Uddannelse af ledige - dyrt og dårligt eller vejen frem?

UENIGHED: Arbejdsmarkedskommissionen afviser, at uddannelse er løsningen på den stigende ledighed. Erhvervsorganisationerne bakker op, mens oppositionen, AE og LO er lodret uenige.
Det er for dyrt og uden effekt at uddanne ledige, mener regeringens arbejdsmarkedskommission. Kommissionen afviser derfor, at uddannelse er løsningen på at få de ledige ud af jobkøen. Det skriver dagbladet Børsen.

Uddannelse giver underskud
Kommissionen bygger sin antagelse på vismandsrapporten fra 2007, der viser, at uddannelsesaktivering giver et massivt underskud. "Vi ser det ikke som et svar på den stigende ledighed, at man pøser penge i uddannelse og tager de ledige ud af jobkøen," siger professor ved Aarhus Universitet og medlem af Arbejdsmarkedskommissionen Michael Svarer til Børsen.

Udspil møder opbakning
Arbejdsmarkedskommission møder opbakning blandt erhvervsorganisationerne. Arbejdsmarkedspolitisk chef i DI Mette Rose Skaksen mener heller ikke, at uddannelsesaktivering har nogen effekt på lediges muligheder for at komme i job. "Man bør fokusere på hurtig indsats, og hvis der er brug for hurtigere uddannelsesaktivering, skal det være kortere forløb, der er målrettet arbejdsmarkedets behov." Dansk Arbejdsgiverforening er enig.

... og modstand 
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er lodret uenig. "Kommissionens problem generelt bunder i, at der kun bliver talt hænder. Der bliver slet ikke tænkt på, at der kommer til at mangle folk med uddannelse. Disse krisetider bør man netop bruge på at opkvalificere arbejdsstyrken. De nye job, der kommer, kræver nye kvalifikationer," lyder det ifølge Børsen fra Lars Andersen, direktør i AE.

Flemming Ibsen, der er lektor i arbejdsmarkedsøkonomi ved Syddansk Universitet mener, at kommissionens forslag mangler et fokus på jobmuligheder i det offentlige. "Det kræver muligvis fravær fra arbejdsmarkedet at uddanne sig til andre job, men der er i høj grad efterspørgsel fra det offentlige," siger han.

Udspillet fra kommissionen står i skarp kontrast til oppositionens politik, der netop lægger op til, at ledige skal have mulighed for at uddanne sig, imens de modtager den høje dagpengesats. Politisk ordfører, Henrik Sass Larsen (S), finder det nytteløst at lytte til kommissionen. "De ævler løs om mangel på arbejdskraft, men det er jo ikke i de nærmeste år, vi får det," siger han.

"Det grænser til det horrible, at en Arbejdsmarkedskommission kan komme med synspunkter om, at uddannelse ikke virker, når regeringen har som målsætning, at 95% af en ungdomsårgang skal have en uddannelse, fordi det virker," siger Lizette Risgaard, der er næstformand i LO.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Rose Skaksen

Viceadm. direktør, Green Power Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2002)

Lars Andersen

Direktør, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
cand.polit. (Københavns Uni. 1986)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00