Kommentar af 
Søren Søndergaard

Tidligere pressechef i DF: For tidligt at skrive DF-nekrologerne

Det er latterligt, når kommentatorer og andre lægger an til at skrive nekrologer for Dansk Folkeparti. Men det er selvfølgelig ikke første gang, at partier og personer præmaturt dømmes ude, skriver tidligere DF-pressechef Søren Søndergaard.

Kristian Thulesen Dahl har ansvaret for Dansk Folkepartis krise. Men skylden må deles med en del flere, herunder de fleste af hans interne kritikere, skriver partiets tidligere pressechef.
Kristian Thulesen Dahl har ansvaret for Dansk Folkepartis krise. Men skylden må deles med en del flere, herunder de fleste af hans interne kritikere, skriver partiets tidligere pressechef.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Søren Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er fristende at blande sig i formands-stridighederne i Dansk Folkeparti, for der bliver sagt og skrevet meget vrøvl. Men jeg vil afstå. Valget af ny formand er et anliggende for partiets medlemmer, og den opgave må de se at få klaret søndag 23. januar.

Det, jeg til gengæld tillader mig at have en vurdering af, er, om der også er et Dansk Folkeparti om få år. Der er tilløb til nekrologer og tragedie-forudsigelser rundt omkring, også her på Altinget, og det synes jeg er en kende for tidligt.

Ikke at analyserne nødvendigvis er forkerte. Jeg har blot efter 15 års arbejde for netop Dansk Folkeparti på Borgen en anden analyse og en anden konklusion, selvom det er ved at være et par år siden, jeg forlod partiet og Christiansborg.

Man kan jo mene, at jeg stadig har bias og bare ikke vil se kendsgerningerne i øjnene efter 15 års slæb, der i dag kan se lidt formåls- og resultatløst ud. Men man kan også vælge at erindre, at det altså ikke er første gang i den nyere danske politiske historie, at partier og personer præmaturt dømmes ude.

Den nye formand får en opgave – og ikke bare at rejse den væltede hest. Det kan enhver se.

Søren Søndergaard
Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti

De fleste husker måske cirka ti år tilbage, da Ekstra Bladets nuværende chefredaktør Henrik Qvortrup på morgentv måtte sidde og tygge i sin gamle hat, fordi han havde undervurderet Liberal Alliances muligheder ved Folketingsvalget.

Han havde to år forinden lovet, at han ville æde sin gamle hat, hvis partiet kom i Folketinget ved næste valg. Det kom de i 2011 – med ni mandater. To år er længe i politik. Det er tre måneder såmænd også. Spørg bare Mette Frederiksen.

Dansk Folkepartis afgående formand, Kristian Thulesen Dahl, får hele skylden for partiets situation – både af de politiske kommentatorer, men også internt i partiet af dem, der ønsker en ny kalif. 

Thulesen Dahl har ansvaret, det har manden på broen. Men skylden må nok deles med en del flere, herunder de fleste af hans interne kritikere. Den gammelkendte sandhed gælder imidlertid også her: sejren har mange fædre, men nederlaget kun én.

Kristian Thulesen Dahl har taget konsekvensen af, at også det seneste valg, kommunal- og regionsrådsvalget i november i fjor, gik galt for Dansk Folkeparti. Han har som bekendt meddelt sin afgang og ny formand skal vælges søndag 23. januar. Den nye DF-formand får en opgave – og ikke bare at rejse den væltede hest. Det kan enhver se.

Opgaven bliver også at genetablere den forbindelse til vælgerne, som Thulesen Dahl formåede at etablere i bred skala og som i tiden efter formandsskiftet i 2012 gjorde partiet til et ægte, bredt appellerende folkeparti i en årrække.

Mange glemmer det lidt let, men ved fire valg i træk – 2001, 2005, 2007 og 2011 – stod DF mere eller mindre stille mellem 12 og 14 procent. Ved valget i 2011 skred faktisk knap hver tiende af partiets vælgere og Helle Thorning-Schmidt (S) blev statsminister.

Der ér et Dansk Folkeparti før Meld- og Feld-balladen i 2016 og et andet efter. Det er en kendsgerning.

Søren Søndergaard
Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti

Da Pia Kjærsgaard til overraskelse for mange trak sig som formand i august 2012 og overlod stafetten til Kristian Thulesen Dahl, undervurderede de fleste "regnedrengen med de gule sedler". Ingen spiste dog deres hat efterfølgende på den konto, men det var en gedigen fejlanalyse.

Thulesen Dahl delte af mange grunde ikke vandene på samme måde som Pia Kjærsgaard, og det væltede hurtigt ind med både medlemmer og vælgere. Flere kunne sig se sig selv i Dansk Folkeparti.

Jeg har haft fornøjelsen at arbejde som pressechef i næsten lige lang tid for først Pia Kjærsgaard (fra 2005-2012), siden Kristian Thulesen Dahl (fra 2012-2020) og aldrig har jeg oplevet så meget medvind som i de første fem år af Thulesen Dahls formandskab.

Der var mange, ikke mindst partiformanden, der trak et seriøst stort læs for at sikre Dansk Folkeparti et godt valg til Europa-Parlamentet i 2014, og Morten Messerschmidt sikrede sig ved en dadelfri indsats det største personlige stemmetal i Danmarkshistorien.

Året efter sikrede ligeledes et stort hold Dansk Folkeparti et historisk valgresultat ved folketingsvalget sommeren 2015. Mere end hver femte stemte på partiet, der blev det største blå parti. Kristian Thulesen Dahls valgkamp som formand var som Messerschmidts valgkampindsats ved valget til Europa-Parlamentet året før – dadelfri.

Til overflod vandt Dansk Folkepartis synspunkt om ikke at afgive suverænitet ved folkeafstemningen om retsforbeholdet i december 2015.

Der ér et Dansk Folkeparti før Meld- og Feld-balladen i 2016 og et andet efter. Det er en kendsgerning. Mange ser anderledes på partiet i dag end før anklagerne om svindel og bedrageri.

Læs også

Lad mig blot slå fast: Jeg mener ikke, at Morten Messerschmidt har bedraget EU eller svindlet. Rod og roderi, ja. Og pinligt. Bedrageri? Nej. Jeg tager rutinemæssigt helt fejl ved forudsigelser om afgørelser ved domstole, men jeg ser for hans skyld frem til, at han får en ny chance ved en dansk domstol.

Det ændrer blot ikke ved, at Meld- og Feldsagen flyttede både opfattelsen af partiet og selvopfattelsen. Jeg var der. Den sag var og er enorm skadelig.

Hvis Dansk Folkeparti vil både overleve og leve og vokse igen, kan det godt. "Den, som alle sagde var håbløs, har nu vind i sine sejl," sang John Mogensen i "Man skal aldrig sige aldrig". Det er bare en sang. Men værd at lære af.

Ved folketingsvalget 2011 blev Konservative halveret fra godt 10 procent til 4,9 procent. Ved valget fire år senere gik det endnu værre, og partiet landede på 3,4 procent. I det seneste snit af målinger på Altinget er Konservative med over 16 meningsmålingsprocenter større end Venstre og formand Søren Pape Poulsen har indledt en diskussion om, hvem der eventuelt skal være blå stues statsministerkandidat.

Selvom Dansk Folkeparti ligger i dag og roder med latterlige seks procent, vil det være latterligt præmaturt at skrive nekrologerne.

Søren Søndergaard
Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti

Det går op og ned i politik. For Dansk Folkeparti går det for tiden mest ned. Men det behøver ikke vare ved.

SF oplevede fra 2011 til 2015 mere end en halvering. Men med målrettet, hårdt slid har formand Pia Olsen Dyhr og hendes hold placeret partiet stabilt pænt over de 7,7 procent ved folketingsvalget i 2019 og ligger i snit af målinger i dag på det dobbelte af resultatet fra 2015.

Selvom Dansk Folkeparti ligger i dag og roder med latterlige seks procent, vil det være latterligt præmaturt at skrive nekrologerne. Selvom der rundt omkring er fromme håb om snarlig bortgang.

Hvis en ny DF-formand forstår at håndtere den delikate balance mellem at være et erklæret borgerligt parti – hvad Dansk Folkeparti i min optik altid har været – og et parti med stor social samvittighed for danskere uden penge, uddannelse eller position, som nogle borgerlige (ingen nævnt, ingen glemt) kan have tilbøjelighed til at overse eller som minimum prioritere meget langt nede, så er der en platform.

Selv om EU-modstand som sådan ikke vinder folketingsvalg, så skal jeg hilse og sige af erfaring, at unionspartierne har en for dem kedelig tendens til at undervurdere modstanden mod mere EU eller bare hele EU. Derfor får Dansk Folkepartis budskab om mere København og mindre Bruxelles stensikkert mere klangbund igen, end det har haft de senere år – ikke mindst takket være Trump og Brexit.

Læg dertil at Nye Borgerlige, som flere, også internt i Dansk Folkeparti, har det med fejlagtigt at udråbe som DF'ernes værste konkurrenter, mildest talt vil omkalfatre det Danmark, vi kender.

Det er ikke DF-like at lave for meget om – tryghed for alt fra pensionister, psykisk syge, livsstilsyge, rygere, hjemløse og helårscampister er en del af Dansk Folkepartis DNA på samme måde som Gud, konge og fædreland – noget, som andre for mange år siden droppede til fordel for EU, miljø, vækst og skattelettelser.

Dansk Folkeparti har muligheden for at genetablere sin helt egen position i dansk politik. Men det kræver netop, at man tror på sig selv igen, fokuserer og indtager positionen.

Søren Søndergaard
Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti

Udlændingepolitik interesserer lige nu kun syv procent af vælgerne, og alle ved altså godt, hvad Dansk Folkeparti mener. Hér kan partiet insistere på at være dem, der holder alle de andre på den stramme kurs.

For uanset den hårde retorik, er der en betragtelig del, der ikke er lykkedes for Socialdemokratiet. Og Venstre og Konservative ér bare erfaringsmæssigt usikre kort på området. Dansk Folkeparti kan uden anstrengelse systematisk skille sig ud.

Igennem årene har Dansk Folkeparti formået at sætte fingeren præcis der, hvor mange andre partier ikke lige ser eller erkender problemets omfang – eller i det mindste omfanget af, hvor meget det betyder ude i dagligdagen. Og her er alt fra MeToo og identitetspolitikkens mange vildveje åbne slagmarker for det parti, der tør.

Mens regeringen og Mediedanmark for tiden taler om lempede corona-restriktioner i kulturlivet er mit gæt, at store dele af befolkningen – og ikke mindst Dansk Folkepartis potentielle vælgere – er mere optagede af elprisernes himmelflugt, og hvordan pokker de får råd til den nye regning.

Smerten kunne begrænses ved et politisk time-out på de tårnhøje el-afgifter, og den dagsorden kunne Dansk Folkeparti vælge at eje. Hvis partiet da ikke lige aktuelt var ved at rive sig selv i stykker.

Dansk Folkeparti har muligheden for at genetablere sin helt egen position i dansk politik. Men det kræver netop, at man tror på sig selv igen, fokuserer og indtager positionen.

Som jeg skrev her på Altinget før jul: En ny DF-formand, hvem det så end bliver, skal ikke binde partiet til noget som helst – heller ikke Pape og Ellemanns mast. For hvad rager det den, der er sikker på sit, at resten af verden er ude af trit?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Søndergaard

Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti
journalist (DJH 1987)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00