Debat

Debat: Adgang til boligens fællesskab

REPLIK: Fjernes kravet om niveaufri adgang til nye enfamiliehuse, fremtidssikrer man ikke husene, så ældre, syge og handicappede ikke kan bo der, skriver Ældre Sagen, Danske Handicaporganisationer og Arkitektforeningen.

Foto: Colourbox
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Hastrup, Thorkild Olesen og Natalie Mossin,
Henholdsvis direktør i Ældre Sagen, formand for Danske Handicaporganisationer og formand for Arkitektforeningen.

Boligen er udgangspunktet for en stor del af vores liv. Her lever vi med vores børn. Herfra inviterer vi verden ind. Vi holder middage med vores venner, fejrer livsbegivenheder og fastholder livet igennem det sociale netværk, der giver os betydningsfulde relationer.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) ønsker at fjerne det nuværende krav om niveaufri adgang til nye enfamiliehuse. Spørgsmålet er, om det er en udvikling, vi ønsker; for hvad vil konsekvensen være på langt sigt?

Ikke blot for den enkelte bygning, men for samfundet som helhed. Vores synspunkt er, at boligen skal give mulighed for fællesskab livet igennem – og nybyggede boliger skal tage højde for det fra begyndelsen.

Fakta
Deltag i debatten.
Skriv til [email protected]

Behovet for tilgængelige boliger handler ikke alene om personer med et handicap. Det handler om os alle sammen: om årene fra 0 til 3, om perioder med sygdom, om borgere, der grundet alder får funktionsnedsættelser af den ene eller anden karakter og fortsat ønsker at blive i egen bolig og have mulighed for et socialt netværk, og muligheden for at få relationer med handicap på besøg.

Lige så nødvendigt, som det er at skabe gode boliger her og nu, er det at fremtidssikre vores boliger. Boliger med ringe tilgængelighed er mindre værd fra det øjeblik de bliver bygget, og det vil i længden blive både dyrt og besværligt at afskaffe de nuværende regler.

Boliger med ringe tilgængelighed er mindre værd fra det øjeblik de bliver bygget, og det vil i længden blive både dyrt og besværligt at afskaffe de nuværende regler.

Bolig til hele livet
Et fremtidsstudie gennemført af Ældre Sagen i 2015 fortæller, at den nuværende bolig er den foretrukne, også selvom det på et tidspunkt bliver svært at klare sig selv. Mere end hver tredje mellem 50 og 89 år foretrækker at blive i deres nuværende bolig og hele 64 procent af de 80- til 89-årige ønsker at blive boende i deres nuværende bolig, selv hvis de får svært ved at klare sig selv.

Når ministeren i en folketingsdebat 26. april 2017 siger, at det er usandsynligt, at der kommer til at bo folk med gangbesvær i husene, fortæller de ældre en anden historie.

Måden, vi bygger på, siger noget om vores samfundsholdninger. Da kvinderne kom på arbejdsmarkedet, fik det også konsekvenser i byggeriet. Der skulle indrettes nye omklædningsrum på arbejdspladserne og etableres dametoiletter.

Arkitektur og design kan være med til at sikre et socialt bæredygtigt samfund. Derfor indgår tilgængelighed og universelt design også som en del af arkitekt- og designbranchens sociale ansvar og samlede bæredygtighedspolitik.

Byg til fremtiden – det betaler sig
Når tilgængelighed integreres allerede i projektfasen, er det billigere end ved senere etablering. Den logik bør vi holde fast i. Når Michael H. Nielsen, direktør for Dansk Byggeri i sit indlæg på Altinget.dk 25. april 2017 opfordrer til at sikre sammenhængskraften, tænke langsigtet og i totaløkonomi, når der foretages ændringer på byggeri- og boligområdet, kan vi kun nikke bekræftende.

I sit indlæg stiller Michael H. Nielsen fokus på ministerens kamp for afregulering og udfordrer tankegangen. Hvis der senere skal etableres adgang for gangbesværede og hvis vi ønsker, at ældre skal kunne blive længere i egen bolig, bliver der en samfundsøkonomisk omkostning.

Ministeren lukker øjnene for, at regeringen med denne ændring reelt overfører en udgift til kommunerne. Af servicelovens §116 fremgår det, at kommunerne skal finansiere individuelle ombygninger, hvis en borger får en varig funktionsnedsættelse, der kræver tilpasning af huset. Med den nuværende lovgivning bliver boligmassen gradvist mere og mere tilgængelig, og der bliver dermed mindre behov for fremtidige ombygninger, men dette forslag vil vende denne udvikling.

Vores ærinde i denne sag er meget simpelt. Boligen bør være et privat helle og samtidig fra start kunne åbnes og give plads til fællesskab. Vi vil blive ved med at kunne besøge hinanden, og vi vil fremtidssikre byggeriet. Bevar derfor reglerne, der sikrer en ligeværdig adgang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Natalie Mossin

Institutleder, Det Kongelige Danske Kunstakademi, formand for UIA2023Cph, bestyrelsesmedlem, We Build Denmark
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2000)

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00