Debat

Domea.dk: Ubrugelig energimærkning

DEBAT: Energimærkning af almene boliger er blevet en lovfæstet pengemaskine for ingeniørfirmaerne. Det er uholdbart, mener Thomas Holluf Nielsen, adm. direktør i Domea.dk

Energimærkning af almene boliger er blevet en lovfæstet pengemaskine for ingeniørfirmaerne. Det er uholdbart, mener Thomas Holluf Nielsen, adm. direktør i Domea.dk.
Energimærkning af almene boliger er blevet en lovfæstet pengemaskine for ingeniørfirmaerne. Det er uholdbart, mener Thomas Holluf Nielsen, adm. direktør i Domea.dk.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Holluf Nielsen
Adm. direktør i Domea.dk

Den lovpligtige energimærkning af almene boliger skal virke som varedeklaration og tilskyndelse til energirenoveringer til beboerne. Intentionen fejler intet, men energimærkningen kritiseres bredt, fordi dens udmøntning ikke skaber værdi for pengene.

De eneste, som ordningen gavner, er ingeniørfirmaerne, som har fået en lovfæstet pengemaskine. Ordningen er nemlig blevet gjort unødvendigt kompliceret. I stedet for at dividere varmeregningen med den enkelte boligs antal m2 har man valgt en løsning, hvor ingeniører skal udarbejde en energimærkning på baggrund af komplicerede teoretiske beregninger uden hold i boligens egentlige energiforbrug.

Den nuværende ordning er dyr. Det koster omkring 200 mio. kr. at energimærke alle almene boliger, hvilket skal betales af beboerne i de almene boligafdelinger. Og i bedste fald er energimærkningen ikke brugbar – i værste fald vildledende, fordi det er skrivebordsarbejde, som ikke tager afsæt i faktisk forbrug.

Det er ganske uholdbart, at regelsættet på området endnu ikke har fået en brugbar udformning.

Thomas Holluf Nielsen
Adm. direktør i Domea.dk

Brug for handlekraft nu
Energimærkningen svarer nemlig til situationen, når du skal købe en ny bil. Vil du da helst vide, hvor langt den kan køre på literen i et laboratorium under perfekte forhold, eller hvad forbruget er i virkeligheden? Det sidste er langt det mest interessante for forbrugeren. Det samme gælder for dem, som betaler de faktiske energiudgifter. Og så er energimærkning efter faktisk forbrug op til 50 procent billigere end energimærkning på baggrund af teoretiske beregninger.

Energistyrelsen har faktisk været lydhør over for ønsket om at basere energimærkningen på oplyst forbrug og givet mulighed for dette, men på en måde, så det er umulig at gennemføre i praksis. Det skyldes, at Energistyrelsen har indbygget en lang række rigide og ufravigelige krav til journalisering af driftsdata.

Det er ganske uholdbart, at regelsættet på området endnu ikke har fået en brugbar udformning. Særligt når Energistyrelsen udtrækker bygningsejere til kontrol – og foreligger der ikke et mærke, får man typisk 30 dage til at få forholdet bragt i orden.

Derfor er det afgørende, at der udvises handlekraft, og at problemerne håndteres nu. Siden maj 2013 har vi været i dialog med Energistyrelsen, og vi står fortsat til rådighed med konkrete løsningsforslag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Holluf Nielsen

Adm. direktør, Domea.dk
HD i Informationsteknologi og i Økonomistyring (CBS 2002)

0:000:00