KD om tilskud til hjemmepasning: V påtager sig ikke noget reelt ansvar

DEBAT: Venstre vil opfordre kommunerne til at lave tilskud til hjemmepasning, fordi kommunerne giver forskellige tilskud. Men Christiansborg skal lovgive, skriver KD-formand Isabella Arendt.

Af Isabella Arendt (KD)
Landsformand

Der er kæmpe forskel på, hvor mange penge man som mor eller far får med hjem, når man passer sine egne børn. Det afhænger i dag helt af, hvad kommunen tænker. Det skriver Altinget i denne uge.

I den forbindelse er der to citater, som man bør lægge ekstra mærke til, hvis man interesserer sig for familiepolitik. Socialdemokraten Søren Kristensen, som er formand for Børne- og Ungeudvalget i Silkeborg Kommune, forklarer, at tilskuddet alene gives, fordi man har pladsmangel i de offentlige institutioner.

Man må altså forstå, at tilskuddet ikke har noget med hverken forældrenes frihed eller børnenes trivsel at gøre. Det handler alene om at betale forældrene for at holde børnene væk fra institutionerne, indtil der er plads nok igen. Det er der altså ikke meget hverken familiepolitik eller valgfrihed i.

Venstres nye familieordfører, Marlene Ambo-Rasmussen, vil gerne opfordre kommunerne til at lave tilskud til hjemmepasning. Det var det. Ikke noget med at tage ansvar på Christiansborg. Ikke noget beløb for, hvad kommunerne skal lande på.

En blød opfordring, som kommunerne kan tage med på sommerferie og ellers bruge, som de vil. Det er ganske enkelt ikke godt nok.

Opfordring er ikke nok
Tilskud til hjemmepasning skal ikke være en spareøvelse, når man ikke har plads i institutionerne.

Og en opfordring er tydeligvis ikke nok. Jeg er ret sikker på, at kommuner uden tilskud udmærket kender til muligheden. De synes bare ikke, at det er værd at gøre noget ved. Det vil en opfordring fra Venstre næppe ændre på.

Der skal lovgivning til. Fra Christiansborg. Til alle danske børn og forældre i hele landet. Der skal sættes et beløb på: 85 procent af kommunens udgifter til offentlig pasning. Og det skal gøres tilgængelig for alle hurtigst muligt.

Tilskud til hjemmepasning er ikke en sekundær løsning, indtil barnet kan sendes i institution. Det er en helt og holdent god løsning, som forældrene skal sættes helt fri til at vælge, hvis det passer ind i netop deres familie. Uden pres, ingen opfordring, bare frihed.

Så når du spørger, hvad forskellen er på Kristendemokraterne og de andre partier, så er det netop dette. At Socialdemokratiet helst ser børnene i offentlig pasning og giver et tilskud, når de ikke har pladser nok. At Venstre gerne vil opfordre kommunerne, men ikke påtage sig noget reelt ansvar.

Og at Kristendemokraterne har børnenes trivsel og familiens frihed som allervigtigste mærkesag – i valget, mellem valgene og i forhandlingerne fremover.

Forrige artikel Kendt youtuber: @Mette Frederiksen med 307.000 følgere er også influencer Kendt youtuber: @Mette Frederiksen med 307.000 følgere er også influencer Næste artikel Forbrugerombudsmanden: Markeds­føringsloven gælder også influenter Forbrugerombudsmanden: Markeds­føringsloven gælder også influenter
Bredt flertal sikrer videnscenter for udsatte børn og unge

Bredt flertal sikrer videnscenter for udsatte børn og unge

AFTALE: Partierne bag aftalen om reserven for satspuljen er blevet enige om at afsætte 40 millioner kroner til et videnscenter for udsatte og anbragte børn. Centret placeres i regi af VIVE og Socialstyrelsen og skal sikre, at børn i højere grad inddrages i deres egne sager.