Debat

En bedre statistik for boligmarkedet er ønskelig

DEBAT: En god boligmarkedsstatistik er nødvendig, så politikerne kan få et holdbart beslutningsgrundlag, når politikken på området skal fastlægges. Men der er huller i statistikken, som skal udfyldes, mener Morten Skak.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Skak
Boligøkonom, SDU

Knap halvdelen af Danmarks boliger er lejeboliger, men vi mangler stadig en god statistik for den pris, der betales for at bo lejlighederne. Det er paradoksalt, da boligudgiften er langt den største enkeltpost i forbruget. Endvidere mangler vi en løbende statistik for forbrugernes forventninger til udviklingen på boligmarkedet.

En god huslejestatistik
Danmarks Statistik gennemfører hvert år en huslejeundersøgelse, hvor der indsamles oplysninger om huslejen til brug for forbrugerprisindekset og EU's harmoniserede prisindeks. Der indhentes oplysning om lejen i en stikprøve på ca. 4.200 udlejede boliger, herunder andelsboliger. Det giver os kendskab til den gennemsnitlige husleje på hele udlejningsmarkedet i februar måned hvert år. Således fik vi i februar i år at vide, at huslejerne var steget med knap 3 procent i forhold til året før.

Det vil måske være for meget forlangt med en huslejestatistik for hver måned, således som vi får det for huslejen for fritidshuse; men en kvartalsvis opgørelse af huslejen i udlejede helårsboliger vil være en stor forbedring. Der er imidlertid også et andet hul, som det er vigtigt at få udfyldt. Med den meget forskellige fastsættelse af huslejen, som vi har i Danmark, er det stærkt ønskeligt at få en huslejestatistik for hvert af områderne: omkostningsbestemt leje, leje efter det lejedes værdi, fri markedsleje, lejen i almene boliger og i andelsboliger. Det vil give os kendskab til, hvordan de regulerede lejer bevæger sig i forhold til den fri leje, og hvorledes de regulerede lejer bevæger sig indbyrdes. En sådan løbende opdateret statistisk vil være et stort fremskridt på området. Hvert femte år kan der suppleres med en større stikprøve, der muliggør en langsigtet sammenligning af niveauer og huslejeudvikling opdelt på geografiske områder.

Alt det koster naturligvis penge, men efter min mening kan det delvis klares ved at reducere Danmarks Statistiks indsats på andre områder. Det er vigtigt med en god huslejestatistik.

Morten Skak
Boligøkonom, SDU

Alt det koster naturligvis penge, men efter min mening kan det delvis klares ved at reducere Danmarks Statistiks indsats på andre områder. Det er vigtigt med en god huslejestatistik.

En statistik om forventninger til boligprisernes udvikling
Danmarks Statistik indsamler hver måned oplysninger om vores planer og forventninger gennem forbrugerforventningsundersøgelserne. Resultatet bringes i form af en forbrugertillidsindikator, der giver os et fingerpeg om befolkningens lyst til at anvende indkomsten til forbrug. Det private forbrug er en vigtig del af den samlede efterspørgsel i samfundet. Da det endvidere er således, at forventninger til ens formueudvikling betyder noget for forbruget, ligesom udviklingen på boligmarkedet betyder meget for hele økonomiens udvikling, er det nærliggende at inddrage et spørgsmål til boligejerne om deres forventninger til den fremtidige udvikling i boligpriserne. Helt konkret kan man spørge personer i ejerboliger: "Hvordan forventer du, at priserne på boliger (parcelhuse og ejerlejligheder) vil være om et år i sammenligning med i dag?"

Foto:

Denne tilføjelse til forbrugerforventningsundersøgelserne vil være nyttig og så godt som gratis.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Skak

Lektor emeritus, Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi, Syddansk Universitet
cand.polit. (København Uni.)

0:000:00