Røde partier "afskaffer det kontanthjælpsloft, der eksisterede": Her er de 11 nye lofter

To dage efter præsentationen af den nye kontanthjælpsaftale har Beskæftigelsesministeriet offentliggjort tallene for den såkaldte indkomsttrappe, som viser, hvor meget man maksimalt kan få i boligstøtte og særlig støtte ved siden af kontanthjælp eller andre ydelser.

Kontanthjælpsloftet har været en varm politisk kartoffel siden før Folketingsvalget i 2019. I tirsdags kunne beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard så endelig fremlægge en aftale, som erstatter de 29 satser i kontanthjælpsloftet med 11 nye på den såkaldte "indkomsttrappe".
Kontanthjælpsloftet har været en varm politisk kartoffel siden før Folketingsvalget i 2019. I tirsdags kunne beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard så endelig fremlægge en aftale, som erstatter de 29 satser i kontanthjælpsloftet med 11 nye på den såkaldte "indkomsttrappe".Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rikke BrøndumSøren Elkrog FriisSimon Lessel

Regeringen og støttepartierne besluttede tirsdag at ophæve den borgerlige regerings kontanthjælpsloft, men indførte samtidig 11 nye, maksimale grænser for, hvad man samlet set kan få i boligstøtte og særlig støtte ved siden af sin kontanthjælp.

De konkrete beløb for de 11 niveauer i den nye indkomsttrappe fremgik dog ikke af det materiale, som i første omgang blev gjort tilgængeligt for offentligheden.

Altinget har torsdag fået adgang til et notat fra Beskæftigelsesministeriet, som viser de nye niveauer.

Her kan man se, at eksempelvis en enlig kontanthjælpsmodtager over 30 år med et eller flere børn højst kan få 1.850 kroner i supplerende ydelser udover kontanthjælpen. Da kontanthjælpssatsen i dag ligger på 15.570 kroner, vil en enlig over 30 år med børn altså fremover maksimalt kunne få 17.420 kroner om måneden.

Det er lidt højere end det nuværende loft, som ligger på 16.617 kroner for den type af familier, foruden støtte til institutioner.

For andre typer af familier på kontanthjælp kan ministeriets tal dog ikke umiddelbart sammenlignes med de nuværende lofter og satser, blandt andet fordi den nye aftale slår flere af de tidligere 29 forskellige lofter sammen til 11 nye.

 

 

SF: Kontanthjælpsloftet er afskaffet

Ifølge SF’s ordfører Karsten Hønge er aftalen dog under alle omstændigheder en forbedring i forhold til i dag. I sidste ende stiger rådighedsbeløbet for alle typer af kontanthjælpsmodtagere (se faktaark: Overblik over rådighedsbeløb). Særligt for dem med mange børn, fordi aftalen også indfører et børne- og et fritidstillæg.

”Ingen får mindre, og vi tilfører en halv milliard, som vi målretter til børnene. Og har vi fået penge til gratis medicin til kontanthjælpsmodtagere og bruger 75 millioner kroner på en afklaringsgaranti. Så man skal også se på de samlede initiativer i aftalen, udover selve niveauerne,” siger han og peger på, at der også har været tale om en forhandling.

”Regeringen har mest hæftet sig ved den sætning i forståelsespapiret om, at man ikke skal modtage ydelser i ubegrænset omgang. Vi har mest hæftet os ved, at den tidligere regerings kontanthjælpsloft skulle afskaffes. Og det er det blevet.”

Selv om de 29 tidligere niveauer i kontanthjælpsloftet nu er erstattet af 11 nye "lofter" i ydelsessystemet, kan der ifølge Radikale Venstre heller ikke herske tvivl om, at kontanthjælpsloftet er afskaffet.

"Jeg mener helt bestemt, at vi har afskaffet kontanthjælpsloftet. Kontanthjælpsloftet var jo udtryk for, at man sænkede ydelserne, så det, at vi nu har permanent-gjort det midlertidige børnetilskud, er jo i sig selv at få brudt kontanthjælpsloftet, fordi vi sætter ydelserne op. Det har jo aldrig været meningen, at man skulle kunne modtage kontanthjælp uden en øvre grænse," siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa.

Da aftalen blev præsenteret i tirsdags, forklarede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at de nye niveauer i indkomsttrappen er noget andet end kontanthjælpsloftet, "fordi vi afskaffer det kontanthjælpsloft, der eksisterede".

"Vi har indført en indkomsttrappe, som har 11 forskellige niveauer, men det står også klart i forståelsespapiret, at der skal være en mekanisme, der gør, at man ikke kan modtage ydelser i ubegrænset omfang, fordi det både er vigtigt for regeringen men også for en række andre partier, at der selvfølgelig skal være en forskel på at være i arbejde og ikke at være i arbejde,” lød det fra ministeren. 

Beskæftigelsesministeriet oplyser, at tallene for indkomsttrappen ikke blev offentliggjort sammen med aftalen tirsdag på grund af deres tekniske karakter.

Altinget har samtidig spurgt efter en opgørelse, som gør det muligt at sammenligne den maksimalt samlede ydelse for forskellige familie-typer under kontanthjælpsloftet med den nye indkomsttrappe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00