Tesfaye håber på samarbejde med "mindre gruppe" EU-lande om modtagelejre. Det er ikke muligt

ALT ELLER INTET: Enkelte EU-lande kan ikke være med i et samarbejde med Danmark om at skabe lejre uden for Europas grænser til asylbehandling, vurderer Dansk Flygtningehjælp og juridiske eksperter, der så godt som punkterer Mattias Tesfayes europæiske ambitioner.

"Vi vil meget gerne samarbejde med andre lande om den løsning. Det kunne både være lande indenfor og udenfor EU. Men vi har også fra starten sagt, at hvis det ikke kan lade sig gøre at få andre lande med i samarbejdet, så er vi klar til at gå hele vejen selv," siger Mattias Tesfaye.
"Vi vil meget gerne samarbejde med andre lande om den løsning. Det kunne både være lande indenfor og udenfor EU. Men vi har også fra starten sagt, at hvis det ikke kan lade sig gøre at få andre lande med i samarbejdet, så er vi klar til at gå hele vejen selv," siger Mattias Tesfaye.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Det er udlændingeminister Mattias Tesfayes (S) "ambition" at indgå et samarbejde om at lave såkaldte modtagelejre for asylansøgere uden for Europas grænser med "en mindre gruppe lande" i EU.

Men det bliver overordentligt svært at løfte den del af S-regeringens store udlændingepolitiske mærkesag, som Socialdemokratiet gik til valg på.

For det er faktisk slet ikke muligt for enkelte EU-lande at flytte behandlingen af asylsager væk fra Europas grænser til et tredjeland. Sådan lyder vurderingen fra både to juridiske eksperter og Dansk Flygtningehjælp.

{{toplink}}
Læs også

"Fordi asylsagsbehandling er harmoniseret på EU-plan, kan enkelte EU-lande ikke uden videre deltage i et samarbejde om asylsagsbehandling i tredjelande uden om de resterende EU-lande," siger Louise Halleskov, der er lektor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet med speciale i EU-ret og udlændingeret.

Forskerkollegaen Peter Starup, lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet og med speciale i EU-ret og udlændingeret, er enig:

"De enkelte EU-lande kan ikke handle på egen hånd, som tingene er nu," siger han.

EU-Kommission afviser modtagelejre
Også i Danmarks største humanitære organisation, Dansk Flygtningehjælp, er analysen den samme: 

"Hvis et EU-land inden for EU-retten skal kunne deltage i en model, som den regeringen foreslår, vil det som minimum kræve en ændring af EU's asyllovning. Om der også vil være udfordringer og behov for ændringer i forhold til EU's charter og EU-traktaten er et andet spørgsmål, som man må formode, at EU-domstolen vil skulle tage stilling til," siger generalsekretær Charlotte Slente.

0:000:00