Debat

Unge politikere: Københavns rådhus har svigtet LGBT+-miljøet

Politikerne står i kø for at fortælle, hvor meget LGBT+-miljøet betyder for København, men kunne ikke finde pengene til et LGBT+-medborgerhus. Det er et svigt, skriver fire unge københavnske politikere.

Rådhushallen blev i sommers indhyllet i regnbuens farver for at markere åbningen af World Pride og Eurogames i København.
Rådhushallen blev i sommers indhyllet i regnbuens farver for at markere åbningen af World Pride og Eurogames i København.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Frederik W. Kronborg
Laura Rosenvinge
Louise Theilade Thomsen
Mikkel Skovgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sommeren 2021 blev en kæmpe fest for mangfoldigheden med afholdelse af World Pride og Eurogames i København. Hele byen summede af Pride, og selv rådhuset var klædt i regnbuefarver.

Men da festen var slut, og alle skåltalerne afsluttet, svigtede Københavns rådhus. For selvom man godt kunne hejse regnbueflaget under World Pride, kunne Borgerrepræsentationen i Budget 2022 ikke finde pengene til et LGBT+-medborgerhus, hvor LGBT+ Danmark kan åbne dørene for frivillige, foreninger og LGBT+-personer fra hele byen. Før Priden var mange af de selv samme politikere ellers enige om, at huset var en god idé.

Vi kan ikke se det som andet end et massivt svigt af en udsat minoritet i København på bagkant af World Pride-ugen, hvor politikerne som altid stod i kø for at fortælle, hvor meget LGBT+-miljøet betyder for København, og hvor meget man ønsker, at netop LGBT+-personer og -miljøet skal føle sig velkomne og været inkluderet i byen. 

Vi skal skabe rum for fællesskaber

Det er vores klare overbevisning, at København skal være en by med plads til alle. Vi anser det som en værdi, at folk er forskellige. Når det er udgangspunktet, må vi også sætte handling bag ordene.

Vi kan simpelthen ikke forstå, hvordan man ikke har kunne skaffe det nødvendige flertal til at hjælpe en gruppe, man har skålet for og fejret.

LGBT+-miljøet bør have et medborgerhus, fordi der i dag ikke er de nødvendige rum for, at LGBT+-personer kan mødes. Og selvom det for nogen måske virker mærkeligt, at LGBT+-personer har brug for separate rum at mødes i og ikke kan mødes i det almindelige foreningsliv, er det nu engang sådan, det er for rigtig mange transkønnede, homoseksuelle og queers.

Det københavnske foreningsliv skal også blive bedre til at rumme LGBT+-personer, men er man del af en minoritet i et samfund, har man unægteligt ofte et behov for at mødes med andre, der forstår ens egne oplevelser og ens eget liv – og den mulighed er alt for ringe for LGBT+-personer i København i dag.

De eneste steder, hvor LGBT+-personer kan samles i dag er faktisk på barerne. Bevares – det er selvfølgelig godt, at der er dele af nattelivet, hvor LGBT+-personer kan gå hen og møde nogen, de kan identificere sig med eller tage med hjem en nat.

Men vi må kunne tilbyde andre inkluderende fællesskaber end fest og druk. Barmiljøet inde i Studiestræde kan ikke alene skabe et stærkt miljø og sammenhold for nogle af de mennesker, der har allermest brug for nogen at spejle sig i og være sammen med.

Et tværpolitisk løfte om forandring

Der er masser af indsatser, vi som kommune kan sætte i gang, for at gøre livet bedre for LGBT+-personer i København – bekæmpe diskrimination eller forbedre inklusionen af LGBT+-personer i daginstitutioner og skoler. Det er bare eksempler. De indsatser er også vigtige.

Det københavnske foreningsliv skal også blive bedre til at rumme LGBT+-personer.

Men i denne omgang er vi særligt skuffede over, at rådhuset ikke kunne samle sig om at give et udsat miljø et hus at være og mødes i. Den finansiering, som skal til for at give LGBT+-miljøet et medborgerhus, er marginaler i Københavns Kommunes samlede budget.

I det udspil, som LGBT+ Danmark sendte til medlemmerne af Borgerrepræsentationen, kunne et medborgerhus finansieres for en million kroner om året. Vi kan simpelthen ikke forstå, hvordan man ikke har kunne skaffe det nødvendige flertal til at hjælpe en gruppe, man har skålet for og fejret, og som i den grad har brug for andet end pæne ord med på vejen.

Vi vil derfor afgive et fælles løfte. Når københavnerne har været til valg 16. november, vil vi som de unge medlemmer i Borgerrepræsentationen tage kampen op og løfte sagen. Vi vil gøre hvad vi kan i den kommende valgperiode for, at LGBT+-miljøet får et medborgerhus – helst allerede ved næste budgetforlig. Det flertal må kunne findes på Københavns rådhus.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00