Venstre: Penge til grøn omstilling kan tages fra råderummet

FINANSLOV: Venstre ønsker en global klimastrategi, vil bruge flere penge end regeringen på grønne tiltag og er klar til at finansiere fremtidens grønne tiltag fra det økonomiske råderum, lyder det i nyt udspil.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Flere grønne busser, en global klimastrategi, penge til grøn forskning og en forlængelse af afgiftsfritagelsen på elbiler.

Det er alt sammen med i Venstres prioriteter til næste års finanslov, der blev offentliggjort tirsdag.

I forslaget skriver partiet, at det vil matche de grønne initiativer, regeringen har i sit finanslovsforslag – og lægge for 500 millioner kroner mere til, der skal bruges på endnu ikke fastlagte initiativer, der nedbringer drivhusgasudledningen inden for eksempelvis transport- og landbrugssektoren.

"Vi siger også klart, at det i fremtiden kan være nødvendigt at bruge en del af det økonomiske råderum til at sikre en mere grøn omstilling. Og det er vi klar til at gøre," skriver Venstre i udspillet, der er det første med Jakob Ellemann-Jensen som partiets formand.

Flere gengangere med
Mest konkret foreslår Venstre at afgiftsfritage elbiler under 400.000 kroner til udgangen af 2021, og at der øremærkes 1,5 milliarder kroner til en grøn forskningsreserve.

{{toplink}}
Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Dertil har Venstre nogle gengangere med i udspillet:

Man fastholder det mål, som Lars Løkke Rasmussen (V) satte for et år siden om et stop for salg af diesel- og benzinbiler i 2030 – hvilket ifølge Venstre betyder, at der til den tid skal være en million grønne biler på vejene.

Venstre fastholder også målet fra den tidligere regerings klima- og luftudspil om, at alle nye busser og taxier i byerne fra 2025 skal være nulemissionskøretøjer.

0:000:00