SF trækker EU-Kommissionen ind i sag om danske partiers erhvervsklubber

Kira Marie Peter-Hansen beder nu EU-Kommissionen om at tage stilling til de danske partiers erhvervsklubber. "Det er problematisk, at man kan få større adgang til politikere ved at lægge x antal kroner," siger hun.  

Kira Marie Peter-Hansen har bragt sagen om de danske erhvervsklubber op for EU-Kommissionen. 
Kira Marie Peter-Hansen har bragt sagen om de danske erhvervsklubber op for EU-Kommissionen. Foto: Europa-Parlamentet
Christoffer Lund-Hansen

Regeringens støtteparti SF tager nu sagen om de danske erhvervsklubber op i EU. 

Kira Marie Peter-Hansen - det ene af SF's to medlemmer af Europa-Parlamentet - har bragt sagen op for EU-Kommissionen. 

Hun har spurgt EU-Kommissionen om, hvorvidt de danske partiers erhvervsklubber er forenelige med EU's anbefalinger på området, og om EU-Kommissionen påtænker at fremhæve erhvervsklubberne i sin næste rapport om retsstatssituationen i Danmark. 

"Erhvervsklubberne fylder mere og mere i danske partier, og det er ikke min opfattelse, at EU-Kommissionen konkret har taget stilling til erhvervsklubberne. I og med at vi ser flere af dem, vil jeg gerne høre Kommissionens vurdering af om, de stemmer overens med retsstatsprincipperne," siger Kira Marie Peter-Hansen.

Hun er selv kritisk overfor erhvervsklubberne. 

"Principielt er det problematisk, at man kan købe sig til politisk adgang og politiske snakke," siger Kira Marie Peter-Hansen og fortsætter:

"Jeg oplever selv, at folk skriver, at de godt kan give et honorar, hvis jeg skal komme ud. Men det er ærgerligt, hvis vi kommer i en situation, hvor det involverer pengestrømme at få politikere ud at tale med borgere, for det er jo det, vi er valgt til. Det er problematisk, at man kan få større adgang til politikere ved at lægge x antal kroner."

Læs også

Danmark efterlever ikke EU-anbefalinger
Kira Marie Peter-Hansen påpeger, at EU-Kommissionen i 2020 kritiserede Danmark for ikke at sikre nok gennemsigtighed i forhold til finansieringen af politiske partier i sin rapport om retsstatssituationen i Danmark

"EU laver en årlig rapport om retsstatstilstanden i de forskellige lande, og Danmark lever endnu ikke op til anbefalingerne, ligesom tilliden til, at de her systemer virker, generelt er faldet i Danmark," siger hun.

Jeg oplever selv, at folk skriver, at de godt kan give et honorar, hvis jeg skal komme ud. Men det er ærgerligt, hvis vi kommer i en situation, hvor det involverer pengestrømme at få politikere ud at tale med borgere, for det er jo det, vi er valgt til. Det er problematisk, at man kan få større adgang til politikere ved at lægge x antal kroner.

Kira Marie Peter-Hansen
Medlem af Europa-Parlamentet for SF

Hun henviser til, at det i rapporten bliver fremhævet, at Danmark endnu ikke har efterkommet de fleste af EU-Kommissionens anbefalinger på området. 

"Spørgsmålet om finansiering af politiske partier er blevet fremhævet i internationale evalueringer, og de fleste anbefalinger er endnu ikke efterkommet. Disse anbefalinger omfatter afhjælpning af de konstaterede mangler såsom manglende pligt til at indberette donationer over visse tærskler og sikring af uafhængigt tilsyn med finansiering af politiske partier og valgkampagner," lyder det i rapporten. 

Derudover viser tal fra en Eurobarometerundersøgelse, at Danmark er det eneste EU-land, hvor andelen af respondenter, der er enige i, at der er tilstrækkelig gennemsigtighed og tilsyn med finansieringen af politiske partier, er faldet siden 2013.

Tallet er faldet 41 procent i 2013 til 34 procent i 2019, men ligger fortsat over EU-gennemsnittet på 32 procent.

SF vil søge inspiration i EU-regler
Grænsen for at være anonym økonomisk bidragsyder til de danske partier er i 2021 på 21.900 kroner, men de nøjagtige donationsbeløb oplyses ikke i partiregnskaberne. 

Enhedslisten har tidligere opfordret til, at der er offentlighed om alle donationer, og Kira Marie Peter-Hansen mener også, at alle donationsbeløb bør fremgå præcist.

Erhvervsklubberne fylder mere og mere i danske partier, og det er ikke min opfattelse, at EU-Kommissionen konkret har taget stilling til erhvervsklubberne. I og med at vi ser flere af dem, vil jeg gerne høre Kommissionens vurdering af om, de stemmer overens med retsstatsprincipperne.

Kira Marie Peter-Hansen
Medlem af Europa-Parlamentet for SF

Hun foreslår, at Danmark kan lade sig inspirere af EU's lobbyregister.

Hvilke konkrete ønsker har du til ændringer af partistøttereglerne?

"Den sag ligger mest hos mine danske kolleger. Gennemsigtighed er fornuftig, for borgere og medier skal kunne følge med i, hvor pengene kommer fra. SF vil gerne afskaffe grænsen på de omkring 20.000 kroner helt," siger Kira Marie Peter-Hansen og tilføjer:

"I både EU-Kommissionen og EU-Parlamentet kan man gå ind i lobbyregisteret og se præcist, hvem politikerne er mødtes med og hvornår. Det kunne man godt lade sig inspirere af i Danmark."

Altinget har tidligere bedt om et interview med en politiker fra SF's folketingsgruppe om partiets syn på erhvervsklubber og partistøttereglerne, men det har partiet afvist.

Du henviser til dine partifæller på Christiansborg. Hvorfor tror du ikke, at SF på Christiansborg vil udtale sig om sagen?

"Det har jeg ingen holdning til. Vores politik er klar nok på området. Vi vil gerne afskaffe grænsen og have fuld åbenhed. Jeg ved ikke, hvorfor de ikke vil udtale sig om det. De overvejelser kender jeg ikke," siger Kira Marie Peter-Hansen. 

Efter interviewet med Kira Marie Peter-Hansen har Altinget igen henvendt sig til SF på Christiansborg for at bede om et interview vedrørende partiets holdning til erhvervsklubberne, men ingen folketingsmedlemmer fra partiet ønsker at stille op til interview.

I både EU-Kommissionen og EU-Parlamentet kan man gå ind i lobbyregisteret og se præcist, hvem politikerne er mødtes med og hvornår. Det kunne man godt lade sig inspirere af i Danmark.

Kira Marie Peter-Hansen
Medlem af Europa-Parlamentet for SF

Håber på svar inden for tre uger
I oplægget til Kommissions-spørgsmålet henviser Kira Marie Peter-Hansen desuden til Altingets afdækning af Socialdemokratiets erhvervsklub, hvor omkring 50 medlemmer for 20.000 kroner om året kan købe sig til møder med deltagelse af statsminister Mette Frederiksen (S), finansminister Nicolai Wammen (S), skatteminister Morten Bødskov (S) samt andre topfolk i partiet. 

"I danske medier er det blevet kortlagt, at flere politiske partier i Folketinget har såkaldte "erhvervsklubber", hvor man mod at betale et kontingent kan få adgang til politikere fra disse partier," skriver SF-politikeren i oplægget, der fortsætter:

"Det gælder blandt andet det nuværende regeringsparti, hvor man gennem deres erhvervsklub for et kontingent på 20.000 kroner årligt blandt andet har fået adgang til møder med statsministeren, finansministeren og skatteministeren."

Kira Marie Petersen håber på et svar fra EU-Kommissionen inden for tre uger. 

"Man får tit nogle lidt fluffy svar, så EU-Kommissionen vil nok svare noget generelt om, at adgangen til politikere skal være åben for alle og så knytte det op på den tidligere anbefaling," siger hun. 

Opdateret: Altinget har efter artiklens udgivelse igen bedt SF på Christiansborg stille op til interview i sagen, men det afviser partiet fortsat. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (SF), MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

0:000:00