Finanslov: Socialt udsatte skal kunne gå til tandlægen på herberger og væresteder

TÆNDER: På finansloven er der afsat 40 millioner kroner i 2020 og 60 millioner kroner årligt i 2021-2023 til gratis tandplejetilbud til de mest socialt udsatte. Det er mindre end i regeringens udspil. 

De socialt mest udsatte borgere kan se frem til gratis tandpleje de kommende år.
De socialt mest udsatte borgere kan se frem til gratis tandpleje de kommende år.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Albert Birk Morgen

De mest socialt udsatte kan de næste par år få gratis tandlægehjælp.

Det fremgår af finansloven 2020, som regeringen, Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet offentliggjorde mandag aften.

Der er blevet afsat 40 millioner kroner i 2020 og 60 millioner kroner årligt i 2021-2023 til etablering af en socialtandpleje i kommunerne. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke glæder sig over prioriteringen.

"Ulighed handler også om tænderne. Derfor er der brug for strukturelle forandringer for socialt udsatte, og med finansloven tager vi et første skridt. Vi har sat penge af til at etablere et tandplejetilbud til de mest socialt udsatte i Danmark, som skal være med til at skabe et bedre liv for dem," siger han i en pressemeddelelse.  

Færre penge 
I regeringens finanslovsudspil var der oprindeligt afsat 60 millioner kroner årligt i perioden 2020-2023. Der er altså blevet afsat 20 millioner kroner mindre på finansloven, end regeringen lagde op til.

Allerede tilbage i oktober var Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, skeptisk over for, om 60 millioner kroner årligt ville kunne leve op til ambitionsniveauet.

"60 millioner er ikke ret meget. Det er noget, vi vil spille ind med i forhandlingerne. Samtidig er det vigtigt for os, at det bliver en fast bevilling," sagde han til Altinget.

{{toplink}}

Blandede følelser hos tandlægeforening
Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen, mener også, at det oprindelige beløb var i underkanten. Dog glæder hun sig over, at finansloven er et skridt i den rigtige retning.

0:000:00