Kommentar af 
Lise Benthin Præstgaard

Vi skal tage ved lære af Sprogø-kvinderne, det var ikke blot en anden tid

Malou Reymanns film om "de moralsk åndssvage" kvinder på Sprogø vækker genklang i nutidens kvindebillede og skal minde os om, at selv de bedste hensigter kan være forkerte, skriver Lise Benthin Præstgaard.

Kvinderne, som 'Ustyrlig' koncentrerer sig om, blev anbragt på Sprogø, fordi de blev anset for at have moralske brister. De levede
ikke op til samfundets ideal om kvinderollen i det nye
velfærdssamfund, skriver Lise Benthin Præstgaard. 
Kvinderne, som 'Ustyrlig' koncentrerer sig om, blev anbragt på Sprogø, fordi de blev anset for at have moralske brister. De levede ikke op til samfundets ideal om kvinderollen i det nye velfærdssamfund, skriver Lise Benthin Præstgaard. Foto: Nordisk Film
Lise Benthin Præstgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Seksuelt løsagtige, moralsk defekte, minusindivider og slet og ret ustyrlige. Det er nogle af de ord, man kan finde i journaler om Sprogø-kvinderne, som Malou Reymann har filmatiseret i den biografaktuelle 'Ustyrlig'.

I filmen følger man den 17-årige Maren, der havner på Sprogø, fordi hun ikke opfører sig, som en kvinde burde. Hun fester, drikker, føjter, har sex med en mand på et toilet og bliver fyret, efter hun er kommet for sent ni gange og haft fire sygedage på en måned. I dag ville man kalde hende en trodsig teenager, men i 1933, hvor filmen begynder, greb staten ind og sendte hende til Sprogø.

Den lille ø med fyrtårnet, som virker så nær, når man kører forbi på Storebæltsbroen, isolerede fra 1923-1961 cirka 500 kvinder fra resten af samfundet. Øer har en afskrækkende effekt, man er omgivet af vand og kan ikke undslippe, og det var netop formålet, da man tvangsanbragte "kriminelle eller moralsk åndssvage" mænd og kvinder på henholdsvis Livø og Sprogø.

Kvinderne, som 'Ustyrlig' koncentrer sig om, blev anbragt, fordi de "på grund af mangelfuld åndelig udvikling og større eller mindre moralske brister ikke havde været i stand til at udfylde deres plads i samfundet," lød begrundelsen i et radiointerview fra en ansat på Sprogø.

Åndssvageforsorgen blev skabt med de bedste hensigter og anset som humant for den enkelte og gavnligt for samfundsøkonomien

Lise Benthin Præstgaard
Journalist

De levede ikke op til samfundets ideal om kvinderollen, og det skulle man i det nye velfærdssamfund, der var bygget på, at alle udfører deres nyttige rolle.

Kvinderne, som typisk var fra arbejderklassen, og deres seksuallyst blev anset som farlig, fordi de ikke havde samme seksuelle hæmninger som borgerskabet og dermed fik mange børn, mente man.

Det anså den socialdemokratiske justitsminister K.K. Steincke som et stort problem, og med en racehygiejnisk tankegang tog han initiativ til, at Danmark i 1929 som det første land i Europa indførte en sterilisationslov, så de "degenererede" personer med handikap – moralsk eller fysisk – ikke formerede sig. Først baseret på frivillighed, siden blev en lov om tvangssterilisation indført.

'Ustyrlig' viser de menneskelige konsekvenser af den tankegang, rystende godt spillet af Emilie Kroyer Koppel og Jessica Dinnage, hvis karakterer Maren og Sørine begge får fjernet deres barn efter en kort ammeperiode og bliver steriliseret. Sørine blev det som mange andre Sprogøkvinder frivilligt, da det var deres eneste adgangsbillet væk fra øen.

Tankegangen bag Sprogø og racehygiejne kan virke enormt bedaget, men det er for nemt at børste popcornene af sig, gå ud af biografen og tænke, at det blot var en anden tid dengang. Det er også for nemt at afskrive De Kellerske Anstalter, som Sprogø var en del af, som onde menneskers værk.

Åndssvageforsorgen blev skabt med de bedste hensigter og anset som humant for den enkelte og gavnligt for samfundsøkonomien. "Jeg er her for at hjælpe dig. Det er ikke godt for dig at være styret af dine impulser," som forstanderinden siger til Maren i filmen, der er blevet spændt fast til en seng i øens såkaldte betænkningsrum.

'Ustyrlig' er en rystende film, som har sat sig i kroppen, ikke kun på grund af fortidens uhyrligheder, men fordi dens temaer stadig er genkendelige.

Læs også

Velfærdssamfundet bygger stadig på, at alle udfører deres rolle. Vi skal være til nytte, komme hurtigere gennem uddannelsessystemet og hurtigere tjene penge, som kan blive til skat. Vi skal ikke vente for længe med at få børn, men helst få dem som par, for hvis du er enlig kvinde og fryser dine ubefrugtede æg ned, bliver de som de eneste smidt ud efter fem år uden videnskabelige hjemmel.

Kvinder bliver stadig slutshamet, hvis de har en stor seksuel lyst, og der er stadig forventninger til, hvordan man opfører sig som kvinde

Lise Benthin Præstgaard
Journalist

Som mand er der i øvrigt ingen tidsgrænse for din nedfrosne sæd. Hvis du har fået tvangsfjernet dine børn, må du helst ikke se dem igen. Og i USA har de stadig travlt med at blande sig i kvinders ret til at bestemme over deres eget underliv med indskrænkede abortrettigheder.

Der er også stadig grænser for kvinders råderum, før de stikker for meget ud, og skam er stadig et yndet redskab til at regulere opførsel. Da den daværende finske statsminister Sanna Marin slog sig løs til en fest, blev mange forargede og forlangte en narkotest, i modsætning til talrige mandlige statsledere, der også er set i festligt lag.

Kvinder bliver stadig slutshamet, hvis de har en stor seksuel lyst, og der er stadig forventninger til, hvordan man opfører sig som kvinde. De stereotype forventninger lider mænd også under, i modsætning til kvinder er det for eksempel mere acceptabelt at vise vrede, men ikke sårbarhed.

Til maj får tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen, heriblandt kvinderne på Sprogø, en længeventet officiel undskyldning af socialminister- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil på vegne af den danske stat.

Det har i mange år været et ønske fra de sidste to nulevende kvinder fra Sprogø, men først med premieren på 'Ustyrlig' kommer den endelig. Det er ikke første gang en film fører til en officiel undskyldning, i kølvandet på 'Der kommer en dag' fik Godhavsdrengene deres længeventede undskyldning. Det er ikke kun en celle på Sprogø, men også biografsale, der kan fungere som betænkningsrum.

'Ustyrlig' er en stærk og rørende film, som minder mig om at lære af fortiden for ikke at begå de samme fejl, men også at være bevidst om, at eftertiden måske ikke vil se på vores lovgivning med milde øjne – også selvom det er gjort i den bedste hensigt. Intet menneske er en ø, og de forsvinder ikke, hvis man anbringer dem der.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Benthin Præstgaard

Journalist
Cand. mag i moderne kultur og kulturformidling

0:000:00