Debat

Boligforening: Forebyg produktionen af hjemløse

DEBAT: Boligselskaberne må droppe opførelsen af særlige boliger til hjemløse, fordi grundpriserne og afgifterne er for høje. Det mener John Bøgelund Sørensen, formand for SAB.

Boligselskaberne må droppe opførelsen af særlige boliger til hjemløse, fordi grundpriserne og afgifterne er for høje. Det mener John Bøgelund Sørensen, formand for SAB.
Boligselskaberne må droppe opførelsen af særlige boliger til hjemløse, fordi grundpriserne og afgifterne er for høje. Det mener John Bøgelund Sørensen, formand for SAB.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John Bøgelund Sørensen
Formand, SAB

Det er forstemmende, at Danmark gang på gang bliver udnævnt til et af verdens rigeste lande sammenholdt med det faktum, at vi producerer flere og flere hjemløse medborgere.

For år tilbage oplevede man fænomenet – hjemløshed – på eksotiske udlandsrejser. Nu skal man bare bevæge sig rundt i København og andre større byer for at se medborgere overnatte på bænke og i parker. Det kan vi ikke være bekendt!

Antallet af hjemløse i 2015 er anslået til 6.100. Det er svært at opgøre tallet. For hvornår er man egentlig hjemløs? Mange lever måske længe på venners sofaer før de ender med en tilværelse som regulære hjemløse. Der er derfor formentlig ikke ubetydelige mørketal i estimatet. Det eksakte antal er dog ikke mit ærinde. En på gaden, er en for meget i et af verdens rigeste samfund!

Vanskeligere og vanskeligere
Jeg er formand for Samvirkende Boligselskaber (SAB), der er en af de store spillere på det almene boligmarked i København med ca. 9.000 almene boliger. Hver tredje af vores ledige boliger går til kommunal anvisning. Nogen af dem kommunen anviser, er decideret hjemløse.

I de store byområder stiger prisen – primært pga. skat og afgiftsstigninger – på boliger støt år efter år. De sociale ydelser går den modsatte vej. Derfor bliver det vanskeligere og vanskeligere at finde boliger, som den udsatte kan betale.

For år tilbage oplevede man fænomenet – hjemløshed – på eksotiske udlandsrejser. Nu skal man bare bevæge sig rundt i København og andre større byer for at se medborgere overnatte på bænke og i parker. Det kan vi ikke være bekendt!

John Bøgelund Sørensen
Formand, SAB

Nogen af de tidligere hjemløse, der er heldige at få en betalelig bolig, falder godt til i boligafdelingen. Andre går det skidt. De der har levet længe på gaden kan have svært ved at tilpasse sig livet i en almindelig boligafdeling.

Derfor har SAB, de gange vi er blevet spurgt, sagt ja til at være bygherre for Københavns Kommunes hjemløseboliger.

Flere hjemløseboliger
Vi har stået for opførelsen og driften af to hjemløseafdelinger. På Sporet på Amager med 12 boliger og Toften i Brønshøj med 15 boliger. Små enklaver med simple, men velindrettede boliger. Kommunen anviser beboerne. Omdrejningspunktet er fælleshuset og den sociale vicevært.

En model der synes at opfylde beboernes ønsker og behov. Den dag man flytter fra gaden ind hos os sker der en markant forbedring af de generelle livsvilkår. Derfor vil vi gerne bygge flere af den slags boliger. Velvidende at det er symptombehandling.

Politisk er der vedtaget hjemløsestrategier i stat og kommune. Der afsættes penge på både finansloven og i de kommunale budgetter til at opføre hjemløseboliger. SAB bygger gerne flere, for det haster. Men det er vanskeligt, ja næsten umuligt, at skaffe grunde, men let at producere robuste og endda flytbare boliger.

Jeg vil derfor opfordre politikerne til at finde små egnede grunde, som permanet eller midlertidigt kan anvendes til 10-15 hjemløseboliger. Samtidig skal der bevilliges penge til en social vicevært pr. minimum 10 boliger. Så kan vi hjælpe flere væk fra gaden.

Få hjemløse væk fra gaden
Men vi skal herudover forebygge produktionen af hjemløse. Det gør vi ikke ved at indføre et ”moderne kontanthjælpsloft”, hvor endnu flere får svært ved at betale huslejen.

Samtidig med at vi bygger hjemløseboliger til dem, som er havnet på gaden, skal vi sikre samfundet en passende forsyning af betalelige boliger. Vi har i SAB en række ideer til nybyggeri og fortætning i København.

Men gang på gang må vi erkende, at grundpriser og tillægskøbesum, for retten til at fortætte på vores egne grunde, forhindrer os i at bygge boliger til medborgere med lave indtægter eller på sociale ydelser.

Så kære politikere, træk i arbejdstøjet og hjælp os med byggegrunde til hjemløseboliger og almene boliger i gængs forstand, så kan vi forebygge og få de hjemløse væk fra gaden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Bøgelund Sørensen

Formand, SAB
sagsbehandler (Københavns Kommune)

0:000:00