Almene boligselskaber får milliardtilskud til at købe dyre byggegrunde i København

Ny låneordning skal sætte fart på byggeriet af billige boliger i København ved at give almene boligselskaber tilskud til at købe byggegrunde, som ellers ville være for dyre. Kommende Enhedslisten-borgmester vil have 50 procent almene boliger på de arealer, som By & Havn i dag ejer.

Boligminister Kaare Dybvad (S) præsenterede sammen med en række af Folketingets partier regeringens nye boligaftale på et pressemøde fredag. 
Boligminister Kaare Dybvad (S) præsenterede sammen med en række af Folketingets partier regeringens nye boligaftale på et pressemøde fredag. Foto: Nils Meilvang / Scanpix
Søren DahlDaniel Bue Lauritzen

Regeringen vil sikre flere billige boliger i København og andre storbyer ved at give almene boligselskaber milliardstøtte til at købe byggegrunde, som ellers er økonomisk ude af rækkevidde for dem. 

Det er et af resultaterne af den boligaftale, som regeringen sammen med SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne præsenterede fredag. 

Med aftalen afsætter regeringen og partierne bag aftalen 1,8 milliarder kroner frem mod 2031 til en såkaldt grundkøbslånsordning. 

Låneordningen skal ifølge aftaleteksten "understøtte almene boligselskabers køb af byggegrunde i områder med grundpriser, som ligger over de almene boligorganisationers betalingsevne,". 

I dag har landets kommuner mulighed for at sætte krav om, at 25 procent af byggeriet i nye lokalplaner øremærkes til alment byggeri. 

Med den nye statslige låneordning bliver det dog muligt for kommunerne at gå over den grænse ved at indgå frivillige aftaler med almene boligselskaber og grundejere om køb af dyre boliggrunde med kompensation. 

Boligminister Kaare Dybvad (S) opfordrer kommunerne til at sætte høje ambitioner for det almene boligbyggeri. 

"De kommuner, der har omkring 40 procent almene boliger er meget velfungerende. Det vil jeg kun anbefale kommunerne at sigte efter, hvis de har mulighed for det," lød det fra Kaare Dybvad på pressemødet. 

Line Barfoed, Enhedslistens kommende teknik- og miljøborgmester i København, har dog endnu højere ambitioner på hovedstadens vegne. 

"Min klare ambition er, at der skal bygges 50 procent almene boliger på de arealer, som By & Havn ejer i dag. Det håber og tror jeg, at vi kan finde flertal for," siger Line Barfod.

En af betingelserne i den nye grundkøbslåneordning er, at kommunerne er med til at finansiere lånene indenfor en ramme på 700 millioner kroner.

Dermed ender det samlede beløb i låneordningen på 2,5 milliarder kroner frem mod 2031. 

By & Havn-direktør: Vi skal sætte turbo på nye lokalplaner
I et nyt boligudspil fra oktober foreslog regeringen at hæve grænsen for, hvor meget alment boligbyggeri, kommunerne kan stille krav om fra 25 til 33 procent.

Det kræver dog en ændring af planloven, og er dermed ikke en del af den nye aftale. 

Hos det københavnske byudviklingsselskab By & Havn glæder administrerende direktør Anne Skovbro sig over, at den nye aftale giver mulighed for, at Københavns Kommune kan reservere et større areal til alment boligbyggeri, selvom 25-procents kravet ikke er blevet hævet. 

"Nu er der mulighed for, at man gennem frivillige aftaler mellem kommunen, boligselskaberne og grundejere som By & Havn kan gå over den grænse, der er aftalt i planlovsforliget. Det synes jeg grundlæggende er en god ting," siger Anne Skovbro. 

By & Havn er ofte blevet kritiseret for at sælge byggegrunde til højstbydende private boligselskaber, og stå i vejen for almene og billige boliger.

Det mener Anne Skovbro dog ikke er korrekt. 

"Vi er tit blevet skudt i skoene, at vi er stopklodsen for, at der bliver bygget alment i København. Det passer simpelthen ikke. Vi vil meget gerne bygge alment, og det er på vores arealer, at de almene boliger skyder op først. Men vi har også et ansvar og en bunden opgave, der består i at operere på markedsvilkår, siger Anne Skovbro. 

"Derfor er det nu også positivt, at de almene boligselskaber får mulighed for at få kompensation til at byde på grunde, der ellers ville være for dyre for dem," tilføjer Anne Skovbro. 

Anne Skovbro noterer sig, at regeringen med den nye aftale nedsætter en task force, der skal sætte skub på sagsbehandlingen af almene boliger, og sikre, at der i højere grad end i dag kan bygges almene og private boliger samtidig i Københavns Kommune. 

"Vi har en række områder, som vi meget utålmodigt venter på at kunne byudvikle. Men virkeligheden er bare, at det i dag tager op til tre år at udvikle en lokalplan i København. Det problem skal der gøres noget ved, hvis den politiske ambition om flere billige og almene boliger skal blive til virkelighed, siger By & Havn-direktøren. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Skovbro

Adm. direktør, By & Havn
civilingeniør (Aalborg Uni. 1995), ph.d. i arkitektur og design (Aalborg Uni. 2001)

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00