Vermund italesætter utilfredshed i baglandet: "Det skal der rettes op på"

Konflikterne i Nye Borgerlige fik ikke meget fokus i partiformand Pernille Vermunds tale til medlemmerne ved partiets årsmøde. Der er dog alligevel noget i partiet, der skal rettes op på, lød det. 

Pernille Vermund på talen til Nye Borgerliges årsmøde i The Hangar i Kastrup.
Pernille Vermund på talen til Nye Borgerliges årsmøde i The Hangar i Kastrup.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann NielsenSofie Ewertsen Nissen

Nye Borgerliges medlemmer skulle vente længe, før elefanten i rummet blev italesat. 

Først 20 minutter inde i sin knap 40 minutter lange årsmødetale satte partiformand Pernille Vermund ord på de konflikter, partiet i den seneste tid har måttet håndtere.

"Jeg ved også godt, at nogle af jer har været utilfredse med interne processer – eksempelvis vores godkendelsesprocedure for valg af folketingskandidater," fortalte hun på scenen og slog derefter fast: 

"Det skal der rettes op på. Vi lytter til jer."

Nye Borgerliges valgresultat har skabt røre i partiets bagland, blandt andet fordi det kun er hovedbestyrelsen, der har retten til at udpege spidskandidater, mens de lokale foreninger udpeger de øvrige på listerne. 

Partiformanden fortalte, at hun gerne ville have været de seneste ugers problemer foruden. Heriblandt konflikten med Mette Thiesen, der blot en uge efter valget forlod partiet - blandt andet på baggrund af kærestens overfald til en valgfest.  

"At miste et mandat mindre end en uge efter, at man er valgt i Folketinget, tror jeg ikke, at der er nogen partier, der drømmer om," sagde Vermund uden at nævne Thiesen ved navn. 

I den ellers livlige konferencesal i Kastrup var der helt stille under partiformandens korte gennemgang af partiets problemer.

Et løfte om konstruktivitet 

Allerede inden talen var startet, var der lagt op til forbrødring mellem formanden og baglandet. 

Vermund gik nemlig på scenen til lyden af titelsangen fra den populære amerikanske sitcom-serie Friends, og med budskabet "I’ll be there for you – cause you’re there for me too" var kimen lagt til forsoning og fællesskabsfølelse. 

En af de uenigheder, som Altinget har beskrevet, der er mellem partiledelse og bagland, handler om Nye Borgerliges konstruktive og pragmatiske tilgang til de andre partier. 

Det er dog ikke en tilgang, der ændres, lød det fra scenen. 

"Som et lille oppositionsparti midt i et blodrødt hav har vi i den netop afsluttede valgperiode været bevidste om, at vi skal kæmpe for at komme til orde i Folketinget. Vi har ikke siddet i et hjørne med korslagte arme og surmulet," sagde hun. 

At miste et mandat mindre end en uge efter, at man er valgt i Folketinget, tror jeg ikke, at der er nogen partier, der drømmer om.

Pernille Vermund
Formand, Nye Borgerlige

Hun mindede derudover medlemmerne om, at hun til partiets årsmøde i 2019 lovede dem, at hun vil arbejde konstruktivt og samarbejde med de andre partier. 

"Det lovede vi hinanden, og det løfte har været vigtigt for mig at holde."

Vermunds drømmesamfund 

Partiformanden brugte en betydelig del af sin tale på at bygge et fremtidsscenarie op omhandlende den fiktive familie Christian, Mathilde og lille Julius, der i år 2035 har nydt godt af den politik, Nye Borgerlige i scenariet er lykkes med at få igennem. 

Et markant lavere skattetryk har givet far Christian og mor Mathilde mere kvalitetstid med Julius, som nyder masser af liv og biodiversitet i naturen på grund af Nye Borgerliges naturpolitik. 

I køkkenet kan familien læske sig i mælk - dansk mælk selvfølgelig, fordi "20'ernes idioti fra den yderste venstrefløj om at nedlægge store dele af dansk landbrug heldigvis blev slået tilbage".

Læs også

Samtidig har familien gavn af lave energipriser, da Danmark har opkøbt tyske kernekraftværker. 

Det største bifald under Vermunds levende fortælling om Nye Borgerliges utopiske fremtidsscenarie kom dog, da hun slog fast, at daværende statsminister Mette Frederiksen blev stillet for en rigsret – og at det blev "slutningen på seks års socialdemokratisk enevælde". 

Ros til Konservative 

Netop Mette Frederiksen var også i centrum, da Nye Borgerlige-formanden drejede emnet ind på de igangværende regeringsforhandlinger. 

20’ernes idioti fra den yderste venstrefløj om at nedlægge store dele af dansk landbrug blev heldigvis slået tilbage.

Pernille Vermund
Formand, Nye Borgerlige

Fra Vermund lød det, at "vi i Nye Borgerlige kommer til at strække os langt for, at vi undgår fire år mere med Mette Frederiksen ved magten" og noterede sig desuden til stor glæde for salen, at rød blok samlet set gik tilbage ved valget. 

Til de medsammensvorne i blå blok var budskabet, at man skal turde at være sin borgerlighed bekendt – uanset hvad de "politiske klogeåger i kommentatorkøbing" analyserer sig frem til. 

Af den grund fik Konservative en venlig hilsen med på vejen. 

"Jeg håber bestemt ikke på, at Det Konservative Folkeparti lytter til Claus Hjort-doktrinen og konkluderer, at det var deres økonomiske plan, der gav dem tilbagegang i valgkampen," sagde hun og fortsatte: 

"Det var tværtimod befriende, at et gammelt, borgerligt parti som Konservative turde at være sig sin borgerlighed bekendt. At et gammelt, borgerligt parti turde at være andet end en dårlig udgave af Socialdemokratiet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00