Socialpolitisk skrabet finanslovsudspil: Støttepartier må slås om reserven

ANALYSE: Regeringens finanslovsudspil lover penge til børnetilskud, gratis tandpleje og familieterapi, men varsler kun småpenge til at dække hul efter satspuljen. Yderligere sociale initiativer vil skulle kæmpe om plads på forhandlingsreserven.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Børnetilskud, tænder og familieterapi.

Sådan fordeler regeringen groft sagt pengene på socialområdet i det finanslovsudspil, som blev præsenteret onsdag.

Til gengæld indfrier udspillet langtfra støttepartiernes forventning til en økonomisk ramme, som kan holde hånden under de sociale initiativer, som indtil nu har været finansieret af den nedlagt satspulje.

Hvis Enhedslisten, SF og Radikale ønsker et større løft af socialområdet, skal pengene findes i den 2,1 milliarder kroner store forhandlingsreserve, som regeringen dog også har udpeget som finansieringskilde til støttepartiernes kardinalpunkter om minimumsnormeringer og grøn omstilling.

Børnetilskud fylder mest
Men hvis vi ser bort fra, hvad støttepartier og sociale aktører mener, udgør finanslovsudspillet ifølge regeringen selv det første skridt mod en mere ambitiøs socialpolitik for Danmark.

Et skridt, som i kroner og øre består af 1,3 milliarder kroner til socialområdet fra 2020-2023, som fordeler sig i to overordnede prioriteringer: at styrke indsatsen for udsatte børn og deres familier og udvide velfærden for de allermest udsatte borgere.

Herudover kommer et generelt løft af velfærden i kommunerne, der som led i økonomiaftalen får 1,7 milliarder kroner mere end i år, der også kan få afsmittende effekt på socialområdet.

Men i forhold til den reelle prioritering af socialområdet, går en halv milliard kroner – og dermed den største andel af de 1,3 milliarder – til det midlertidige børnetilskud, som allerede er aftalt med støttepartierne.

Tilskuddet skal give flere penge mellem hænderne til familier, som er hårdest ramt af kontanthjælpsloftet eller berørt af integrationsydelsen, indtil en ydelseskommission har tænkt færdig, og regeringen er klar med et nyt kontanthjælpssystem.

0:000:00