Mød Danske Rederiers lobbyist i Bruxelles: Lobbytrykket er blevet så stort, at det kan lægge systemet ned

Han varetager Danske Rederiers interesser i EU og mener, at lobbyindsatsen overfor Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen er blevet så intens, at den kan lægge det politiske system ned. Mød Bjarne Løf Henriksen, chef for Danske Rederiers EU-kontor i Bruxelles, som del af Altingets serie om de danske lobbyister i Bruxelles. 

Bjarne Løf Henriksen tager en selfie under et besøg hos den Internationale Maritime Organisation (IMO) i London. 
Bjarne Løf Henriksen tager en selfie under et besøg hos den Internationale Maritime Organisation (IMO) i London. Foto: LinkedIn
Daniel Bue Lauritzen

Hvor i lovprocessen er det særligt vigtigt at være aktiv som lobbyist?

"Det er i virkeligheden allerede inden, at man ved, at der skal ske noget. Der skal man orientere sig mod Europa-Kommissionen, for det er der, det hele starter. Det er derfor, at vi allerede sidste sommer gik i gang med at definere, hvad vores EU-prioriteter er. Vi har løbende haft dialog med politikere, Kommissionen, vores medlemmer og eksperterne derhjemme. Så vi har dialogen allerede inden, der bliver præsenteret et arbejdsprogram fra Kommissionen."

"Problemet er selvfølgelig, at alle gør det, så der er et kæmpe pres på Kommissionen. Men man skal også gøre det, så man kan få plantet nogle frø i de debatter, der kommer i valgkampen til EP-valget.”

Mød lobbyisterne

Serie

I EU-hovedkvarteret Bruxelles er der anslået fire gange så mange lobbyister, som der er ansatte og folkevalgte i Europa-Parlamentet.

Lobbyorganisationerne har stor indflydelse på den politik, som påvirker det danske samfund, erhvervsliv og miljø.

Men hvem er de, og hvordan arbejder de?

Op til europaparlamentsvalget 9. juni spørger vi hver uge en interessant lobbyist, hvad han eller hun har på programmet.

Hvad betyder det for jer som organisation at være fysisk til stede i Bruxelles?

"Det betyder, at vi har det netværk, der gør, at vi fast har både formel og uformel dialog med alle EU-institutionerne. Vi er vores boots on the ground og en satellit af vores hovedkvarter i Amaliegade, hvor alle eksperterne sidder."

"Vi er her også for at signalere, at vi har en varig tilstedeværelse. Vores repræsentation hernede er en varig styrkeposition for dansk og europæisk erhvervsliv. Vi er Danmarks største og mest globale eksporterhverv, og meget af lovgivningen er funderet her, inden det bliver til dansk lovgivning. Det skal vi selvfølgelig følge tættest muligt."

Hvad lavede du i går?

"Det var en almindelig torsdag. Jeg fulgte op på, hvad der skete med Net Zero Industry Act, som blev vedtaget i går. Det skulle oversættes med øje for Danske Rederier, og der var den mest positive nyhed, at der er en made in Europe-dagsorden, så 40 procent af de grønne brændstoffer, vi skal bruge i skibsfarten inden 2030, skal produceres i EU. Det var en kæmpe nyhed." 

0:000:00