Debat

Fola: En ny regering skal sætte en stopper for ræset om at blive ”skole-klar”

En ny regerings vigtigste opgave er at tackle mistrivslen blandt børn og unge. Det kræver en udvidelse af minimumsnormeringerne og tid til at være barn, skriver Signe Nielsen.

Vi er på katastrofekurs ikke kun for vores børn men for hele samfundet, skriver Signe Nielsen. 
Vi er på katastrofekurs ikke kun for vores børn men for hele samfundet, skriver Signe Nielsen. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Signe Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En statsminister skal altid også være børnenes statsminister – alle børns statsminister. En statsminister for både socialt udsatte børn, børn med handicap og alle dem, som ikke tilhører en bestemt kategori eller et særligt segment.

Børn er børn, og alle børn er potentielt udsatte, hvis de svigtes af voksne. Alle børn kan rammes af mistrivsel. Det er de voksnes ansvar at gøre alt, hvad de kan for at hjælpe, når det sker, ja, faktisk inden det sker.

Byg stærke individer

Vi forældre kan hjælpe til et vist punkt, men vi har grundlagt et land, hvor børn er i institution, og går i skole, SFO og klub, her er forældrenes adgang begrænset. Ansvaret for vores børn er derfor også en kommende regeringens ansvar.

Temadebat

Politikerne er tilbage fra sommerferie og en ny politisk sæson har meldt sin ankomst. Temaet er valg, valg, valg. Radikales Venstres ultimatum nærmer sig sin deadline, og de fleste på Slotsholmen er ved at gøre sig i form til et folketingsvalg i efteråret.  

Det gælder også for Altinget Børn, der i denne temadebat spørger, hvilke udfordringer på børneområdet, der bør stå øverst på en ny regerings to-do liste?

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected] for at høre om mulighederne. 

Vi ønsker en regering, som laver politik i børnehøjde. Politik der tager afsæt i, at børn er børn og har brug for pædagoger, som er tilgængelige, nærværende og dygtige til at læse og forstå dem på deres egne præmisser, uden at presse for meget og uden at hjælpe for lidt.

Vi taler mest om forebyggelse i forbindelse med sundhed og kriminalitet, men vi skal tale bredere om forebyggelse. Vi skal tale om opbyggelse af sunde individer med en vis robusthed og styrke, som har ressourcerne til at indgå i sunde fællesskaber.

Den psykologisk funderede tilknytningsteori er afgørende. Når børn er små bringes de til ro af voksne – voksne som de knytter sig til, som trøster og beroliger. Sådan lærer børn på sigt også at berolige sig selv.

Når der ikke er tilgængelig omsorg og nærvær i vuggestuer og børnehaver, bliver små børn nervøse og ængstelige. Den uro tager de med sig videre i livet. Derfor skal vi ikke blot sikre et minimum af pædagogiske personaler til de mindste børn – vi skal sikre et godt fundament for sund tilknytning mellem børn og voksne i alle institutioner.

Sådan kan vi skabe verdens bedste land at være barn i.

Fjern ræset

Politik i børnehøjde er også et opgør med et læringsstyret fokus. I mange år har vi haft fokus på at børn skal blive 'klar': vuggestue-klar, børnehave-klar, SFO-klar, skole-klar, klub-klar - uddannelses parat.

Når der ikke er tilgængelig omsorg og nærvær i vuggestuer og børnehaver, bliver små børn nervøse og ængstelige

Signe Nielsen
Formand, Forældrenes Landsorganisation

Her er der desværre en uhensigtsmæssigt økonomisk gevinst at vinde for kommunerne, for jo hurtigere børn er klar, jo billigere er de. Det har betydet tidlig børnehavestart, tidlig SFOstart, tidlig klubstart.

I dag er 0-klasse tilsvarende en 1. klasse med læringsmål og det hele. Derfor skal børn gøres skole-klare i børnehaven - bogstaver og tal er i fokus. Leg, fællesskab og sociale kompetencer skubbes i baggrunden.

Børnene bliver vurderet på, hvad de kan eller ikke kan, allerede før de er fyldt 2 år. Samme pres fortsætter op igennem skolen – med test, målinger og vurderinger. Samtidig har SFO’er og klubber mistet terræn med skolereformen fra 2014, som blev indført for at gøre vores børn hurtigt dygtigere. Det blev de ikke, men mistrivslen tog til.

Husk SFO’en

Vi er på katastrofekurs ikke kun for vores børn, men også for vores samfund, for det er nemlig dyrt. Mistrivslen er nu så massiv, at der skal sætte flere midler af til specialindsatser, PPR, psykiatri og så videre, og det er svimlende dyrt. Kommunerne sparer på almenområdet og overføre penge til specialområdet. Det er skruen uden ende.

Jo hurtigere børn er klar, jo billigere er de. Det har betydet tidlig børnehavestart, tidlig SFOstart, tidlig klubstart

Signe Nielsen
Formand, Forældrenes Landsorganisation

I dagtilbuddene har vi fået minimumsnormeringer, det er en bundprop, som betyder at kommunerne ikke uhæmmet kan spare på de mindste, men det kan de desværre stadigvæk på de lidt større børn i SFO og klub. Men efter vores bedste overbevisning, så skærer man faktisk i netop den ’medicin’, som potentielt kan knække mistrivselsepidemien.

Derfor skal en kommende regering også indføre minimumsnormeringer i SFO, så der også der er pædagoger og pædagogisk personale nok til alle børn.

Der skal være et klubtilbud til alle unge i alle kommuner, og det skal være åbent hver dag ikke bare to timer om torsdagen. Bunden skal løftes så et minimum bliver til et maksimum af voksne til vores børn - Sådan kan en kommende regering løse dele af mistrivslen blandt børn og unge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Nielsen

Formand, Fola
cand.scient adm. (Roskilde Uni. 2008)

0:000:00