Se coronapressemødet: "Målet er, at folk skal få deres liv 100 procent tilbage. Mundbind skal hen hvor peberet gror"

Plan for frivillig vaccination med droppede vacciner er på vej, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ved dagens pressemøde om coronasituationen. Han afviser, at regeringen forventer at fastholde restriktioner meget længe endnu. Vaccinekalenderen skrider 1-2 uger.

Kristine Korsgaard

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sender nu en bekendtgørelse om en frivillig ordning for folk, der vil lade sig vaccinere med AstraZeneca og Johnson&Johnson, i høring.

Det forventes, at lovgrundlaget kan være endeligt på plads i næste uge.

Det fortæller han på dagens pressemøde om coronasituationen, hvor han også forsøger at mane bekymringer om evig brug af mundbind til jorden. Se det i videoen ovenfor.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm siger, at det forventes, at især yngre under 40 år vil bede om at få en af de ellers droppede vacciner, fordi den aldersgruppe er sidst i køen til at få en af de andre vacciner i det almindelige vaccinationsprogram. Det vil blive sådan, at en læge skal ordinere vaccinen, for at man kan få den.

Lille stigning i smitte
Magnus Heunicke oplyser desuden, at antallet af smittede er steget en lille smule som følge af genåbningen.

"Men det er ikke på nogen måde alarmerende. Det er helt som forventet," siger Magnus Heunicke.

Smitten er fortsat højest i hovedstadsregionen og især blandt unge, oplyser Henrik Ullum fra Statens Serum Institut. Antallet af nyindlagte har længe ligget stabilt på 20-40 om dagen. Dødeligheden er meget lav, fordi de ældste nu er vaccineret.

Ved pressemødet deltager:

  • Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)
  • Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm
  • Direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum
  • Direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri
  • Rigspolitichef Thorkild Fogde

Mundbind skal hen, hvor peberet gror
Ved pressemødet bliver sundhedsministeren blandt andet spurgt, om regeringen forventer at fastholde restriktioner længe efter, at hele befolkningen er vaccineret. Flere medier har beskrevet, at statsministeren ikke vil afvise, at der kan blive brug for restriktioner også på langt sigt.

Magnus Heunicke siger, at målet er at komme af med alle restriktioner, men at der eksempelvis stadig kan være restriktioner ved indrejse fra bestemte lande, selv om den voksne del af befolkningen er vaccineret.

"Målet er, at folk skal få deres normale liv 100 procent tilbage, så man slet ikke kan se, at vi har været igennem en pandemi. Mundbindene ønsker vi da hen, hvor peberet gror," siger han, men kan ikke sige, hvornår de forskellige restriktioner kan ophæves.

Lokal nedlukning er vigtigt værktøj
Magnus Heunicke og Henrik Ullum understreger begge, at danskernes store villighed til at lade sig teste jævnligt er et vigtigt redskab i håndteringen af corona. Og så har de lokale nedlukninger vist sig effektive.

"Det er et ekstremt vigtigt værktøj," siger Heunicke. I øjeblikket er hele Hørsholm Kommune lukket ned efter et smitteudbrud blandt unge.

Både sundhedsministeren, direktøren i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og direktør i seruminstituttet Henrik Ullum er primært optimistiske på dagens pressemøde.

Smitten og indlæggelsestallene er lave, 90 procent af de over 75-årige har takket ja til tilbuddet om vaccine, og man er nu i gang med at vaccinere de 60-69-årige, fortæller de.

Dog skrider vaccinekalenderen nu igen med en til to uger, fortæller Søren Brostrøm.

Det skyldes, at styrelsen har nedjusteret prognoserne for CureVac-vaccinen, som endnu ikke er godkendt til brug i Danmark.

Debat om skrottede vacciner
De seneste uger har været præget af debat om vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, som myndighederne har valgt at holde ude af det danske vaccinationsprogram, fordi de kædes sammen med en sjælden type blodpropper.

Læs også

Det vil betyde en vis forsinkelse i, hvornår befolkningen ventes at være færdigvaccineret, men der har været diskussion om, hvor stor forsinkelsen ventes at blive.

Et politisk flertal har aftalt, at det skal være muligt for danskerne at vælge de to vacciner i en frivillig ordning.

De alment praktiserende læger har meldt ud, at de nødig vil stå for at vejlede patienterne i, om de skal vælge vaccinen. Det bliver formentlig private virksomheder, der skal stå for at vaccinere med AstraZeneca og Johnson&Johnson, og virksomhederne skal også rekruttere de læger, der kan ordinere vaccinen, oplyser Søren Brostrøm ved pressemødet. 

Giver vacciner til Tyskland
Fravalget af AstraZeneca betyder, at Danmark lige nu har 55.000 doser af vaccinen, som vi ikke skal bruge.

De bliver nu givet til Slesvig-Holstein i Tyskland, oplyser Magnus Heunicke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Henrik Ullum

Adm. direktør, Statens Serum Institut, professor
cand.med. (Københavns Uni. 1994), ph.d. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00