Analyse af 
Daniel Bue Lauritzen

Storm om boligskatten afslører, at politikerne er mislykkedes med helt central ambition

Skatteministeren er fast besluttet på at drive det nye skattesystem fremad trods nye vurderinger, som ministeren selv kalder “helt på månen”. Men reaktionerne på vurderingerne afslører, at politikerne er mislykkedes med en af de mest centrale ambitioner i den samlede skattereform: at skabe tryghed for boligejerne.  

Skæve boligvurderinger frustrerer boligejerne, inden det nye boligskattesystem skal træde i kraft ved årsskiftet. 
Skæve boligvurderinger frustrerer boligejerne, inden det nye boligskattesystem skal træde i kraft ved årsskiftet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Da de foreløbige ejendomsvurderinger for 1,7 millioner husstande efter ti års ventetid endelig nåede boligejerne mandag aften, flød både sociale og traditionelle medier hurtigt over med eksempler på meget bemærkelsesværdige prisskøn fra Vurderingsstyrelsen. 

Boligejere delte i lige delt forundring og frustration fortællinger om mange-mangedoblede grundværdier eller ejendomme, der i Vurderingsstyrelsens regneark er blevet tilskrevet en langt lavere værdi end de grunde, de ligger på.  

Skatteminister Jeppe Bruus (S) var sågar ude og kalde flere af de eksempler, han selv har set, for “helt på månen”.

Onsdag følte Vurderingsstyrelsen efter det massive mediepres sig nødsaget til at gå ud og erkende, at den havde udsendt vurderinger med “tilsyneladende helt skæve værdier”.

Alligevel er ministeren fast besluttet på at drive boligskattereformen, der har været undervejs siden 2016, fremad i uændret tempo, som han forklarede, da han onsdag var i samråd i Folketinget om det skandaleombruste vurderingssystem. 

En ret hård konsekvens 

Det er der flere grunde til, at ministeren vil. 

Først og fremmest er formålet med det nye system at få mere retvisende ejendomsvurderinger som grundlag for skattebetalingen end de stærkt fejlbehæftede vurderinger, der bliver brugt i dag.

Selvom man med rette kan diskutere, hvordan det går med det projekt, har det naturligvis stor værdi for både boligmarkedet og retsfølelsen hos boligejerne, hvis og når systemet bliver opdateret.

Dernæst kommer, hvilket ministeren selv fremhævede under samrådet onsdag, at staten aktuelt råder over skønnet 13,5 milliarder kroner, som boligejere har betalt for meget i skat siden 2011, der først kan udbetales, når de nye vurderinger er lagt fast.  

Endelig giver den samlede skattereform en samlet skattelettelse på ti milliarder kroner, som ministeren gerne vil have ud til boligejerne.  

“Det er derfor, at jeg ikke tager så let på det og siger, at vi bare kan lade være (med at udrulle det nye skattesystem, red.). Det har nogle ret hårde konsekvenser for dem, der skal have deres penge tilbage, eller andre, der har udsigt til en skattelettelse,” sagde Jeppe Bruus under samrådet onsdag.  

Utryghed om tryghedsreform 

Uanset reformens angivelige gevinster på den lange bane, kan det efter de seneste dages opstandelse konstateres, at politikerne er mislykkedes med et af deres vigtigste mål med skattereformen: at skabe tryghed for boligejerne. 

Medierne blev tirsdag og onsdag oversvømmet med historier om boligejere, der havde modtaget tilsyneladende helt skøre vurderinger i indbakken.

Umiddelbart fejlskøn, der til trods for, at der blot er tale om foreløbige vurderinger, har skabt stor bekymring derude.

Det kan skyldes, at der kun tilbydes klageadgang hos Vurderingsstyrelsen for en udvalgt skare af boligejere, der eksempelvis ønsker at sælge deres bolig, inden de foreløbige vurderinger bliver erstattet af de endelige.

Et andet bud er, at det hidtil er gået særdeles dårligt med at udbrede kendskabet til den ret komplicerede skattereform. 

Selvom den nye lovgivning har været længe undervejs, trods omfattende informationsmateriale fra både ministeriet og styrelsen og skiftende ministres mange gentagelser af, at ingen nuværende boligejere kommer til at betale mere i skat som følge af reformen, er pointen tilsyneladende ikke nået masserne. 

I en måling, som Boligøkonomisk Videnscenter lavede i sommer, svarede 32 procent af de adspurgte boligejere således, at de forventede at skulle betale mere i skat som følge af reformen.

Ni procent forventede en skattelettelse. 

Det er tal, der står i skærende kontrast til virkeligheden, der er, at aftalen sikrer, at fire ud af fem danskere slipper billigere i skat, mens de resterende 20 procent får en skatterabat, så de også undgår skattestigninger, mens de bliver i deres nuværende bolig.  

Så selvom politikerne hele vejen igennem har ønsket at skabe tryghed for boligejerne, og ligefrem navngav den meget brede politiske aftale, der fik overskriften "Tryghed for boligbeskatningen", efter den ambition, er det ikke lykkedes.

At dømme efter de seneste dages reaktioner er boligejerne alt andet end trygge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00