Antallet af hjemløse har taget et seriøst dyk for første gang i ti år. Og det er der særligt én grund til

Der er siden 2019 blevet 642 færre hjemløse i Danmark. Det skyldes især, at der er blevet færre unge hjemløse gennem et styrket fokus på billige boliger suppleret med sociale indsatser. Tallene viser, at regeringens indsatser virker, mener boligministeren.

Antallet af hjemløse er faldet fra 6431 personer i 2019 til 5781 personer i 2022, viser ny hjemløsetælling.
Antallet af hjemløse er faldet fra 6431 personer i 2019 til 5781 personer i 2022, viser ny hjemløsetælling.Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix
Simon LesselDaniel Bue Lauritzen

For første gang i over et årti kan en siddende regering glæde sig over et markant knæk i den kurve, der viser antallet af hjemløse.

De seneste tre år er antallet af gadesovere, sofasovere og borgere på herberger samlet set nemlig faldet fra 6.431 til 5.789 personer. Det viser en ny national kortlægning fra Vive, der blev offentliggjort fredag.

Faldet på cirka ti procent kan blandt andet forklares med, at der især er blevet færre unge hjemløse de seneste tre år, påpeger seniorforsker Lars Benjaminsen fra Vive.

”Der er en del kommuner, der har sat tiltag i gang særligt for de unge. Det er dem, der har været allermest fokus på, og det er her, vi ser det største fald. Så de ting hænger sammen, må vi antage,” siger han.

De seneste år har der været et stigende politisk fokus – både nationalt og ude i kommunerne - på at blive bedre til at skaffe billige boliger kombineret med den rette sociale hjælp til folk, der lever i eller på kanten af hjemløshed.

Den indsats til bekæmpelse af hjemløshed går også under navnet ‘Housing First’, og det er den tilgang, der er ved at slå igennem i flere kommuner, forklarer seniorforskeren.

Han fremhæver Aarhus Kommune som et eksempel på en kommune, hvor arbejdet med denne tilgang kan aflæses i hjemløsetællingen.

Her er antallet af hjemløse faldet fra 750 personer i 2019 til 507 i 2022.

”Det er en af de kommuner, hvor vi ved, at der er sat en del tiltag i gang, og der ser vi et kraftigt fald i hjemløsheden. Så når man skal pege pilen et sted hen, så hænger udviklingen sammen med de indsatser, kommunerne har sat i værk.”

(Artiklen fortsætter efter grafen)

Indsatser skal udbredes til de ældre

Det er dog ikke for alle grupper af hjemløse, at der kan spores en nedgang i antallet.

Antallet af hjemløse i alderen 30-39 år er stort set uændret siden sidste hjemløsetælling. Samtidig er antallet af hjemløse over 60 år steget.

Men det betyder ikke, at Housing First-tilgangen virker bedre for de yngre aldersgrupper. Snarere betyder det ifølge Lars Benjaminsen, at det er nødvendigt også at udbrede indsatserne til at have fokus på de midaldrende og ældre hjemløse.

”Når vi ikke ser samme fald i aldersgruppen 30-39 år, er det formentlig fordi, at man har haft mest fokus på de unge i indsatserne,” siger han og fortsætter:

”Der er ikke noget i evidensen for disse indsatser, der tilsiger, at de skulle virke hverken bedre eller dårligere for de øvrige aldersgrupper. Med stor sandsynlighed virker indsatserne også her, og derfor handler det om at udbrede indsatserne, så de øvrige aldersgrupper også kommer med,” siger han.

Læs også

Aftaler følger den rigtige strategi

Der er i denne regeringsperiode indgået flere aftaler, der har til formål at nedbringe antallet af hjemløse yderligere.

Et flertal indgik i november sidste år en aftale, der skal tilvejebringe cirka 4.000 billige boliger med en husleje på højst 3.500 i måneden.

Samtidig skal kommunerne i højere grad lokkes til at hjælpe borgere i egen bolig frem for at betale for langvarige ophold på herberger. Det sker via en ændring i refusionsreglerne, hvor kommunerne efter 90 dage ikke længere får godtgjort udgifter til herbergsophold fra staten. I stedet vil kommunerne fremover få refunderet halvdelen af de udgifter, de bruger på at hjælpe personer på vej ud af hjemløshed med støtte i deres nye hjem.

Når vi får nedbragt antallet af hjemløse, er det et resultat af, at vi har fokuseret på Housing First-indsatsen, og at kommunerne har løftet opgaven. De her tal dækker over, at der er nogle mennesker, der har fået en bedre tilværelse. Det er meget positivt.

Christian Rabjerg Madsen
Indenrigs- og boligminister, Socialdemokratiet

Og for nylig indgik indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) en aftale med KL, der betyder, at kommunerne skal anvise yderligere 2.000 billige almene boliger til hjemløse.

Ministeren ser en klar sammenhæng mellem faldet i antallet af hjemløse og regeringens resultater.

“Når vi får nedbragt antallet af hjemløse, er det et resultat af, at vi har fokuseret på Housing first-indsatsen, og at kommunerne har løftet opgaven. De her tal dækker over, at der er nogle mennesker, der har fået en bedre tilværelse. Det er meget positivt,” siger han.

Ifølge Lars Benjaminsen er det også den rigtige strategi, regeringen forfølger.

”Det er rigtig positivt, at aftalerne er blevet lavet. For det er også den slags tiltag, man vil anbefale. Vi har nok ikke set virkningerne af det endnu, fordi aftalerne lige er indgået,” siger han og fortsætter:

”Det er den vej, man skal. Man skal kunne skaffe boliger til borgerne, og man skal kunne give dem den støtte, de har brug for. Det er det spor, vi skal videre ud af, hvis vi skal nedbringe hjemløsheden.”

Boligminister Christian Rabjerg Madsen har også en stærk tro på, at antallet af hjemløse kan bringes endnu længere ned over de kommende år.

“Det bør klart være en ambition at udrydde hjemløshed. Vi får nu det boligmæssige fundament for at gøre det, og samtidig ændrer vi refusionssystemerne over for kommunen, så de får et stærkt økonomisk incitament til, at de hjemløse ikke skal være på herbergerne, men faktisk skal have en bolig,” siger han.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Benjaminsen

Seniorforsker, Vive
ph.d. i sociologi (Københavns Uni. 2006)

0:000:00