Hummelgaard: En nøgleopgave at lægge skinner ud, så unge kan klare arbejdslivet

SOMMERMØDE: Unge er i vidt omfang bekymrede for, om de kan holde til et helt arbejdsliv. Allerede på uddannelserne skal de klædes på til at tackle psykiske og fysiske udfordringer, lød en af løsningerne fra debatpanelet hos Altinget.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) forstår bekymringen blandt unge, som han ser som udtryk for en rå og alvorlig virkelighed på arbejdsmarkedet.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) forstår bekymringen blandt unge, som han ser som udtryk for en rå og alvorlig virkelighed på arbejdsmarkedet.Foto: Altingets Sommermøde 2020
Søren Elkrog Friis

Næsten halvdelen af de unge i alderen 25-34 år er bekymret for, om de psykisk eller fysisk kan holde til et langt liv på arbejdsmarkedet.

Tendensen overrasker ikke beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som fredag var mødt op i Altingets gård for at deltage i debat om unge og arbejdsliv.

"Tallene illustrerer en rå og alvorlig virkelighed," siger ministeren.

Den omfattende bekymring blandt unge bekræfter behovet for en ret til tidlig tilbagetrækning for nedslidte, som regeringen efter sommerferien vil komme med deres udspil til, mener Hummelgaard.

"Vi politikere har jo truffet beslutning om, at de for nogens vedkommende skal arbejde, til de er 73 år, så for mig er det klart, at perspektivet spiller en stor rolle," siger han.

Psykisk arbejdsmiljø stikker af
Det er pensionsselskabet Velliv, som har sat unges arbejdsliv til debat på Altingets Sommermøde – og som står bag undersøgelsen, som er foretaget af Userneeds.

Her har man som i andre pensionsselskaber i de senere år haft underskud på skadesregnskaberne, fordi flere og flere bliver langtidssygemeldte eller træder ud af arbejdsmarkedet.

Læs også

Inden for de sidste 10 år er der kommer 30 procent flere i 20'erne, som er trådt ud af arbejdsmarkedet, fortæller Regitze Siggaard, der er sundhedsstrateg i Velliv.

"Det, synes jeg, er virkelig bekymrende. Der er både psykiske og fysiske problemer, men det psykiske er altså ved at stikke af fra os," siger hun.

Ifølge Peter Hummelgaard er det en nøgleopgave for regeringen at få lagt skinner ud, så unge bedre kan klare arbejdslivet. Og trods mange års gradvise forbedringer af arbejdsmiljøet er det vigtigt hele tiden at hæve ambitionsniveauet.

"Vores store opgave er at blive ved med at insistere på at forebygge og forbedre arbejdsmiljøet. I samspil med lønmodtagere og arbejdsgivere skal vi blive ved med at forbedre det, men også hele tiden hæve ambitionsniveauet i forhold til både det psykiske og fysiske arbejdsmiljø," siger han.

Er sms fra chefen klokken 23 ok?
Beskæftigelsesministeren henviser til, at det psykiske arbejdsmiljø nu har fået sin egen bekendtgørelse med sidste års brede politiske aftale om arbejdsmiljø.

"Det kan godt lyde lidt lovteknisk, men jeg håber og tror på, at det vil sætte nogle rammer for, hvordan vi definerer et godt psykosocialt arbejdsmiljø, og at man ude på den enkelte virksomhed gennem samarbejde mellem ledelse og medarbejdere kan forebygge og bekæmpe problemerne."

Regitze Siggaard opfordrer til, at man graver dybere i værktøjskassen for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

"Hidtil har vi fokuseret meget på at få den enkelte leder og medarbejder til at tage ansvar for, at man trives. Det virker bare ikke. Så vi bliver nødt til at gøre nogle andre ting og for eksempel kigge på de værktøjer, vi allerede har. Kan vi for eksempel tage 11-timers reglen i brug og sige, at man selvfølgelig ikke er på e-mail eller sms med chefen klokken 23," siger hun.

DA: Arbejdsmiljø skal fylde mere på uddannelserne
I Arbejdsmiljørådet er arbejdsmarkedets parter lige nu ved at udvikle et sæt anbefalinger til bedre onboarding for unge på arbejdsmarkedet, fortæller Christina Sode Haslund, der er arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening.

Men en del af løsningen ligger også i at klæde de unge bedre på allerede på uddannelserne.

"Vi skal også tage fat om problemet, før de unge overhovedet kommer ind på arbejdsmarkedet. Hvordan kan det være, at arbejdsmiljø og sundhed er stort set fraværende på ungdomsuddannelserne, og kun fylder meget lidt på erhvervsuddannelserne? Der synes jeg faktisk, at beskæftigelsesministeren har en opgave i at tage en dialog med undervisningsministeren. Der er simpelthen for meget sektorpolitik," lyder opfordringen fra Christina Sode Haslund.

Se hele debatten her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Sode Haslund

Politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00