Debat

Borgmester: Provinsen betaler regningen for kontanthjælpsloftet

DEBAT: Regeringens nedsættelse af boligstøtten vil presse de udsatte borgere ud i landdistrikterne, hvor boligerne er billigere. Det mener Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.

Set fra min stol i Lolland Kommune er nogle af de helt store tidsler i årets finanslov den lavere boligstøtte som følge af kontanthjælpsloftet og den lavere boligydelse til vores pensionister. Det skriver borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S).
Set fra min stol i Lolland Kommune er nogle af de helt store tidsler i årets finanslov den lavere boligstøtte som følge af kontanthjælpsloftet og den lavere boligydelse til vores pensionister. Det skriver borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S).
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Holger Schou Rasmussen (S)
Borgmester, Lolland Kommune

Der er allerede sagt og skrevet meget om årets finanslov, og det med god grund. Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg ikke er enig i årets prioritering, som regeringen har foretaget sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. Det er måske ikke overraskende min partibog taget i betragtning. Men enig eller ej, så er forskellige prioriteringer jo reelle nok. For det er det, politik handler om. Det handler om at vælge til og fra – hvem skal have på bekostning af andre?

Set fra min stol i Lolland Kommune er nogle af de helt store tidsler i årets finanslov den lavere boligstøtte som følge af kontanthjælpsloftet og den lavere boligydelse til vores pensionister. Det er tiltag med en tydelig social slagside, da man her går ind og skærer hos de mennesker – kontanthjælpsmodtagere og pensionister – som har mindst i forvejen.

Og skærer hos de mennesker, som heller ikke har de store valgmuligheder, når det kommer til valg af bolig. Man tager fra de mennesker, som sidder i en økonomisk skruetvinge for at give til dem, som har i forvejen.

Fakta
Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Nedskæringerne vil ramme udsatte borgere og provinskommuner
Den lavere boligydelse og boligstøtte rammer selvfølgelig først og fremmest de enkelte borgere, men mere generelt vil det også gøre ondt værre for provinskommunerne. For lavere boligydelse og boligstøtte – hvortil også kan lægges den nu lavere integrationsydelse – vil medvirke til at presse de borgere, der i de rige kommuner rammes af de lavere ydelser, herud i landdistrikterne, hvor boligerne er billigere.

Ung eller gammel, fra Danmark eller Syrien, så er alle mere end velkomne i Lolland Kommune. Men vi kommer ikke udenom, at der er en regning, som skal betales, og som nu sendes videre til os i provinskommunerne.

Jeg forstår heller ikke, at når man med den ene hånd har så travlt med initiativer og tiltag, der skal sparke gang i provinsen, hvorfor man så med den anden hånd gør det modsatte.

Holger Schou Rasmussen (S)
Borgmester, Lolland Kommune

Det er, hvad enten vi som kommune må træde til, når borgerne ikke kan få pengene til at række til huslejen og andre basale fornødenheder. Det gælder for de mennesker, der kan få støtte. naturligvis, mens de øvrige vil blive sat på gaden med de store menneskelige konsekvenser, som det har.

Eller det er i det større perspektiv, hvor regler som disse kun hjælper med til at understøtte den urbanisering – den vandring fra land til by – som vi har set igennem de sidste årtier. Den udvikling, hvor folk i arbejde og under uddannelse trækkes til de store byer, mens borgere på overførselsindkomster presses ud i landdistrikterne.

Men selv herude i provinsen vil lejerne også hurtigt løbe panden mod muren. De vil opleve, at lejen i kommunalt anviste boliger og i de almennyttige boligselskaber simpelthen er for høje til den lavere boligydelse og boligstøtte. Det vil tvinge de ramte lejere ud på den grå del af lejemarkedet, hvor vi ser boliger, som er aldeles uegnet til beboelse.

I Lolland kommune er vi, som i mange andre kommuner, i fuld gang med at rive faldefærdige og ubeboede rønner ned. Og også i det lys er det så svært at forstå, at man nu fra Christiansborgs side indirekte vil bidrage til at holde hånden under et marked for lejeboliger, som mest af alt giver mindelser om Låsby-Svendsen. Det forstår jeg ikke.

Brug for større sammenhængskraft i Danmark, ikke mindre
Set ud fra et kommunaløkonomisk perspektiv kan det også betyde, at de almennyttige boligselskaber får sværere og sværere ved at udleje deres lejligheder. Flere tomme lejligheder vil betyde, at deres tomgangsleje skal betales af kommunerne, hvilket i sidste ende kan betyde, at selskaberne skal afvikles.

Det har ikke bare betydning for udbuddet af boliger på den regulerede og sunde del af lejemarkedet, men det vil også sætte kommunernes økonomi under yderligere pres, da vi som kommune skal afholde 20 procent af udgifterne til eventuelle nedrivninger.

Jeg forstår heller ikke, at når man med den ene hånd har så travlt med initiativer og tiltag, der skal sparke gang i provinsen, hvorfor man så med den anden hånd gør det modsatte. Hvorfor flytte statslige arbejdspladser ud af København med den ene hånd, hvis du med den anden lægger op til at spare milliarder på uddannelsesområdet, hvilket man kan frygte, vil ramme provinsen hårdt? Eller med den anden hånd, som her skubber folk på overførselsindkomst ud af de store byer og ud i landdistrikterne?

Og jeg forstår det slet ikke, når man så ser på, hvad nedskæringerne på årets finanslov – nedskæringer på boligstøtte, boligydelse og integrationsydelse – skal finansiere: billigere ejerboliger, jo dyrere jo billigere, billigere biler, jo dyrere jo billigere, og billigere medarbejderaktier.

Ingen, hverken land eller by, vinder ved, at vores befolkningssammensætning stritter i forskellige retninger i forskellige dele af landet. Ingen, hverken by eller land, har glæde af, at Danmark er brækket over i to, mellem på den ene side de store byer og på den anden side landdistrikterne. Vi har brug for hinanden, brug for større sammenhængskraft, ikke mindre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger Schou Rasmussen

Borgmester (S), Lolland Kommune, formand, Femern Belt Development
lærer (Vordingborg Statsseminarium 1992)

0:000:00