Ugen i dansk politik: Brexit kommer, og Alternativet vælger ny leder

DET SKER: Uge fem byder på både på Brexit, valget af Alternativets nye politiske leder og markeringen af 75-årsdagen for befrielsen af Auschwitz. Få overblik over denne uge i dansk politik.

Det bliver den sidste uge som Alternativets partileder for Uffe Elbæk, som lørdag eftermiddag giver stafetten videre til en af de seks kandidater til posten.
Det bliver den sidste uge som Alternativets partileder for Uffe Elbæk, som lørdag eftermiddag giver stafetten videre til en af de seks kandidater til posten.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Mandag
Det jødiske samfund markerer 75-årsdagen for befrielsen af Auschwitz-Birkenau i Polen. Statsminister Mette Frederiksen (S) er blandt talerne i Den Sorte Diamant.

Alternativet holder det første af i alt tre kandidatmøder, inden partiet lørdag 1. februar skal vælge ny politisk leder ved et ekstraordinært landsmøde. De to andre møder finder sted tirsdag og onsdag. Kandidaterne til posten er Josephine Fock, Mira Issa Bloch, Rasmus Foged, Rasmus Nordqvist, Sascha Faxe og Theresa Scavenius.

Tirsdag
Tænketanken Europa inviterer til Europakonferencen 2020 i Industriens Hus i København. Statsminister Mette Frederiksen, Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og konkurrencekommissær og ledende næstformand i Europa-Kommissionen, Margrethe Vestager (R), skal holde taler.

Klokken 13 er der møde i folketingssalen. Her har justitsminister Nick Hækkerup (S) fået en forespørgsel af Peter Skaarup (DF) og Pia Kjærsgaard (DF) om at dæmme op for antisemitisme i Danmark.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) skal klokken 16.30 i åbent samråd om Din Offentlige Transports (DOT) reform af pensionisttaksterne. Han skal blandt andet redegøre for, hvorfor man har valgt at afskaffe pensionistkortet, og for, hvad han mener er rimelige takster for pensionisterne.

Onsdag
To dage inden Storbritanniens udtræden af EU skal EU-Parlamentet stemme om den Brexit-aftale, som briterne har indgået med EU.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal i åbent samråd om, hvordan regeringen kan acceptere, at knap 20.000 skoleelever går i en klasse med 28 elever eller flere. Siden 2009 er antallet af elever, der går i en klasse med 25 elever eller flere steget med 54 procent. Det betyder, at 14 kommuner for nuværende bryder loven om maksimalt 28 elever per klasse.

Også finansminister Nicolai Wammen (S) er kaldt i samråd. Han skal fortælle om arbejdsudbudseffekten af regeringens politik.

Klokken 13 er der ministrenes spørgetid i folketingssalen.

Torsdag
Kommunernes Landsforening holder torsdag og fredag topmøde i Aalborg for børn og unge. Børne- og undervisningsordfører Pernille Rosenkrantz-Theil holder tale under overskriften "Danmark skal være verdens bedste land at være barn i".

Samtidig er der atter møde i folketingssalen hjemme på Christiansborg. Her skal et borgerforslag om, at afviste asylbørn skal tildeles bedre vilkår i udrejsecentrene, andenbehandles.

Mellem jul og nytår affyrede unge mennesker på Nørrebro fyrværkeri mod både tilfældigt forbipasserende og redningsfolk i tjeneste. Justitsminister Nick Hækkerup er torsdag klokken 10.15 kaldt i samråd, hvor han skal forholde sig til balladen.

Et par timer senere skal social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i samråd om nedbringelse af ventetider i Familieretshuset. Her skal hun blandt andet svare på, hvornår hun regner med, at ventetiderne bliver nedbragt.

Fredag
Storbritannien forlader EU ved midnat dansk tid. Det sker efter et langt tilløb med to parlamentsvalg og Boris Johnsons Brexit-aftale, som forventes godkendt af EU-Parlamentet onsdag den 29. januar. Det bliver ikke et hårdt Brexit, men en overgangsordning, som udløber 1. januar 2021. De næste 11 måneder skal blandt andet bruges til at aftale det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU, herunder diverse handelsaftaler.

Klokken 10 er der møde i folketingssalen om regeringens fremtidige klimapolitiske initiativer.

Weekenden
Alternativet holder lørdag ekstraordinært landsmøde, hvor partiet skal vælge ny politisk leder. Den hidtidige politiske leder, Uffe Elbæk, meddelte 16. december, at han trækker sig fra posten 1. februar. Landsmødet begynder klokken 16 i Amager Bio med en tale af Uffe Elbæk. Derefter bliver de seks kandidater præsenteret og stemt om klokken 17.45.

Lørdag aften holder DR og 12 af landets største humanitære organisationer Danmarks Indsamling 2020. Der bliver i år samlet ind til børn på flugt. Indsamlingen bliver sendt direkte klokken 19 fra Vejle Musikteater.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00