Retssag: Danmark går ind i EU-strid om børnepenge

OPGØR: Den danske regering vil blande sig i den retssag, som EU-Kommissionen har rejst mod Østrig, om retten til at skære i børnepenge, der sendes til børn i lande med lavere leveomkostninger. Det bekræfter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rikke Albrechtsen

Danmark har, modsat Østrig, ikke ment, at det var muligt at indeksere efter den gældende fortolkning af EU-reglerne, men når der nu er en sag ved EU-Domstolen, så gælder det om at udnytte det åbne vindue til at forsøge at påvirke tolkningen.

Peter Hummelgaard
Beskæftigelsesminister (S)

BRUXELLES: Det handler om at gribe chancen for at kunne påvirke EU-lovgivningen, når den byder sig. Derfor vil regeringen nu gå ind i den sag om indeksering af børnepenge, som EU-Kommissionen har rejst mod Østrig, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

På trods af gentagne advarsler fra EU-Kommissionen har den østrigske regering gjort det, som skiftende danske regeringer også gerne ville. Siden 1. januar 2019 har den trukket arbejdstagere med børn i udlandet i børnepenge, hvis deres børn bor i et land med lavere leveomkostninger.

I maj kostede det østrigerne en stævning for EU-Domstolen for diskrimination.

Dokumentation

Danmarks udgifter til børnechecken 
De samlede udbetalinger af børnechecken (både i Danmark og til udlandet) er faldet fra cirka 16,0 milliarder kroner i 2008 (2016-niveau) til 14,6 milliarder kroner i 2016.

Størstedelen af udbetalingerne går til danske statsborgere. I 2016 blev cirka 12,7 milliarder kroner ud af 14,6 milliarder kroner udbetalt til danske statsborgere.

I 2016 blev der udbetalt cirka 242 millioner kroner i børnecheck til børn bosat uden for Danmark. Heraf blev 153 millioner kroner udbetalt til udenlandske statsborgere, mens 88 millioner blev udbetalt til danske statsborgere.

Østrig har pr. 1. januar 2019 indført nationale regler om indeksering af børnepenge til børn bosat i andre EU-lande, hvilket har fået Kommissionen til at indlede en traktatkrænkelsesprocedure mod Østrig.

Kilde: Skatteministeriet 


Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00