“Neeeej! Syvogfirs...”: Valgnatten, der aldrig ville slutte

Det var valgnatten, hvor alt skulle forandres, men Mette Frederiksen tilsyneladende endte med alle kort på hånden. Tag med Altingets udsendte på en rutsjetur hen over midten og tilbage til det, der ligner et rødt flertal.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun WesthAndreas WindJonas Wiinblad OvergaardLærke Møller HansenCaroline BoasSøren Elkrog Friis

Valgstederne har kun været lukket i få timer, da Lars Løkke Rasmussen indtager scenen i Mogens Dahls koncertsal på Islands Brygge og forlanger, at Mette Frederiksen afleverer nøglerne til Statsministeriet.

"Om hun eller en anden skal have dem igen, beror på, om man i den kommende tid kan finde til rette om et bredt regeringsprogram," lyder det fra Moderaternes formand, som i de første prognoser står til at få akkurat den nøglerolle, som det hele tiden har været ambitionen at opnå.

Men Moderaternes valgfest - og prognoserne - er peaket for tidligt. Da stemmerne er endeligt talt op klokken 00:47, tegner der sig akkurat et rødt flertal, som overlader taktstokken for de kommende regeringsforhandlinger til Mette Frederiksen.

Læs også

Det skulle have været valgnatten, hvor en ny politisk virkelighed med Lars Løkke Rasmussen som hovedperson blev indstiftet. I stedet blev det blev en rutsjetur hen over midten og tilbage til et rødt flertal, som tilsyneladende efterlader Mette Frederiksen med alle kort på hånden.

Det blev en nat fuld af usikkerhed, triumf, fortvivlelse og forløsning. Altingets udsendte var med hele vejen.

Tirsdag 19:00 - Moderaternes valgfest

Løberen er ikke rød eller blå, men lilla i gården ved Mogens Dahls koncertsal på Islands Brygge, hvor Moderaterne holder valgfest.

20 minutter før den første exit poll er der stadig flere journalister og kamerafolk, end der er folketingskandidater eller frivillige fra Moderaterne.

Den norske DR-pendant, NRK, har kameraet klar og rettet mod podiet i festsalen, hvor to storskærme viser DR og TV 2.

Den 25-årige folketingskandidat Johan Kahl står foran pølsevognen med en fadøl. Han storsmiler, men har det "fysisk dårligt" og "er nervøs ad helvede til".

Han har stemt på både Venstre og Radikale ved tidligere valg, men aldrig før været aktiv i et parti.

"Jeg er MEGET glad for, at for at vi ikke får personlige stemmer i dag. Så kan vi fokusere på at feste," siger Johan Kahl.

Ammar Ali, folketingskandidat i København, får en spontan krammer midt i en fotosession. 
Ammar Ali, folketingskandidat i København, får en spontan krammer midt i en fotosession.  Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Tirsdag 20:00 - Socialdemokraternes valgfest

Den første exit poll offentliggøres på storskærmen i fællessalen på Christiansborg, hvor Socialdemokratiet holder valgfest.

Den viser 85 mandater til rød blok, 74 til blå blok og 16 til Moderaterne. Lars Løkke ser ikke ud til at være til at komme udenom.

Det lader til, I skal ind i et rum og tale lidt med Løkke? 

"Ja, det er jo vilkårene," siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad.

Tidligere overborgmester i København Frank Jensen er bange for, at Mette Frederiksens strategi om at ville samarbejde over midten nu giver bagslag.

"Det er klart, at hun når laver sit strategiskifte, hvor hun går efter at bruge et bredere flertal, så kan man jo ikke helt vide, hvad konsekvensen er. Det kan jo være, at hun åbner for, at tvivlere godt kan stemme på de partier, hun signalerer, hun godt vil samarbejde med på den anden side af midten," siger han.

Tirsdag 22:15 - Alternativets valgfest

Sommeren er ikke slut i udendørsområdet udenfor E5 i Kødbyen, hvor Alternativet holder valgfest. Glade mennesker ryger cigaretter, drikker øko-øl og spiser vegetarisk gryderet.

De første prognoser har sendt partiet over spærregrænsen med en solid margen, og der hersker en følelse af kollektiv lettelse.

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Partiformand Franciska Rosenkilde er dog ikke begejstret ved udsigten til, at Moderaterne bliver tungen på vægtskålen.

“Jeg synes, en regering over midten er en rigtig ærgerligt ting, for det vil alt anden lige gøre klimapolitikken udvandet. Vi har haft svært nok med at få sat ambitiøse mål i de sidste tre år, så jeg kan godt frygte, hvordan klimapolitikken bliver med en regering over midten,” siger hun.

Så I er ikke klar til at gå ind i et forhandlingslokale med Løkke og Moderaterne?

“Jeg vil ikke sige nej på forhånd, men jeg har meget, meget svært ved at se det ske.”

Tirsdag 22:20 - Moderaternes valgfest

En horde af fotografer står med linserne peget ned langs Snorresgade på Islands Brygge i København. Løkke skulle ifølge programmet komme klokken 22. Nu er den kvart over.

Pludselig vender først ét, og så flere kameraer sig i stedet mod fortovet og Moderaternes bil.

Lars Løkke Rasmussen træder frem, men standser meget kort op, så alle kameraer kan nå at pege i hans retning.

Pow-pow-pow-pow. En serie af blitz går af, inden Løkke går videre frem og bliver omringet af pressen på vej ind i gården.

"Hvis prognoserne holder, så kommer det nye parti Moderaterne i Folketinget på en måde, hvor danskerne kommer til at mærke forskelle," siger den tidligere statsminister, da han har indtaget scenen.

“Yeeha," råber en tilhører med M-nål på sin ternede blazer.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

"Når statsministeren vil have en bred regering, er det først og fremmest, fordi statsministeren gerne vil være statsminister igen," siger Løkke.

"Det er da også muligt, at hun bliver det. Men jeg ved med sikkerhed, at Danmark skal have en ny regering."

"Wuuuuuuuuuuuu," råber folk i salen.

Lars Løkke afslutter sin tale, kysser Solrun og går gennem menneskemængden mod partifællen Jakob Engel-Schimdt, forbi baren og ud ad døren.

Løkke og hans følgesvende går mod det andet festlokale på den anden side af gården, men vender om i foyeren. Flugten fra pressen er kortvarigt mislykket.

De går forkert og bliver fanget bag en af Langelænder-pølsevognene, inden de må skræve hen over plastikspande for at lukke Løkke ind i den hvide bygning.

Tirsdag 23:07 - Socialdemokraternes valgfest

Fællessalen bryder ud i jubel og sang.

Den nye prognose fra TV2 viser, at mandaterne svinger, så rød blok står til 87. Med de nordatlantiske mandater i ryggen kan det frigøre Socialdemokratiet fra Løkkes jerngreb.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard smiler stort, men skæver samtidig til den anden storskærm, hvor DR-prognosen viser, at Løkke stadig har magten over S-regeringens skæbne.

Tirsdag 23:15 - Enhedslistens valgfest

En midteregering er ”en knaldhamrende dårlig ide,” lyder hovedbudskabet, da Mai Villadsen holder tale fra podiet i Amager Bio, hvor Enhedslisten holder valgfest.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

”Lars Løkke har støttet højrefløjen hele sit liv. Og når jeg ser på hans skatteplan og hans drøm om at afskaffe folkepensionen, så er der uendeligt langt mellem ham og Enhedslisten,” uddyber hun efterfølgende overfor Altinget.

Kan du svare klart ja eller nej til, hvorvidt du kan støtte en regering med Lars Løkke?

”Nej, det kan jeg ikke svare klart ja eller nej til. Men Lars Løkke er født og opvokset på højrefløjen. Ham og Enhedslisten har nærmest i alle spørgsmål stået så langt væk fra hinanden som muligt.”

Onsdag 00:48 - Socialdemokratiets valgfest

96 procent af stemmerne er optalt. På TV 2 står Socialdemokratiet til at vinde valget. På DR gør Løkke.

Kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen har aldrig oplevet noget lignende.

Hendes parti står til fremgang efter at være gået til valg på en regering over midten. Men om det er dét, vælgerne har kunnet lide, ved hun ikke:

”Der kommer til at blive skrevet bøger om det her valg. Så jeg tør ikke udlægge teksten,” siger hun.

Nu mangler 0,2 procent af stemmerne at blive talt op.

Kaare Dybvad brokker sig med en fadøl i hånden som en fodboldfan, der vil have dommeren til at fløjte af. Det er altid i København, de er så langsomme til at tælle op, mener han.

”Kom nu for helv...”

Han går i stå midt i sin sætning. For nu er de blevet færdige på Rådmandsskolen i København. Resultatet er kommet, fortæller en grafik på DR. Rød blok har flertal.

Ekstasen bryder ud.

Mens mængden hujer, halvskriger og hopper op og ned med røde Mette-skilte rakt op over hovederne, udstøder en mand et langt, nærmest dyrisk brøl, mens en anden råber ud i luften:

"Ha ha, det er løgn! Den lille svindler."

Dan Jørgensen taber sin kæbe en 5-6 centimeter, tager sig til hovedet og kigger længe mistroisk mod tv-skærmene med langt større øjne end normalt. Kaare Dybvad krammer Køge-borgmester Marie Stærke længe og ryster smilende på hovedet med lukkede øjne, mens en ung kvinde græder af glæde, og Jeppe Kofod gnider hænderne mod hinanden.

Kaare Dybvad får tilbudt en highfive af Mogens Lykketoft midt i al det lykkelige kaos.

Den aldrende eksformand er rykket ud midt i sejrsrusen. Ida Auken kaster armene om ham, imens de i munden på hinanden gentager ordene fra en anden forhenværende S-formand: ”Vi gjorde det!”

Men hvad er så Lykketofts analyse af valgets tale? For nu har Mette Frederiksen vel fået et stort rungende 'ja' fra vælgerne til at søge ind over midten for at lave en ny regering?

Hendes forhandlingsposition til et regeringsgrundlag er uendeligt meget stærkere nu.

Mogens Lykketoft (S)

”Der er opbakning til en regering over midten generelt. Men...,” siger Lykketoft. For der er et men.

”Det kommer jo an på grundlaget.”

Og det grundlag kan nu blive meget mere socialdemokratisk.

”Hendes forhandlingsposition til et regeringsgrundlag er uendeligt meget stærkere nu,” siger han.

Transportminister Trine Bramsen vil ikke begynde at analysere. Hun vil bare gerne være glad i aften og så vente til ”resultatet har lagt sig” med at gøre sig klog på valgets tale.

Og om opbakningen skal bruges på at indfri ambitionen om en regering over midten, ”overlader hun trygt til Mette".

Det samme gør Jeppe Bruus:

”Alt det der, overlader jeg altså trygt til Mette,” lyder det fra skatteministeren.

Onsdag 00:48 - Moderaternes valgfest

Stemningen er høj i Mogens Dahls koncertsal, hvor storskærmen med DR stadig kun giver rød blok 86 mandater.

Moderaterne tysser dog på hinanden, da skærmen viser et live-interview med tidligere teaterdirektør Jon Stephensen, partiets spidskandidat i København. Han står foran Vipp-bygningen, som Lars Løkke Rasmussen nu på tredje time opholder sig i, mens 25-30 pressefolk venter foran den sorte dør.

"Der er kun 0,2 procent tilbage at tælle op," som Jon Stephensen siger i interviewet. Derfor bliver det afgørende, om mandat nummer 87 går til rød blok eller ej.

De klapper, da interviewet slutter. Men så:

"NEEEEEJ! SYVOGFIRS..."

"Fuck, mand."

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Folk omfavner hinanden. En fyr med blålilla slips tørrer øjnene. Bagerst i salen står flere måbende med hånden foran munden.

Udenfor i gården møder vi igen Johan Kahl.

Den havde han ikke set komme.

"Det er øv, at der er et rødt flertal. Men Socialdemokratiet gik til valg på en bred regering, og vi må håbe, at det er det, de bliver ved med at mene. Og at de ikke falder tilbage til blokpolitik. Det ville være ærgerligt, når nu danskerne så tydeligt har sat deres kryds ved en bred regering," siger han.

Hvordan tror du det påvirker jeres udgangspunkt, at Mette Frederiksen nu har – om jeg så må sige – en plan B?

"Svært at sige. Vores forhandlingskraft er jo stadig 16 mandater. Og i bund og grund kommer det ned til, hvad Mette Frederiksen er villig til. Er hun villig til at indgå de kompromisser, det kræver for at indgå en bred regering, som hun sagde, at hun gik til valg på? Hvis hun ikke gør det, så er det jo et svigt overfor vælgerne, vil jeg mene."

Lars Løkke Rasmussen var en mand af få ord, da han omkring klokken 01:20 forlod Vipp-bygningen på Islands Brygge. 
Lars Løkke Rasmussen var en mand af få ord, da han omkring klokken 01:20 forlod Vipp-bygningen på Islands Brygge.  Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Onsdag 00:53 - SF's valgfest

På Johan Borups Højskole går SF'erne amok.

Folk græder, hopper, og synger med på Natasja “giv mig mit land tilbage”.

“Det er for vanvittigt, helt fantastisk. Her er fire år mere med progressiv politik, og hvor vi kæmper for de svage,” nærmest hulker Karoline Vind, regionsrådsmedlem i Region H for SF, mens hun omfavner Altingets udsendte.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

SF’s rapkonge, Carl Valentin, har netop forladt et tætpakket dansegulv, da Altinget fanger ham.

"Det er jo kæmpe stort. Jeg er virkelig rørt over det. Nu håber jeg så, Radikale Venstre og Socialdemokratiet gør brug af det.”

Men Mette Frederiksen siger jo, at hun vil gå efter en bred regering. Hvad tænker I om det?

“Det synes jeg ikke, der er nogen grund til, når vi kan lave meget bedre politik med hinanden," siger Carl Valentin.

Onsdag 00:54 - Enhedslistens valgfest

Enhedslistens såkaldte chefideolog, Pelle Dragsted, er lettet.

"Det her er så godt for Danmark. Nu har vi muligheden for at fortsætte den politik, som vi har ført de sidste tre år," siger han.

Er du optimistisk på, at Mette Frederiksen danner en regering baseret på det røde flertal?

”Det er op til Mette Frederiksen. Det er hendes valg. Hun har givet vælgerne nogle løfter, såsom højere løn til offentligt ansatte. Landbrugsaftaler og ekstra skat på overnormale profitter. Det skal hun lave med os. Jeg vil dybt i mit hjerte bede Mette Frederiksen basere sin regering på de partier, som hun selv har kaldt det grønne flertal.”

Mette Frederiksen skal læse valgets tale. Og så kan hun se, at der et flertal til den røde side.

Rosa Lund (EL)

I går selv fire mandater tilbage. Er det her et godt valg?

”Nej, det er ikke godt, at vi taber nogle mandater. Det er en stor skuffelse for os. Jeg tror, en del af det skyldes, at nogle af vores vælgere taktisk har stemt Alternativet for at undgå stemmespild. Jeg er glad for det lykkedes.”

Rosa Lund er optimistisk i forhold til at danne en regering kun baseret på røde partier.

”Det har vi jo mandater til. Jeg synes, at Mette Frederiksen skal læse valgets tale. Og så kan hun se, at der et flertal til den røde side,” siger hun.

Onsdag 01:31 - Socialdemokratiets valgfest

I Fællessalen på Christiansborg modtages Mette Frederiksen med øredøvende klapsalver og en nærmest uendelig stribe af kram.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

"Kære Danmark. Vi er et parti for hele Danmark. Faktisk er vi det eneste folkeparti," lyder åbningsreplikken i sejrstalen fra Mette Frederiksen, som med 50 mandater har sikret Socialdemokratiet det bedste resultat i 21 år.

Det virker dog ikke til, at Mette Frederiksen har hørt valgets tale på samme måde som kollegerne i SF, Alternativet og Enhedslisten, som håber på en rød regering.

"Socialdemokratiet gik til valg på at danne en bred regering. Hvis et flertal af partierne peger på mig som kongelig undersøger, vil jeg afsøge, om det kan lade sig gøre. For det er det, der vil være godt for Danmark," lyder det fra statsministeren.

Valgnatten er slut. Onsdag morgen begynder en ny virkelighed i dansk politik. Men ét mandat, som i sidste ende landede hos rød blok, betyder, at det nu er Mette Frederiksen - og ikke Lars Løkke Rasmussen, som dikterer den virkelighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00