: To ngo'er og ekspert fælder dom

FL20: Hvis man ser bort fra klimadelen, er der ikke lagt op til den store udviklingspolitiske revolution med regeringens finanslovsforslag. Det vurderer Lars Engberg-Pedersen, der forsker i udvikling ved DIIS. 

Når det gælder den humanitære indsats, er der tale om småjusteringer, lyder det fra Røde Kors. 
Når det gælder den humanitære indsats, er der tale om småjusteringer, lyder det fra Røde Kors. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Alt i alt følger regeringens udviklingspolitiske prioriteringer den tendens, der har været i udviklingspolitikken de sidste mange år.  

Sådan lyder vurderingen fra Lars Engberg-Pedersen, der er seniorforsker i udvikling ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). 

"Hvis vi ser bort fra den klare grønne ambition, er mange af de andre ting i forlængelse af den tidligere regerings prioriteringer. Det gælder både i forhold til den humanitære bistand, nærområderne og ligestilling," siger Lars Engberg-Pedersen.  

Røde Kors: Ikke skuffede, men afventende 
I sit forslag til finanslov kalder regeringen selv sine prioriteringer for "en ny retning" for udviklingspolitikken.  

Hvis vi ser bort fra den klare grønne ambition, er mange af de andre ting i forlængelse af den tidligere regerings prioriteringer. Det gælder både i forhold til den humanitære bistand, nærområderne og ligestilling.

Lars Engberg-Pedersen
Seniorforsker ved DIIS

Ud over den store udskrivning til en lang række klimatiltag har regeringen planer om at afsætte 100 millioner kroner til den humanitære ramme.

Både Care Danmark og Røde Kors roser regeringens prioriteringer, og de fremhæver begge, at særligt prioriteringen af klimaindsatsen er "rigtigt set", men i forhold til den humanitære ramme er 100 millioner kroner ekstra ikke ligefrem nogen revolution.  

"Det er ikke en stor og tung forandring," siger Rasmus Stuhr Jakobsen, der er generalsekretær i Care Danmark. 

Hos Røde Kors kalder generalsekretær Anders Ladekarl det ligefrem for "småjusteringer" inden for den humanitære indsats.  

"Jeg er ikke skuffet. Men jeg er afventende. Socialdemokratiet har sagt, at de vil fordoble det humanitære budget, men det er ikke sket," siger han og forklarer, at der med regeringens udspil er forholdsmæssigt mindre til humanitære indsatser næste år, da man vælger at bruge stort set hele væksten i BNI på klimabistand. Så på trods af, at indsatsen beløbsmæssigt er på det højeste nogensinde, ville beløbet ifølge Anders Ladekarl have været endnu større, hvis man havde beholdt den tidligere prioritering.  

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00