Analyse af 
Erik Holstein

Løkkes pyrrhussejr blev trumfet af Mette Frederiksen

En flot debut kan vise sig værdiløs for Lars Løkke Rasmussen, der ikke fik fravristet Mette Frederiksen nøglen til kongeriget. Det blå nederlag har omgående ført til strid mellem V og K, og Jakob Ellemann-Jensen er ikke længere totalt afvisende over for en regering over midten.

Lars Løkke (M) virkede ikke særlig lykkelig trods 16 mandater til Moderaterne. Med god grund.
Lars Løkke (M) virkede ikke særlig lykkelig trods 16 mandater til Moderaterne. Med god grund.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Det var en genopførelse af et 24 år gammelt drama.

Ganske som ved det neglebidende valg i 1998 havde de to tv-kanaler hver sin vinder af folketingsvalget. Og først klokken 00.48 kom forløsningen: Fire år mere til Mette Frederiksen – i den ene eller anden konstellation.

Det endelige resultat forstærkede en i forvejen helt forfærdelig aften for Venstre og Konservative.

Med et tab på 20 mandater er Venstre bombet tilbage til 1987. Der ligger en vis historisk ironi i dette, for det elendige resultat for en generation siden var debut som partileder for Jakob Ellemann-Jensens far, Uffe Ellemann-Jensen. Og junior kan i det mindste trøste sig med, at senior efterfulgte den skuffende debut med tre valgsejre på stribe.

Nedsmeltning på rekordtid
Nederlaget var på mange måder endnu værre for den konservative leder Søren Pape Poulsen, der mistede to tredjedele af sine vælgere på kun to måneder. Fuldstændig uset i dansk sammenhæng.

Søren Pape gjorde sit bedste for at udstråle kampgejst, da han mødte op på Borgen. Pape latterliggjorde spørgsmålet om, hvorvidt han fortsætter som leder af Konservative – og han bagatelliserede nederlaget ved at henvise til, at "Konservative kan vise sig at få meget mere indflydelse nu, fordi Mette Frederiksen er færdig som statsminister".

Det var hun så ikke, viste det sig. Og Papes mulighed for at skaffe sit ydmygede parti et comeback – som han gjorde som justitsminister fra 2016-2019 – fortonede sig i nattehimlen, da det endelige resultat forelå.

Der er ikke pres på Papes formandspost lige nu, men det kan komme i løbet af det næste år, hvis partiet ikke hurtigt retter sig op.

Taber-strategi
Det katastrofale valgresultat fik omgående den ulmende strid mellem V og K til at blusse op igen. Den gamle Venstre-chefstrateg Claus Hjort-Frederiksen jordede fuldstændig Konservatives valgkampsstrategi, der kom på ryggen af en skatteplan med en afskaffelse af topskatten. "Ren Liz Truss," sagde Hjort uden omsvøb med henvisning til fadæsen om den kortlivede britiske premierministers massive skattelettelser. 

Hjort – og størstedelen af Venstre – har hele tiden set Papes skatteplan som en taber-strategi og en møllesten om hele det borgerlige Danmark. Hvad han bestemt ikke lagde skjul på tirsdag aften. Mens Konservative på deres side var stærkt fortørnede over Venstres angreb. En strid, der illustrerer krisen for Danmarks to traditionelle borgerlige statsministerpartier.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00