Debat

KD om tilskud til hjemmepasning: V påtager sig ikke noget reelt ansvar

DEBAT: Venstre vil opfordre kommunerne til at lave tilskud til hjemmepasning, fordi kommunerne giver forskellige tilskud. Men Christiansborg skal lovgive, skriver KD-formand Isabella Arendt.

Tilskud til hjemmepasning skal ikke være en spareøvelse, når man ikke har plads i institutionerne, skriver KD-formand Isabella Arendt.
Tilskud til hjemmepasning skal ikke være en spareøvelse, når man ikke har plads i institutionerne, skriver KD-formand Isabella Arendt.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Isabella Arendt (KD)
Landsformand

Der er kæmpe forskel på, hvor mange penge man som mor eller far får med hjem, når man passer sine egne børn. Det afhænger i dag helt af, hvad kommunen tænker. Det skriver Altinget i denne uge.

I den forbindelse er der to citater, som man bør lægge ekstra mærke til, hvis man interesserer sig for familiepolitik. Socialdemokraten Søren Kristensen, som er formand for Børne- og Ungeudvalget i Silkeborg Kommune, forklarer, at tilskuddet alene gives, fordi man har pladsmangel i de offentlige institutioner.

Man må altså forstå, at tilskuddet ikke har noget med hverken forældrenes frihed eller børnenes trivsel at gøre. Det handler alene om at betale forældrene for at holde børnene væk fra institutionerne, indtil der er plads nok igen. Det er der altså ikke meget hverken familiepolitik eller valgfrihed i.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Venstres nye familieordfører, Marlene Ambo-Rasmussen, vil gerne opfordre kommunerne til at lave tilskud til hjemmepasning. Det var det. Ikke noget med at tage ansvar på Christiansborg. Ikke noget beløb for, hvad kommunerne skal lande på.

En blød opfordring, som kommunerne kan tage med på sommerferie og ellers bruge, som de vil. Det er ganske enkelt ikke godt nok.

Der skal lovgivning til.

Isabella Arendt (KD)
Landsformand

Opfordring er ikke nok
Tilskud til hjemmepasning skal ikke være en spareøvelse, når man ikke har plads i institutionerne.

Og en opfordring er tydeligvis ikke nok. Jeg er ret sikker på, at kommuner uden tilskud udmærket kender til muligheden. De synes bare ikke, at det er værd at gøre noget ved. Det vil en opfordring fra Venstre næppe ændre på.

Der skal lovgivning til. Fra Christiansborg. Til alle danske børn og forældre i hele landet. Der skal sættes et beløb på: 85 procent af kommunens udgifter til offentlig pasning. Og det skal gøres tilgængelig for alle hurtigst muligt.

Læs også

Tilskud til hjemmepasning er ikke en sekundær løsning, indtil barnet kan sendes i institution. Det er en helt og holdent god løsning, som forældrene skal sættes helt fri til at vælge, hvis det passer ind i netop deres familie. Uden pres, ingen opfordring, bare frihed.

Så når du spørger, hvad forskellen er på Kristendemokraterne og de andre partier, så er det netop dette. At Socialdemokratiet helst ser børnene i offentlig pasning og giver et tilskud, når de ikke har pladser nok. At Venstre gerne vil opfordre kommunerne, men ikke påtage sig noget reelt ansvar.

Og at Kristendemokraterne har børnenes trivsel og familiens frihed som allervigtigste mærkesag – i valget, mellem valgene og i forhandlingerne fremover.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

0:000:00