Debat

Domea.dk: Udsættelsesbølge truer enlige med børn

Debat: Kontanthjælpsloftet kan gøre 13.000 enlige forsørgere hjemløse og skabe endnu flere kontanthjælpsmodtagere på lang sigt, skriver Thomas Holluf Nielsen, adm. direktør i Domea.dk.

Med regeringens lovforslag om kontanthjælpsloft får 13.000 enlige forsørgere vanskeligt ved at beholde deres bolig. Det øger presset for billige boliger, som ikke er der, og vi risikerer at få flere kontanthjælpsmodtagere på sigt, skriver adm. direktør i Domea.dk, Thomas Holluf Nielsen.
Med regeringens lovforslag om kontanthjælpsloft får 13.000 enlige forsørgere vanskeligt ved at beholde deres bolig. Det øger presset for billige boliger, som ikke er der, og vi risikerer at få flere kontanthjælpsmodtagere på sigt, skriver adm. direktør i Domea.dk, Thomas Holluf Nielsen.Foto: PR-foto/Domea
Nikita Selvig
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Holluf Nielsen
Administrerende direktør, Domea.dk

Der har i pressen og i den politiske debat været fokus på konsekvenserne af regeringens lovforslag om kontanthjælpsloftet i forhold til boligsikring til ældre og handikappede. Men man har helt overset de bekymrende konsekvenser for en stor gruppe børnefamilier.

Ifølge regeringens egne tal vil ca. 30.000 borgere som konsekvens af forslaget helt eller delvist miste deres boligsikring. Det betyder, at mange vil opleve ganske markante reduktioner i rådighedsbeløbet.

Især én gruppe vil blive hårdt ramt. Det er de cirka 13.000 enlige forældre på kontanthjælp, der ifølge beregninger fra BL med kontanthjælpsloftet mister mellem 20 og 30 procent af rådighedsbeløbet efter skat. Størstedelen af disse familier bor i almene boliger.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Ny udsættelsesbølge trods stor indsats
Resultatet af kontanthjælpsloftet bliver sandsynligvis en bølge af udsættelser i den almene boligsektor, hvor familier tvinges fra hus og hjem, fordi der ikke er penge til at betale regningerne. Det kan vi sige med ret stor sikkerhed, for de senere år har vi set en tæt sammenhæng mellem lavere sociale ydelser og antallet af udsættelser.

Vi har sammen med kommunerne gjort en stor indsats, og antallet af udsættelser er faktisk faldet med 40 procent siden 2010.

Konsekvenserne af forslaget er ikke kun udsættelser her og nu. Forskning fra SFI viser, at udsættelser påvirker børns trivsel, så de sammenlignet med jævnaldrende får lavere karakterer ved folkeskolens afgangseksamen og sjældnere tager en ungdomsuddannelse.

Thomas Holluf Nielsen
Administrerende direktør, Domea.dk

I Domea.dk har vi, udover de fastansatte økonomiske rådgivere i udsatte boligområder, indgået et partnerskab med Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning, så beboere, bestyrelser og personale i hele landet kan få personlig rådgivning og undervisning af Tænks 160 gældsrådgivere, fordelt på seks centre. Gældrådgivningen har været afgørende for, at mange familier har kunnet blive i eget hjem.

Men selvom vi gør meget, så bliver det rigtig svært fremover, fordi rådighedsbeløbet efter skat reduceres så kraftigt for særligt de enlige med børn. Det kan i den grad vende den positive udvikling, vi har set de seneste år.

Forslag skaber flere kontanthjælpsmodtagere
Konsekvenserne af forslaget er ikke kun udsættelser her og nu. Forskning fra SFI viser, at udsættelser påvirker børns trivsel, så de sammenlignet med jævnaldrende får lavere karakterer ved folkeskolens afgangseksamen og sjældnere tager en ungdomsuddannelse.

Dermed bliver det sværere for disse børn at bryde en negativ social arv. Kontanthjælpsloftet kan således risikere på sigt at skabe flere kontanthjælpsmodtagere.

Pres for billige boliger øges
Et sidste aspekt af kontanthjælpsloftet er, at det øger kommunernes udfordringer i forhold til at skaffe billige boliger markant. I forvejen er kommunerne hårdt presset over at skulle finde 10-12.000 billige boliger årligt til flygtninge.

Her bistår Domea.dk og den almene sektor kommuner over hele landet med løsninger på den korte og den lange bane. Men udfordringerne med at sørge for billige boliger bliver ikke mindre af, at der nu også skal findes boliger til de, der udsættes af deres almene boliger.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00