Fra 23.000 til 90.000 kroner: Kommuner giver vidt forskellige tilskud til hjemmepasning

FORDELING: Der er store kommunale forskelle på, hvor meget forældre kan få i tilskud til hjemmepasning, viser nye tal. Flere kommuner yder tilskuddet som modsvar til manglen på institutionspladser. V vil udbrede hjemmepasning til alle kommuner.

På Frederiksberg kan forældre få 5.700 kroner mere i tilskud om måneden end i Silkeborg for at passe deres små børn hjemme.

Det viser en ny opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Opgørelsen viser, at i alt 61 kommuner* giver familier et økonomisk tilskud for at passe deres 0-2-årige børn hjemme, mens 41 kommuner tilbyder forældrene et økonomisk tilskud for at passe deres 3-5-årige hjemme.

Forklaringen hos Silkeborg Kommune, der er en af de kommuner, Altinget har været i kontakt med, som tilbyder et tilskud til at passe børnene hjemme, er, at tilbuddet er et led i at løse manglen på daginstitutionspladser, som flere af kommunens institutioner kæmper med.

"Vi har en udfordring i vores dagtilbud på grund af stor befolkningstilvækst og dermed flere børn, der flytter børn til kommunen. Det gør, at vi i nogle områder er pressede på kapaciteten,” siger Søren Kristensen (S), der er formand for Børne- og Ungeudvalget i kommunen.

V vil udbrede muligheden til hele landet
De store geografiske forskelle i, hvor man kan få i tilskud til hjemmepasning i de respektive kommuner, vil Venstre gerne lave om på.

Det økonomiske tilskud skal strømlines, så der ikke er store regionale forskelle på, hvem der giver mest og mindst. Og så skal det - i modsætning til nu - være muligt for pressede børnefamilier i alle landets 98 kommuner at blive kompenseret økonomisk, hvis de vælger hjemmepasning.

Sådan lyder opfordringen fra partiets familieordfører, Marlene Ambo-Rasmussen (V).

"Vi vil meget kraftigt opfordre kommunerne til at gøre brug af muligheden for at give kommunalt tilskud til hjemmepasning,” siger Marlene Ambo-Rasmussen.

Denne artikel er en forkortet udgave af en artikel, der oprindeligt er bragt på Altinget Børn. I den fulde version kan du blandt andet læse mere om, hvorfor Herlev Kommune ikke tilbyder mulighed for hjemmepasning, og hvorfor en forsker mener, at flere familier vælger hjemmepasning sammenlignet med tidligere.

*Altinget har været i kontakt med næstformand i Børneudvalget i Gentofte Kommune, Katarina Ammitzbøll, for at høre om, hvorfor kommunen figurerer på listen som kommune med det højeste tilskud. Næstformanden oplyser efter at have været i kontakt med forvaltningen, at kommunen ikke yder tilskud til forældre, der ønsker at passe deres egne børn hjemme i stedet for at sende dem i daginstitution. Det gør Kerteminde Kommune til gengæld, og de figurerer ikke på listen, der er udarbejdet af ministeriet.

Forrige artikel Frederiksen opridser regeringens vigtigste opgaver efter ferien: Læs talen her Frederiksen opridser regeringens vigtigste opgaver efter ferien: Læs talen her Næste artikel Kammeradvokaten anbefaler at fyre Seruminstituttets direktør Kammeradvokaten anbefaler at fyre Seruminstituttets direktør